Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Un grup de bucureșteni desenează pereții Colegiului Economic din Sibiu

Un grup de bucureșteni desenează pereții Colegiului Economic din Sibiu

Pentru unii, zidurile nu sunt nimic altceva decât limite. Pentru ei, însă, bucățile de beton gri sunt adevărate comori, care se pot transforma cât ai clipi în locuri fără limite. Pasiunea pentru pictură le-a curs prin vene dintoteauna, însă a picta tablouri, care mai apoi să fie expuse într-un muzeu, nu era deviza lor. Vorbim despre grupul „Sweet Damage Crew” din București care a scos arta în stradă. La propriu. Încă de luni au ajuns la Sibiu, la Festivalului Internațional „Street Art” și își vor pune amprenta pe Colegiul Economic „George Barițiu”.

În 2010, patru pasionați de grafitti (Cage, Biex, Recis şi Lost Optics) și-au propus să-și pună semnătura sub un singur nume: „Sweet Damage Crew”. În timp, după participarea la mai multe concursuri naționale și internaționale de desene li s-au mai alăturat și alții, iar astăzi echipa aproape s-a dublat.

„În lumea noastră nu există loc neconvențional”

Deși fiecare își aduce aportul personal, au simțit nevoia să se unească pentru a-și eficientiza munca. „Artiștii trebuie să colaboreze, să renunțe la egoism și să-și pună ideile la bătaie, lucru care să ducă la realizarea unor proiecte unicat. Asocierea eficientizează munca. Împărțim proiectele, le terminăm mult mai repede și putem să facem mai multe”, povestește Cage.

Grupul e format din băieți care se pricep la pictură, desen, design, Photoshop și caligrafie. Ei sunt cei care au realizat cel mai mare grafitti din București la finalul anului trecut. Nu mai puțin de 360 de metri pătrați au prins culoare sub mâinile lor.

„Poate că acum este momentul ca restul oamenilor să vadă și să perceapă ceea ce facem noi ca fiind artă. În lumea noastră, a celor care desenează pereții, nu există loc neconvențional, ci doar locul potrivit pentru desenul tău. Un oraș care nu are programe de colaborare cu artiștii stradali pentru a le oferi acestora spații de lucru, va avea mai mult de suferit în zona de vandalism. Simpla integrare a acestora în programe legale va duce la diminuarea vandalismului. Crearea de pereți legali va transforma orașul într-un spațiu mult mai atractiv pentru mai multe categorii de vârstă”, spune Cage.

„În 2017, pare că totul a fost făcut deja”

Sunt inspirați de tot ce văd în jur, de oameni, de locuri, de fotografii sau situații. De multe ori, locul în care vor desena este cel care are ultimul cuvânt de spus. Cu toate acestea, cred că originalitatea artiștilor contemporani este pe cale de dispariție.

„În 2017, pare că totul a fost făcut deja și ceea ce apare în urma acestui proces este o artă colaborativă, inspirată din artă și inspirată din artă la rândul ei”, adaugă Cage.

Atât în România, cât și la nivel global, spune el, există o tendință a pasionaților de graffiti de a trece către Street Art. Acest lucru se datorează faptului că acesta din urmă este o latură mult mai prietenoasa a fenomenului graffiti, o latură acceptată de populație și autorități și care se desfășoară în cadru legal, fără a pricinui daune materiale.

Interviul a fost publicat în revista proiectului „Art-Point-Orașul Artiștilor”, care se distribuie gratuit.

Mai multe detalii despre Sibiu International Street Art, aici.

Foto arhivă Sibiu International Street Art Festival 2016 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus