Luni,
06.12.2021
Innorat
Acum
3°C

Vacanța cu mașina în Grecia, de la Sibiu. Prin Bulgaria sau prin Serbia și Macedonia?

Vacanța cu mașina în Grecia, de la Sibiu. Prin Bulgaria sau prin Serbia și Macedonia?

Cele sub zece ore – în medie - de mers cu mașina până în zonele cele mai apropiate ale Greciei turistice determină mulți români care aleg litoralul elen să folosească autoturismul propriu pentru deplasare. În funcție de locul de petrecere a concediului, traseele recomandate către Grecia sunt două: fie prin Bulgaria, fie prin Serbia și Macedonia.

Traversarea Bulgariei către Grecia a devenit mult mai facilă de la deschiderea, acum mai bine de trei ani, a punctului de frontieră de la Makaza, pe un drum construit din fonduri europene pentru a lega cele două țări. Însă, pentru românii din zona Transilvaniei care, mai ales, aleg drept destinație de concediu vestul Greciei, traseul recomandat este prin Serbia și Macedonia, arată reprezentanții forumthassos.ro, portal de discuții dedicat celor care își petrec concediul la eleni. „Ruta prin Serbia și Macedonia este recomandată de către cei care pornesc înspre Grecia din nordul sau vestul țării, pentru Transilvania mai ales, și dacă merg în vestul Greciei, de la Salonic începând. Eu aș recomanda acest traseu și pentru transilvănenii care merg în zona Halkidiki. Sunt mai mulți kilometri, într-adevăr, dar timpul de deplasare este mai scurt deoarece mergi mai mult pe autostradă. De exemplu, prin Serbia nu mergi mai mult de 80 de km pe drum național, pe o porțiune, iar drumul este foarte bun“, spune unul dintre sibienii pasionați de concediile în Grecia și care se numără printre fondatorii forumthassos.ro.

În Serbia, atenție la viteză

Pe ruta înspre Grecia prin Serbia și Macedonia, traseul măsoară aproape 600 de km, de la granița României, la cea cu Grecia. Potrivit informațiilor de pe forumthassos.ro, traseul acesta implică ieșirea din țara noastră pe la punctul de frontieră Năidaș/Kaluderovo(RO/SRB). Traseul către autostrada A1 a sârbilor include 80 de km de mers pe drum național, pe o rută care include localitățile Bela Crkva - Vracev Glaj - Kovin - pod Dunăre - centura Smederovo - Radinak – Ralja (de unde se intră pe autostrada A1) . De la intrarea pe autostradă, indicatoarele care trebuie urmărite sunt cele spre Skopje, respectiv Thessaloniki, următoarea „ieșire“ de pe calea de rulare de mare viteză în Serbia fiind în dreptul localității Grdelica. Intrarea pe autostradă este făcută 30 de km mai încolo, pe la Vladicin Han, punctul de ieșire din Serbia către Macedonia fiind la aproximativ 60 de km mai departe (punctul de frontieră Presovo/Tabanovce). În Serbia, șoferii trebuie să fie atenți la depășirea limitei legale de viteză. „Singurul lucru pentru care trebuie să fi atent este să nu depășești viacteza, pentru că peste o anumită limită, dacă ești prins, Poliția te duce în fața judecătorului pentru stabilirea amenzii. Iar în dreptul școlilor, limita de viteză este stabilită la 30 de km/h, acestea fiind iarăși zone supravegheate mai atent de polițieׅ“, arată sibianul membru fondator al forumului amintit, care nu a dorit să fie citat cu numele.

Combustibil ieftin și mâncare bună în Grecia

Mai departe, Macedonia poate fi traversată pe un traseu de aproximativ 180 de km, dintre care doar 35 de km sunt pe drum național. „Acest drum național este un fel de Valea Oltului de la noi, dar în zonă găsești multe restaurante unde e bine să și oprești căci poți mânca foarte bine. În Macedonia motorina este foarte ieftină, în jurul a 0,7 euro litrul, poate este un lucru care merită amintit. Din granița cu Grecia, mai apoi, în orice direcție ai lua-o ai fie autostradă, fie drum expres, deci de acolo nu trebui să mai ai mare grijă“, spune reprezentantul forumului.

Traseul prin Macedonia traversează ruta prin Demir Kapija, traseu de aproximativ 130 de km, pe care vor trebui făcute trei opriri pentru plata taxei de autostradă (1,5 euro de fiecare dată). De la Demir Kapija urmează cei 35 de km de drum național, după care reintrarea pe autostradă se face în zona localității Smokvitsa. Punctul de frontieră cu Grecia (Gevgelija/Evzonoi) este situat la aproximativ 15 km distanță.

”Clasicul” punct Makaza

După deschiderea punctului de frontieră de la Makaza, traseul pentru traversarea Bulgariei înspre Grecia a devenit mult mai lejer. Țara de la sud de Dunăre poate fi tranzitată cu mașina în aproximativ cinci ore și jumătate, pe un traseu de sub 400 de km. Cei de la forumthassos.ro arată că cel mai recomandat traseu pentru traversarea Bulgariei are drept punct de pornire frontiera accesibilă în zona podului peste Dunăre de la Giurgiu – Ruse. Traseul implică traversarea localităților Byala – Veliko Tarnovo – zona Debelets – (DN55) Kilifarevo – pasul Narepublikata și Gurkovo. Mai departe, urmând drumul național 6 prin zona localității Maglizh, orașele care mai trebuie traversate sunt Stara Zagora și Haskovo (ambele prin centru). De la Kardzali, următorul punct de interes pe traseu este Balabanovo, după care urmează punctul de frontieră de la Makaza.

 

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Starbucks, Continental, Stefanini, Wenglor, Takata, Compa, RSK Development, Dream Personal Logistik GmbH, CGS, Trigo Industry Services, Fântânița Haiducului, Harting, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Visma, Schunn Service, RUD, Euroconf, DISTRIB SRL, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Marquardt, GLS, Marlex Duo Company, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

NN

Acum 4 ani

Traseul prin Serbia si Macedonia,catre Grecia este super.Intr-adevar,motorina este f.ieftina in Macedonia,cazarea si mancarea la fel.Recomand acest traseu.
Raspunde

altul

Acum 4 ani

Traian Deleanu, se vede ca scrii despre lucruri pe care nu le cunosti si spicuiesti de-ici-decolo. spre ex.: motorina in Macedonia e foarte ieftina, bun , dar benzina? dar in bulgaria sunt f. scumpe? Sau: Bulgaria poate fi traversata in "cinci ore și jumătate, pe un traseu de sub 400 de km". Ninic daspre felul drumurilor, nimic pt comparatie ca timp si distanta prin Serbia- Macedonia. ???
Raspunde

Jean Valcean

Acum 4 ani

Normal ca articolul face sens in conditiile in care NU exista nici un zbor charter de la Sibiu spre Grecia
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L. Abarescu

Acum 4 ani

Noi, sibienii adevarati nu mergem la straini sa le dam bani!!! Mergem la noi la Ocna, mancam mititei si ascultam muzica de petrecere romaneasca! Ne dam cu namol ca face bine.
Raspunde

Adina Popescu

Acum 4 ani

Despre trasu spre Grecia aici: www.invacante.ro/drumul-spre-grecia2016/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus