Sibiul și Transilvania, în general, sunt puncte de mare interes pentru turiștii străini, iar majoritatea dintre aceștia vin în continuare cu prejudecăți în concediu în România. Majoritatea dintre acestea, cu tentă negativă, sunt eliminate de experiențele câștigate, dar industria turistică are, în continuare, câteva puncte deficitare, explică ghizii turistici cu care a stat de vorbă Turnul Sfatului.
Creșterea industriei turistice în Sibiul care acum zece ani a fost Capitală culturală europeană a dus la dezvoltarea unei rețele de ghizi turistici, la care apelează atât grupuri mari, cât și străinii care vizitează România. Și pentru a oferi experiențe cât mai ample, majoritatea ghizilor sibieni oferă trasee care depășesc cu mult granițele orașului, fapt care le permite să observe reacțiile străinilor când ajung în diferite părți ale României.
„Multiculturalitatea numeroaselor zone din Transilvania este un lucru care îi impresionează. De asemenea le place să interacționeze cu oamenii locului, cu ciobani, cu care stau peste noapte la stână, cu meșteșugari locali ori cu sașii care îngrijesc bisericile fortificate. Îi interesează foarte mult cum s-a dezvoltat țara noastră. Am avut destul de mulți turiști care ne-au mai vizitat țara și în perioada comunistă. Iar acum observă foarte multe schimbări în bine“, explică Adela Dragu, unul din ghizii turistici din Sibiu. Ea lucrează cu grupuri mici, individuale, formate din turiști americani, englezi sau francezi.
„Sibiul este «bombonica de pe tort»“
Un alt punct forte al turismului românesc este reprezentat de gastronomia autentică. „Un hencleș sau un gulaș de oaie, făcut de sași, este o mâncare extrem de apreciată de turiști. Care, de altfel, sunt extrem de bucuroși să se întâlnească cu sași de la noi, cu oameni cu care pot vorbi în limba lor despre cele bune și rele din România“, descrie Radu, ghid turistic specializat pe grupurile de vizitatori germani. El remarcă și interesul crescut pentru peisajele naturale din centrul țării, fapt confirmat și de Nicoleta Ocneriu.
„Chiar acum am fost, de exemplu, pe la cea mai veche presă de ulei de pește din zonă, care are peste 100 de ani, pe la meșteșugari din zona Sibiului. Doamnele din Anglia pe care le însoțesc au fost foarte impresionate să stea de vorbă cu oameni locului, să intre în casele lor, să vadă cum trăiesc. Sunt în căutarea tradițiilor, dar și a peisajelor naturale. Eu sunt și ghid montan, iar pentru cei care aleg Transfăgărășanul și apoi o drumeție pe creasta Făgărașului succesul este garantat“, explică Nicoleta.
Potrivit ei, majoritatea celor care vizitează Transilvania văd Sibiul drept cea mai interesantă destinație urbană. „Sibiul este preferat de toată lumea, toți îl consideră «bombonica de pe tort» în ceea ce privește turismul din Transilvania. Timișoara nici nu intră în discuție, iar Brașovul este preferat mai mult de turiștii tineri, care vor să vadă muntele, dar acceptă și aglomerația. Pe când turiștii cu o vârstă mai înaintată sau cei cu un grad de pregătire mai ridicat cum ar fi doctorii sau oamenii de afaceri caută zone mai liniștite, precum Sibiul“, mai adaugă Nicoleta.
Capitolul negativ: toaletele, șoferii și calitatea serviciilor
Turiștii care vizitează Transilvania sunt deranjați și de lucruri care nu prea sunt supuse discuțiilor publice de la noi din țară, atrag atenția ghizii. Unul din aceste lucruri este lipsa toaletelor publice, fapt care devine chiar o problemă în cazul grupurilor de turiști. „Avem câteva benzinării cu toalete mai decente, dar la fiecare benzinărie de obicei este o singură cabină pentru bărbați și una singură pentru femei. De aceea, când merg cu câte un grup de 30 – 40 de turiști, avem de așteptat destul de mult pentru astfel de lucruri, stând la coadă. Dar, turiștii înțeleg de cele mai multe ori acest aspect. Care, totuși, este unul negativ“, explică Radu.
Adela Dadu aduce în discuție nemulțumirile pe care le exprimă turiștii care ne vizitează țara în mod individual și cărora le lipsește, prin urmare, o interfață în întâlnirile cu operatorii din industria turistică locală.
„Calitatea foarte proastă a serviciilor este unul din lucrurile care îi deranjează. Spre exemplu, în restaurante, stai foarte mult până aștepți meniul. Iar meniurile sunt de multe ori prost traduse în alte limbi. Durează multă până ți se ia comanda. La fel, personalul hotelier care nu vorbește nici măcar o limbă străină. La fel ca și chelneri, există numeroși recepționeri care nu știu o limbă străină, ceea ce pe mine mă frapează. Asta ține de lipsa unei școli de turism adecvată, care să formeze și perfecționeze oameni pentru această industrie“, detaliază ghidul sibian. La fel, nici calitatea spațiilor de cazare nu se ridică la nivelul acceptabil în majoritatea cazurilor.
În ceea ce privește drumurile, calitatea sau densitatea acestora nu reprezintă un factor de nemulțumire pentru turiști. Ci, mai degrabă, calitatea celor care folosesc aceste drumuri. „Sunt numeroase drumuri înguste, pe care șoferii români circulă cu mare viteză. Iar asta îi sperie pe turiștii străini care, de cele mai multe ori, folosesc o mașină închiriată. Apoi, mulți turiști se declară dezamăgiți de Castelul de la Bran, dar eu tocmai de aceea îi avertizez asupra așteptărilor pe care și le fac. Iar ca să mai «spăl» din dezamăgire îi duc mai apoi la Râșnov, apoi la mănăstirea rupestră de la Șinca Veche și apoi la Cetatea Făgărașului ori la mănăstirea cisterciană de la Cârța, de care cu toții se declară impresionați“, explică și Nicoleta Ocneriu.
În continuare, prejudecăți
Toți ghizii cu care a stat de vorbă „Turnul Sfatului“ au confirmat faptul că, în continuare, turiștii sosesc în România cu prejudecăți negative, pe care și le schimbă în urma vacanțelor petrecute aici. Fapt iarăși declarat de toți ghizii este acela că mulți dintre turiști aleg Transilvania ca urmare a experiențelor care le-au fost povestite de către prieteni. În plus, creșterea valului de turiști este pus și pe seama faptului că în multe alte zone cu tradiție turistică au apărut complicații legate de securitate ori de stabilitatea socială.
„Majoritatea turiștilor care vin la noi în continuare nu știu prea multe despre țara noastră și chiar vin cu prejudecăți negative. Tocmai de aceea sunt plăcut surprinși de dezvoltare și se întorc total impresionați de ce frumos poate fi la noi. Diferențele de evoluție între urban și rural sunt iarăși un element de atracție, efectele fiind surprinzătoare pentru majoritatea turiștilor“, spune Radu. Într-un fel de concluzie, ghizii susțin că turiștii se declară impresionați de România și pleacă având o impresie bună despre locuitorii acesteia. „În mod clar ne percepem țara mai prost decât străinii“, încheie Adela Dadu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Turnul Sfatului , Ministerul Turismului , Cetatea Făgărașului , nemultumiri , turisti , Schunn Service , Dream Personal Logistik Gmb , Pentru Sibiu , Marlex Duo Company , Fântânița Haiducului , Trigo Industry Services , Nicoleta Ocneriu , Adela Dragu , Șinca Veche , ghizi , puncte forte , Adela Dadu
Vizualizari: 8296
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Costea
Acum 5 ore
Idgf
Acum 5 ore
Cititor