Tone de pământ și moloz s-au prăbușit pe o alee adiacentă străzii Islazului, în urmă cu câteva zile. Ploile abundente, terenul cu o înclinație foarte mare, dar și faptul că în zonă s-a construit foarte mult au făcut ca malul de pământ să fie destabilizat. Primăria Sibiu a confirmat, atunci, că zidul de susținere a malului a fost realizat fără o autorizație de construcție. Ar fi cea mai mică problemă, se plângeau locatarii, care s-au temut că vor rămâne fără apartamente.
Panica de după alunecare
Malul de pământ s-a surpat la doar câțiva centimetri de blocurile construite de dezvoltatorul Zacaria. Mai mulţi locatari au refuzat, în noaptea respectivă, să mai doarmă în apartamentele lor, de teamă că şi blocurile o vor lua la vale, odată cu pământul. De altfel, dezvoltatorul a cazat locatarii care nu aveau unde să stea la Hotelul Ibis, timp de câteva nopţi. Oamenii nu au putut rămâne departe de casă şi s-au întors în fiecare zi, să vadă care e situaţia. “Uitaţi, colţul blocului stă în aer”, se plângea unul dintre proprietari. “Mi-e teamă să nu cadă peste casa mea”, se plângea şi proprietarul case de vizavi, al cărui gard a fost rupt şi s-a prăbuşit peste maşina parcată în curte.
Responsabilitate, 100% constructorul
Imediat după alunecarea de teren, Primăria Sibiu a comunicat, la solicitarea jurnaliştilor, că zidul de susţinere care s-a prăbuşit nu avea autorizaţie de construcţie. Acum, reprezentanţii administraţiei locale sunt şi mai clari: terenul unde a avut loc alunecarea este în totalitate privat. Constructorul este obligat să aducă aleea la un stadiu circulabil, pentru că şi aceasta este tot pe teren privat şi nu este o stradă aflată în domeniul public. De asemenea, constructorul are obligaţia să intre în legalitate, să solicite avize pentru consolidarea malului şi să realizeze consolidarea în conformitate cu o autorizaţie valabilă.
Dezvoltatorul susține că a făcut toate aceste demersuri. “Am luat toate măsurile posibile în lipsa unei autorizații pentru a stabiliza malul și pentru a evita alte probleme. Totodată, am îngrădit accesul în zona respectivă și am semnalizat corespunzător zona în cauză. Vineri a fost depusă documentația pentru eliberarea certificatului de urbanism în regim de urgență. După eliberarea acestuia de către primărie, vom depune, tot în regim de urgență, proiectul pentru execuția unui nou zid de susținere”, au răspuns reprezentanții Zacaria, la solicitarea Turnul Sfatului.
Locatarii s-au întors în apartamente
Peste 70.000 de euro au plătit unii dintre proprietari, pentru apartamentele aflate în zonă. Un preţ extrem de mare, ţinând cont de mai multe aspecte: căile de acces din zona Islazului sunt foarte înguste, versantul pe care s-a construit este foarte abrupt, iar, în trecut, aici se afla o groapă de gunoi, ceea ce face ca problemele cu instabilitatea terenului să fie oricând probabile.
Cei care şi-au cumpărat terenuri acolo şi şi-au construit case sunt nemulţumiţi. Radu Popovici este unul dintre aceştia. “În spatele meu vor să construiască un bloc cu patru etaje, dar aici sunt numai case. Versantul este abrupt, au terasat, dar eu nu sunt convins că ţine. Dacă nu fac o consolidare temeicnică, mă tem că pământul va veni, tot, peste mine”, se plânge sibianul. Acesta a dat în judecată constructorul care vrea să dezvoltte, peste drum de casa sa, un bloc cu patru etaje. Acţiunea se poate întoarce împotriva sa, pentru că şi constructorul, Alexandru Duralia, vrea să îi ceară despăgubiri, acum, pentru că procesul îl întârzie din construirea blocului.
Locatarii din blocurile de lângă alunecare s-au întors în apartamentele lor, după ce au primit, pe e-mail, o notă de constatare din partea constructorului, care a angajat un expert tehnic. În document se precizează că “aceste verificări reconfirmă faptul că nu au avut loc deplasări ale clădirilor, așadar nu există niciun pericol”. Oamenii spun că speră ca lucrurile să nu se înrăutăţească. “Eu m-am mutat înapoi. Chiar m-am uitat, nu sunt crăpături vizibile. Am vorbit şi cu vecinii. Există o grămadă de pământ, au făcut un gard de beton şi în spate, sper să nu se dărâme. Ar fi mai rău de vecinul de la demisol, că s-ar trezi cu tot pământul acela, în balcon. Eu sper să fie bine. Sunt vecini supăraţi, care ar vrea daune sau chiar banii înapoi, dar eu cred că vor să profite de chestia asta. Sper să nu mai fie probleme”, încheie Iulian Muntean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Iulian Muntean , Fundătura Islazului , Schunn Service , Dream Personal Logistik Gmb , pamant , Artă Stradală , Pentru Sibiu , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Radu Popovici , alunecari de pamant , Alexandru Duralia , Hotelul Ibis
Vizualizari: 4405
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Joe Doe
Acum 1 oră
MergeTreaba
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Georje
Acum 1 oră
Uncas