Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

VIDEO – Greenpeace acuză tăierea ilegală a o sută de hectare de pădure în Munții Cindrel

VIDEO – Greenpeace acuză tăierea ilegală a o sută de hectare de pădure în Munții Cindrel

Echipa Greenpeace România reclamă opt tăieri ilegale de pădure, de aproape o sută de hectare, pe Valea Sadului, în munţii Cindrel, sesizările fiind trimise la Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, care au răspuns că ”aproape totul” este în regulă. Întrucât activiştii consideră că răspunsurile autorităţilor au fost ”nesatisfăcătoare”, solicită intervenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru cercetarea situaţiei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Greenpeace România, activiştii organizaţiei susţin că există suspiciunea că opt tăieri de pădure din Munţii Cindrel ar fi ilegale.

În primul caz este vorba despre o tăiere la ras pe un versant cu panta de aproximativ 55 de grade, pe o suprafaţă mai mare de un hectar, într-o pădure de amestec.

”Pe lângă faptul că versantul este foarte înclinat şi acum este şi mai predispus viiturilor şi alunecărilor de teren, este pusă în pericol şi albia râului, pentru că aceasta se poate bloca, în urma unor ploi abundente, cu resturile lăsate în urma tăierilor. În acest loc am găsit şi lemn abandonat, albia râului nu este protejată, iar panoul informativ lipsea, toate acestea constituind indiciile unei tăieri ilegale de arbori”, susţin activiştii citați de news.ro.
Potrivit acestora, tăierile la ras nu sunt permise în păduri de amestec răşinoase-foioase şi nu pot depăşi trei hectare în pădurile de molid. După o tăiere la ras, regenerarea pădurii trebuie să aibă loc în termen de două sezoane de vegetaţie.

În al doilea caz a fost semnalată o tăiere la ras pe o suprafaţă de 4,5 hectare, făcută înainte de octombrie 2014, fără regenerare viabilă şi cu pericol de alunecare de teren.

De asemenea, Greenpeace a semnalat o tăiere pe o suprafaţă de peste şapte hectare, efectuată înainte de iulie 2012, cu regenerare pe mai puţin de o treime din suprafaţă, dar şi o altă situaţie care a vizat o suprafaţă de 25 hectare, compusă prin alăturarea unor suprafeţe tăiate la ras fără regenerare.

”Regenerarea este instalată parţial în 2017. Altfel spus, s-a tăiat şi s-a tăiat din nou până când s-a ajuns la o "gaură” de 25 de hectare”, susţin reprezentanţii Greenpeace. În ultimul caz descoperit de echipa Greenpeace, suprafaţa de teren afectată a fost de cincizeci de hectare.

”Iniţial, echipa noastră a trimis sesizări la Direcţia Silvică Sibiu şi Garda Forestieră Braşov, care au verificat sesizările şi au răspuns că aproape totul este în regulă şi că s-au dat şi nişte amenzi derizorii într-un singur caz. Suntem indignaţi de aceste răspunsuri complet nesatisfăcătoare”, susţin reprezentanţii Greenpeace.
Aceştia cer ministerului să facă un control intern cu privire la modul în care au fost efectuate verificările şi măsurile luate pentru cele opt sesizări referitoare la potenţiale tăieri ilegale pe Valea Sadului, judeţul Sibiu, să facă un control pe teren şi să dispună regenerarea suprafeţelor tăiate la ras ce fac obiectul sesizărilor.
”Toate aceste măsuri nu vor putea înlocui pădurea care a dispărut şi nu vor ajuta cu nimic vieţuitoarele din zonă care au avut de suferit de pe urma tăierilor rase sau bucăţile de pădure ciuntită rămasă pe munţi, pentru că ştim că pădurea este puternică şi sănătoasă cu cât este mai veche şi mai lipsită de intervenţia omului. Acesta este însă un semnal pentru toţi cei care nu respectă o lege menită să apere pădurea, pentru cei care fac lucrurile pe jumătate pentru că sunt convinşi că nu îi vede nimeni, nu îi prinde nimeni”, a declarat Ionuţ Apostol, director de campanii Greenpeace România, citat în comuniatul de presă.
 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Cisnadian

Acum 6 ani

Va dati seama? Si eu nu gasesc sa cumpar lemne de foc de la ei. Fac astia invarteli pe bani multi...
Raspunde

drujbar

Acum 6 ani

iti dai seama ca se fura cu acte in regula !!!! oare ce se face cu crengile, radacinile ramase in urma, se valorifica in rumegus pt brichetii, peleti ??? pana la urma tot taranul roman sufera de pe urma defrisarilor ilegale, nu se gaseste lemn sau este foarte scump sau nu se taie deloc pentru oameni de rand !!! oare nu vati intrebat de unde este lemnul din magazine de bricolaj si cat adaus are ??? tot pe cei saraci ii prinde ca fura lemnul, cel mai tare a fost cel din gura raului cu grinzile de lemn prelucrate, ca so dus in padure si io taiat si prelucrat pe loc !!! nu aia fura !!! joagarele cine le verifica la sange ???, pe cei cu bani niciodata nu ii vor prinde, ca se face fity-fity
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Pe Valea Sibielului si in zona Crint cand o sa vina Garda?
Raspunde

Ileana

Acum 6 ani

Le-o fo taiat ungurii, ca romanii e frate cu codrul si nu rup din padure nici o papadie! Natie de tigani nespalati!
Raspunde

m

Acum 6 ani

Credeam că horthiști criminali...
Raspunde

mircea

Acum 6 ani

sa vina si pe Valea Avrigului inainte si dupa cabana Poiana Neamtului unde se taie non stop au defrisat excesiv,ca sa nu mai vorbim ca,toate astea se fac sub ochii cabanierilor,cel de la cabana Barcaciu anul trecut can a vazut ca fac poze a inceput sa urle ca ce cautam acolo ca nu avem voie .....pacat de tara pe care o avem si nu o pretuim .Rusine autoritatilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus