Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Am mers la băi, la Ocna: Cu nașul pe tren, nămol la articulații și treaba mică în apă

Am mers la băi, la Ocna: Cu nașul pe tren, nămol la articulații și treaba mică în apă

A fost căldură mare în weekend. Și cum în oraș locurile în care să te răcorești erau puține, am decis să „dau o fugă” la Ocna Sibiului. Mai fusesem o singură dată, acum patru ani, deci oarecum știam ce mă așteaptă. Studentă fiind, am ales varianta cea mai simplă și ieftină: trenul. De dimineață m-am uitat pe site-ul CFR să văd la ce ore am legătură, iar la orele prânzului am plecat.

Chiar dacă mă așteptam să intru de-a dreptul într-un cuptor, aerul din vagon era respirabil. Nu era nici prea cald, dar nici prea frig. Eram pregătită să înfrunt și aglomerația, dar surprinzător toată lumea avea loc. Lângă mine, s-a așezat o doamnă de vreo 40 de ani și m-a întrebat dacă merg la Ocna. I-am răspuns politicos, iar până la destinație am tot povestit.

ocna sibiului tren

„Tare mi-ar plăcea și mie să merg, dar nu mai am timp. Eu stau la Copșa și fac naveta zilnic la Sibiu, că acolo lucrez. Dar drept îți spun domnișoară că de cel puțin 20 de ani nu am mai fost. Mai ales de când s-au născut și copiii. Am altele pe cap. Nu mai am timp. Dar e frumos și face bine la sănătate”, și-a spus oful femeia.

ocna sibiului tren 1

Am coborât din tren și nu mare mi-a fost mirarea să văd că au mai coborât și alții. Nu a fost greu să-mi dau seama unde merg, judecând după îmbrăcăminte și sacoșele din care ieșeau pălăriile. Cum nu știam drumul, am mers în spatele lor, pe o stradă pustie și umbrită. După nici 10 minute, am ajuns la poartă. Mi se cer 20 de lei, primesc moneda de acces și mi se spune că dacă mai găsesc vreun șezlong e al meu, inclus în preț.

ocna sibiului drum

Un loc pentru pensionari și familii

Am găsit destul de ușor un șezlong pe nisip. Și m-am bucurat, gândindu-mă la „invazia” căpușelor din Sibiu. Mi-am întins frumos prosopul și m-am pus ca tot românul „cu burta la soare”. Nu a trebuit să analizez mult pentru a ști care e profilul omului care vine aici. Ori e pensionar, ori e căsătorit și a venit cu copiii. Pe fundal, melodiile vechi ce se auzeau de la radio completau tabloul unor vremuri demult apuse. Cât am stat, nu am văzut aglomerație nici la bere, nici la mici. În schimb, am văzut coadă la porumb și înghețată.

ocna sibiului 2

Elisabeta și Pavel își așteptau rândul la înghețată. Sunt  din Alba Iulia și au venit pentru două zile la „băi”. „Am zis că dacă tot e sărbătoare să venim un pic. Am fost și anul trecut și ne-a plăcut. Ne mai dăm cu nămol, ne mai trece reumatismul, așa-i la bătrânețe, încep să te doară toate și te ungi cu ce mai știi că-ți face bine”, spune Elisabeta.

ocna sibiului 5

La intrarea în lac, pe trepte, stăteau două femei ce aveau în jur de 40 de ani. „Nu intrăm mai mult în apă că ne e frică. Nu știm să înotăm și încercăm să ne răcorim așa cum putem. Oricum am venit pentru copii. Ei știu să înoate”, îmi spune una dintre ele în timp ce-mi arată cu degetul copilul. Au venit de la Sibiu pentru că „nu avem unde să mergem în oraș. Unde să-mi duc copilul? La ștrand e mereu aglomerat”, adaugă ea. Într-adevăr, chiar dacă era multă lume, rar se întâmpla să te lovești de cineva în apă.

ocna sibiului 4

„Majoritatea își fac nevoile în apă”

Oricât am încercat să-mi amintesc dacă acum patru ani apa de la dușuri pornea pe un buton cu senzor, nu am reușit. Cert e că acum trebuie doar să-și treci degetul peste zona marcată cu „start/stop”. Dușurile erau marcate cu „apă caldă” și „apă rece”, dar la cele din urmă nu se îngrămădea nimeni. Până pe seară, două dintre dușuri deja nu mai funcționau. „Nu trebuie să apăsați. Trebuie doar să atingeți zona indicată”, explica un angajat oamenilor de la duș în timp ce lipea eticheta cu „defect”. Un lucru mai puțin pozitiv e legat de toaletele ecologice.

ocna Sibiului 6

Acestea se găsesc fix lângă dușuri, iar mirosul te izbește din plin. „Cred că majoritatea își fac nevoile în apă. Sincer, la cum miroase aici, își trece orice nevoie”, îmi spune un domn ce își aștepta rândul.

ocna sibiului 1

În șase ore, cât am stat, am văzut de cel puțin trei ori cum angajații goleau coșurile de gunoi. Pe jos nu am văzut ambalaje, hârtii sau sticle. În schimb, chiștocurile de țigară erau parte integrată a nisipului. Ba mulți nu se mai sinchiseau să le stingă și le aruncau așa, chiar dacă lumea trecea desculță.

6 lei un pahar de bere

În cazul în care ți se face foame, îți trebuie undeva la 14 lei pentru masă și alți 5-6 lei pentru a-ți potoli setea. Terasele vindeau cam aceleaşi lucruri. Mici la 3 lei, cartofi pai la 6 lei/100 grame, shaorma la 15, hamsii la 6 lei și pizza la 24. Dacă o înghețată e trei lei, un pahar de bere se dublează, iar o sticlă de apă la jumătate de litru e 4 lei.

ocna sibiului 3

Cu stratul de bronz din dotare, am luat-o înapoi spre gară. Încă dinainte să ajung, mi-am dat seama că mai sunt și alții care se îndreaptă spre gară. Ajunsă acolo, mi s-a confirmat. Zeci de oameni aşteptau trenul.

ocna sibiului gara tren

„Nu e nimeni aici. Poate vine mai în colo ca să dea bilete sau poate ne dă din tren”, îmi spune o femei când constat că toate ușile sunt închise. De data asta, în tren, lucrurile au stat altfel: am stat în picioare. Toată lumea întindea doi lei controlorului, însă nu primeau bilet în schimb. Dacă cineva îi dădea cinci, dădea și rest înapoi. I-am zis că sunt studentă și a plecat. Nu m-a pus să-i arăt legitimația, însă nici bilet nu mi-a tăiat. Trăgând linie, Ocna Sibiului rămâne un loc al nostalgicilor dornici de un pic de relaxare.

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

silviu

Acum 6 ani

Un articol foarte bun. De sezon! Bravo
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

goana dupa like

Acum 6 ani

No, Like! Eram intersat cati fac treaba mare...Treaba mica e prea putin pentru un LIKE...Sorry!
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 6 ani

Domnișoara: 1. alegerea a fost a ta proprie si personală, asa ca nu te plange 2. "nu a trebuit sa analizez mult, pentru a face profilul celui care vine aici" ..pentru un ziarist cu pretenții e deplasat a prezenta propriile presupuneri drept informații 3 "Cred ca majoritatea își fac nevoile in apa"...un asa-zis citat, pus in gura unui presupus anumit domn, prezentat ca un verdict cu valoare de adevăr... Întreb si eu acum, retoric,: asta sa fie profilul ziaristului contemporan?...De informație sau can-can?
Raspunde

Thom

Acum 6 ani

Fata, nu stii drumul de la gara in jos ??? Am fost de 3 ori in viata mea la Ocna, de fiecare data in trecere si cu masina, dar tot am o idee cum naiba sa ma uit pe ''Goagal'' Maps, unde coincidenta, soarta, Rumplestiltskin si alte mici magii, fac sa fiu si editor. Ca sa ce ? Sa merg de la ''Grand Central Station'', la the Great Lakes. Esti inca tinerica si hormonii urla.... o sa te tempereze varsta pe la 30 ;) Atunci o sa ai timp si de ''Goagal''
Raspunde

mai mult decat sibian

Acum 6 ani

Asta sigur ii olteanca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus