Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Alunecarea de pe Islazului. Notă de constatare - blocurile nu au fost afectate

Alunecarea de pe Islazului. Notă de constatare - blocurile nu au fost afectate

Tone de pământ și moloz s-au prăbușit pe o alee adiacentă străzii Islazului, în urmă cu câteva zile. Ploile abundente, terenul cu o înclinație foarte mare, dar și faptul că în zonă s-a construit foarte mult au făcut ca malul de pământ să fie destabilizat. Primăria Sibiu a confirmat, atunci, că zidul de susținere a malului a fost realizat fără o autorizație de construcție. Ar fi cea mai mică problemă, se plângeau locatarii, care s-au temut că vor rămâne fără apartamente.

Panica de după alunecare

Malul de pământ s-a surpat la doar câțiva centimetri de blocurile construite de dezvoltatorul Zacaria. Mai mulţi locatari au refuzat, în noaptea respectivă, să mai doarmă în apartamentele lor, de teamă că şi blocurile o vor lua la vale, odată cu pământul. De altfel, dezvoltatorul a cazat locatarii care nu aveau unde să stea la Hotelul Ibis, timp de câteva nopţi. Oamenii nu au putut rămâne departe de casă şi s-au întors în fiecare zi, să vadă care e situaţia. “Uitaţi, colţul blocului stă în aer”, se plângea unul dintre proprietari. “Mi-e teamă să nu cadă peste casa mea”, se plângea şi proprietarul case de vizavi, al cărui gard a fost rupt şi s-a prăbuşit peste maşina parcată în curte.

Responsabilitate, 100% constructorul

Imediat după alunecarea de teren, Primăria Sibiu a comunicat, la solicitarea jurnaliştilor, că zidul de susţinere care s-a prăbuşit nu avea autorizaţie de construcţie. Acum, reprezentanţii administraţiei locale sunt şi mai clari: terenul unde a avut loc alunecarea este în totalitate privat. Constructorul este obligat să aducă aleea la un stadiu circulabil, pentru că şi aceasta este tot pe teren privat şi nu este o stradă aflată în domeniul public. De asemenea, constructorul are obligaţia să intre în legalitate, să solicite avize pentru consolidarea malului şi să realizeze consolidarea în conformitate cu o autorizaţie valabilă.

alunecare teren strada Islazului zid cazut ploi (1)

Dezvoltatorul susține că a făcut toate aceste demersuri. “Am luat toate măsurile posibile în lipsa unei autorizații pentru a stabiliza malul și pentru a evita alte probleme. Totodată, am îngrădit accesul în zona respectivă și am semnalizat corespunzător zona în cauză. Vineri a fost depusă documentația pentru eliberarea certificatului de urbanism în regim de urgență. După eliberarea acestuia de către primărie, vom depune, tot în regim de urgență, proiectul pentru execuția unui nou zid de susținere”, au răspuns reprezentanții Zacaria, la solicitarea Turnul Sfatului.

Locatarii s-au întors în apartamente

Peste 70.000 de euro au plătit unii dintre proprietari, pentru apartamentele aflate în zonă. Un preţ extrem de mare, ţinând cont de mai multe aspecte: căile de acces din zona Islazului sunt foarte înguste, versantul pe care s-a construit este foarte abrupt, iar, în trecut, aici se afla o groapă de gunoi, ceea ce face ca problemele cu instabilitatea terenului să fie oricând probabile.

Cei care şi-au cumpărat terenuri acolo şi şi-au construit case sunt nemulţumiţi. Radu Popovici este unul dintre aceştia. “În spatele meu vor să construiască un bloc cu patru etaje, dar aici sunt numai case. Versantul este abrupt, au terasat, dar eu nu sunt convins că ţine. Dacă nu fac o consolidare temeicnică, mă tem că pământul va veni, tot, peste mine”, se plânge sibianul. Acesta a dat în judecată constructorul care vrea să dezvoltte, peste drum de casa sa, un bloc cu patru etaje. Acţiunea se poate întoarce împotriva sa, pentru că şi constructorul, Alexandru Duralia, vrea să îi ceară despăgubiri, acum, pentru că procesul îl întârzie din construirea blocului.

Locatarii din blocurile de lângă alunecare s-au întors în apartamentele lor, după ce au primit, pe e-mail, o notă de constatare din partea constructorului, care a angajat un expert tehnic. În document se precizează că “aceste verificări reconfirmă faptul că nu au avut loc deplasări ale clădirilor, așadar nu există niciun pericol”. Oamenii spun că speră ca lucrurile să nu se înrăutăţească. “Eu m-am mutat înapoi. Chiar m-am uitat, nu sunt crăpături vizibile. Am vorbit şi cu vecinii. Există o grămadă de pământ, au făcut un gard de beton şi în spate, sper să nu se dărâme. Ar fi mai rău de vecinul de la demisol, că s-ar trezi cu tot pământul acela, în balcon. Eu sper să fie bine. Sunt vecini supăraţi, care ar vrea daune sau chiar banii înapoi, dar eu cred că vor să profite de chestia asta. Sper să nu mai fie probleme”, încheie Iulian Muntean.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

...

Acum 6 ani

Cine a aprobat tot haosul acela urbanistic? Vina e 100% a constructorului? Ma cam indoiesc. O sa mai avem probleme generate de urbanismul asta de cumetrie. E doar o chestiune de timp...
Raspunde

...

Acum 6 ani

pai nu vezi cum se face? se cere aprobare pentru ceva, apoi se construieste altcumva decat e aprobat, dupa aia vine primaria si zice sa intre in legalitate cu constructia....
Raspunde

Eka

Acum 6 ani

Cine a emis nota de constatare ? Daca a facut-o constructorul atunci, nu valoreaza 2 bani. Ce ar putea spune ca situatia e nasoala si va da banii inapoi ?
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Asa-i ca-s multi prosti pe lumea asta?Acum se bucura cei de pe Calea Cisnadiei,ei macar au cumparat pe loc drept.
Raspunde

ALTUL ALTFEL

Acum 6 ani

Mare curaj au avut cei care si-au cumparat apartament in acea zona. Am fost foarte aproape sa-mi cumpar si eu acolo, dar Dumnezeu "m-a ajutat" sa nu pot. Am fost foarte sceptic de cum arata locul pe care se construiesc blocurile. Norocul meu a fost ca nu mi-a iesit evaluarea la Banca pentru credit. Oare de ce????? Preturi EXAGERATE!!!!!!!!!!!...............iar acum se mai duc si la vale!!!! Dumnezeu sa va aiba in paza dragi locatari.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Alunecarea de pe Islazului. Notă de constatare – blocurile nu au fost afectate dar la primul cutremur vor rezista?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus