Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Afacerea pădurea. O discuție filozofică în care toți sunt de vină și nimeni nu-i vinovat

Afacerea pădurea. O discuție filozofică în care toți sunt de vină și nimeni nu-i vinovat

Politicienii sunt de vină pentru că există. În primul rând. În al doilea rând, pentru că fac legi proaste și părtinitoare, pentru că sunt părtași la furtul din păduri și pentru că acoperă infractorii. Instituțiile care ar trebui să apere pădurile, Regia Națională a Pădurii și Garda Forestieră, sunt de vină pentru că nu-și fac treaba, pentru că sunt corupte și pentru că beneficiază lacom de portițele lăsate de politicieni în legile care ar trebui să-i sancționeze. ONG-urile sunt și ele de vină pentru că marea majoritate nu au în structuri oameni specializați, și deci vorbesc prostii. Celelalte, care au oameni specializați, sunt vinovate pentru că nu sunt mai vocale. Deși n-ar vorbi prostii. Societățile care se ocupă de exploatarea și prelucrarea lemnului sunt vinovate pentru că beneficiază de lemnul furat sau primit ”la negru”. Mass-media e vinovată pentru că e interesantă doar de știri negative, nu și de cele pozitive. Silvicultorii sunt vinovați și ei pentru că folosesc un limbaj dublu și pentru că sunt sclavii firmelor de exploatare și ai corupților din societățile de stat. Oamenii de rând, care n-au nicio treabă cu pădurea sunt și ei vinovați pentru că sunt indiferenți. Pentru că nu ies în stradă și nu arată adevărații vinovați. Toți.

Aceasta este esența întâlnirii din această seară, cu tema “Tăierea pădurilor: de la legal la ilegal”, organizată de organizația locală a USR. La fața locului au ajuns senatorii USR Allen Coliban, Mihai Goţiu, George Marussi, deputații Nicuşor Dan și Dan Barna, pe de-o parte. Pe de altă parte au fost invitați reprezentanți ai ONG-ului ”Cu verdele-n sus”, ai Asociației Administratorilor de păduri, Federației Sindicatelor din ocoalele silvice de regim ”Carpatisa” și Federației Proprietarilor de păduri și pășuni din România și reprezentanți ai Gărzii Forestiere. Au lipsit de la întâlnire, nemotivat, Greenpeace și Direcția Silvică Sibiu.

Surpriză: crește mai multă pădure decât se exploatează și se fură

În prima jumătate de oră s-a discutat, și nu s-a ajuns la o concluzie, cu privire la câtă pădure există în România, cât se taie, cât se taie legal și cât se regenerează. După calculele Direcției Naționale de Statistică, în România pădurea se regenerează singură mai mult decât se taie anual legal și ilegal la un loc. Aproape toți au fost de acord că după statistică, nu sunt probleme în domeniu, iar ”România ar trebui să fie mândră pentru pădurile ei unice în Europa”, după cum a explicat reprezentantul Federației Sindicatelor din ocoalele silvice de regim ”Carpatisa”.

S-a evaluat apoi succesul ”Radarului Pădurii” și al ”Inspectorului pădurii”, iar momentul de extaz colectiv în care toată lumea se întreba la ce s-a mai organizat întâlnirea, dacă totul e OK, totul a fost prăbușit de discursul gâtuit al fostului director al Agenției de Mediu Sibiu, Dumitru Ungureanu. ”A te raporta și a idealiza capacitatea organelor de control silvice și nesilvice, în a-i identifica pe toți cei care fură și mișcă lemnul, cred că e o pistă greșită. Poți să prinzi, 2,5%, 3,2% și să lipsească exact cei 98%. Se calculează volumul de masă lemnoasă posibil de exploatat din pădurile României. Există statistici din care rezultă ce s-a tăiat și ce s-a vândut la nivelul României într-un an și se vede că de undeva lipsește ceva. Matematic poate fi valabil. Dar e o glumă bună. Vă dau un exemplu: avem acolo o suprafață de șapte milioane de hectare și o creștere anuală de 5,5 milioane de metri cubi. Vă spun că dacă mâine toate pădurile din Români ar fi tăiate, creșterea anuală ar fi în hârtii tot de 5,5 milioane metru cubi”, a spus Ungureanu.

IMAG0264

De ce nu e bine că importăm lemn

Ultima zvâcnire pro-exploatare a fost dată de reprezentantul Asociației Administratorilor de Păduri care s-a plâns asistenței că România a devenit din exportator de lemn, în importator. ”România e net importator de bușteni, nu de exportatori. (…) Gândiți-vă că am importat în ultimele trei luni din 2016, două milioane de metri cubi. Gândiți-vă că noi am exportat bani, în loc să tăiem lemnul de la noi din țară, să-l băgăm în producție, noi l-am luat din import. Da, gândiți-vă!”, a spus omul, lăsând nedumerită asistența.  ”Păi asta nu e bine?”, s-a încercat o întrebare timidă.

Teoria conspirației

Activistul sibian Adrian Bibu a intervenit și el încercând să demonteze explicațiile autorităților privind necesitatea tăierii anumitor păduri din țară. ”Pădurile nu cad de la vânt. Sunt doborâte intenționat tocmai de cei care vor să le taie, pentru a avea motiv să le taie. Sunteți de acord cu mine sau nu sunteți? Nu sunteți. Aici vorbim de șpăgi pentru un inginer silvic de la un milion de euro în sus, despre ce vorbim? Eu nu vă pot dovedi toate ăstea. Nu am o dovadă. M-ați învârtit aici în cifre și m-ați învârtit cum ați vurt, aproape că-mi vine să plâng că v-am deranjat. Îmi pare rău că nu sunt niște specialiști aici!”, a replicat Adrian Bibu. Milionul de euro dat silvicultorilor l-a învolburat pe reprezentantul Gărzii de Mediu. ”Nu puteți arunca cu acuzații nefondate. Cine a luat banii? Unde?”, iar momentul a fost calmat de moderatorul întâlnirii, Adrian Echert.

Alerta falsă Greenpeace de pe Valea Sadului

O oră bună din întâlnire a fost dedicată situației semnalate de Green peace România cu privire la defrișările de pe Valea Sadului. S-au prezentat fotografii, însă cei de la Garda Forestieră au calmat situația. ”A fost o contravenție, nu o infracțiune. S-a acordat o amendă de 4.000 de lei”. Însă n-a scăpat doar cu atât. Un sibian din public ăși dă și el cu părerea: ”Peste tot furtul este infracțiune. Dacă furi o găină, faci doi ani de pușcărie. Dacă tai o pădure, trebuie sa vezi valoarea, ca să vedem dacă e infracțune. Domnilor parlamentari, aici mai trebuie sa lucrați”, a spus sibianul, iar pixurile senatorilor și deputaților USR au ”ticăit” la unison.

https://youtu.be/2l27yg_WV20

Momentul Goțiu. Fail…

Senatorul Mihai Goțiu a pregătit minuțios încă de la începutul dezbaterii planul său de acaparare a atenției pentru un proiect propriu. S-a fâțâit, a tastat la laptop, a transferat ceva pe un stick, l-a dat celui care se ocupa de imaginile care se derulau în spatele invitaților e un proiector, l-a luat înapoi, a mai completat… Într-un final, după spargerea momentului Greenpeace, a luat cuvântul, s-a ridicat tacticos și s-a dus la ecranul de proiecție. ”Înainte să fiu senator am fost jurnalist. Sunt om de teren”, și-a început discursul. Ideea pe scurt este că Goțiu, însoțit de ”niște prieteni silvicultori” a fost și el martor la o defrișare ilegală. A prezentat imaginile cu un luminiș făcut de om în mijlocul unei păduri,  însă a fost oprit vehement, în unanimitate, de toți silvicultorii prezenți la întâlnire. ”Domnule senator, aveți o poziție, nu ieșiți public cu asemenea lucruri până nu le verificați”, s-au răstit oamenii la el. Era de fapt vorba de o infecție a unor arbori cu o specie de insecte.

Mesaj din Borșa: Vă invit să vedeți imagini apocaliptice, nu ce vedeți voi aici cu două hectare…

Matei Mihali e reprezentantul unei asociații de composesorate care  au de primit 17 mii de hectare de pădure. ”Doar pe hârtie”, specifică omul. .”Pădurile sunt jefuite de instituțiile statului. Mă bucur ca pentru prima dată, un partid se implică cu adevărat”, și-a început Mihali discursul, lăudând inițiativa USR. Apoi a declanșat Apocalipsa: ”Să nu credeți că pădurile ăstea toate nu s-au dat cu parandărătul la toată clasa politică care și-a bătut joc de țara asta și de ce am avut noi mai sfânt. Am ajuns ca copiii noștri să plece în străinătate, să fie slugi la străini și slugi în țara lor când s-or întoarce, că n-o să mai avem nimic, că ne vindem țara la metru pătrat și copiii noștri, nepoții noștri n-or mai avea nicio sursă de supraviețuire.

S-au distrus 17 mii de hectare. La ora actuală sunt jefuite. Vă invit să vedeți imagini apocaliptice, nu ce vedeți voi aici cu două hectare, cu trei hectare. Din cauza asta se răzbună și Dumnezeu și ne dă temperaturi de 40 de grade. Noi în Borșa n-am avut decât 25, 26 de grade. Din 29 de mii de hectare câți a avut gospodarul acesta care se numește Regia Națională a Pădurilor sunt bărbieriți toți și nimeni nu-i vinovat, pentru că clasa politică a profitat de acești bani. N-a văzut cine-i cancerul care a venit în mijlocul României.

Noi avem politicieni corupți, politicieni care-și bat joc de țara asta și de poporul acesta indiferenți la tot ce se petrece în jurul lor. Nu ne reprezintă nici președintele, nici prim-ministrul, ei se perindă din patru în patru ani. Își fac făcutele, o parte dintre ei, cam 70% îs infractori de drept comun în Parlamentul României. Noi n-avem oameni care să ne reprezinte cu cinste”, a spus omul într-un ropot general de aplauze.

Final

Reprezentanții USR au promis că și-au notat problemele și punctual vor face inițiative legislative sau interpelări la miniștri. Există șansă chiar să se schimbe legea prin părțile esențiale, dacă se va găsi bună credință, și-a exprimat speranța deputatul Dan Barna.

Până atunci, statistic stăm bine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, pai si cu Keresztoy cum rămâne?....
Raspunde

trei puncte

Acum 6 ani

eh, si tu acum. e bine mersi, se bucura de miile de hectare rase transformate in bani
Raspunde

iuliana

Acum 6 ani

Alinusi drăguțule, fa-ti un pustiu de bine si transmite-i "activistului" Bibu Adrian, prietenul tau, ca cu astfel de atitudine va vedea el ciu-ciu avansare in ierarhia locală a PNL-ului...Misiunea lui in partid, deocamdată, nu este de-a avea opinii, ma-ntelegi ce vreau sa spun!?....
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Se pare ca ati ratat lucrurile cu adevarat bune care s-au propus in discutie.
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Am participat si nu cred ca a fost o discutie filozofica, chiar a fost informativa ptr mine cel putin. Este un subiect complex, mare dar si important se poate vorbii mult, dar asa nu inseamna ca a fost filozofica discutia. Vinovati .. nu asta cred ca a fost scopul la dezbatere sa se gaseasca vinovatii, oricum nimeni nu a concluzionat ca niciunii nu sunt vinovati. Pe cifre exact se pare ca stam foarte bine chiar m-am mirat ce bine stateam si nu imi dadeam seama, dar realitatea este mult diferita fata de cifre dupa cum toti au recunoscut intr-un final. Este un subiect important care ne afecteaza pe toti mai mult decat credem atat financiar (prin coruptia si furtul masiv) cat si din punct de vedere a mediului si lumea trebuie sa se informeze mult mai mult E bine sa se continue cu asemenea deschidere din partea clasei politice si a "administratorii padurilor." dar si a presei. Mi-ar placea sa avem si in presa mai multi "specialisti", jurnalism de investigatie dar asta e macar cei din presa filozofeaza mai bine cu cuvinte si virgule alese.
Raspunde

fesul

Acum 6 ani

Ministra D Pana a avut dreptate cand a spus ca nu se mai taie ilegal deci numai legal....actuala lege pe care au sustinut-o psd-istii si culmea- unele ong-uri, a fost criticata de presedinte care a zis ca se va da drumul la taieri-ceea ce s-a intamplat! Atunci cand trebuia respinsa legea, presa a dus o campanie anti-presedinte pe motiv ca e cu austrieciii, deci au manipulat in folosul mafiei padurilor. Acum se vede mintea de pe urma...
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

Foarte buna dezbaterea si am aflat noi lucruri. Are dreptate domnul inginer silvic care spunea ca acele cresteri de suprafata impadurita si cresteri de masa lemnoansa anuale sunt doar pe hartie. In realitatea situatia sta cu totul altfel. Ma indoiestc ca silvicii din Borsa Maramures isi taie craca de sub picioare raportand ca la ei suprafata impadurita o scazut cu cele cateva zeci de mii de hectare lipsa. Iar acesta este un singur caz, pentru ca mai avem in Arges, Apuseni, Covasna, Harghita cazuri in care versanti intregi or disparut. Iar atunci statisticile de pe hartie cum ca la o suprafata de X hectare ai o Y crestere a masei lemnoase exploatabile sunt total neconforme cu realitatea din teren. Planul de taieri anual se face pe niste statistici eronate si atunci mi se pare logic ca de fapt in realitate suprafata impadurita si masa lemnoasa este in scadere la nivel national si nu in crestere cum se vehiculeaza. Am studiat imagini satelitare de pe Global Forest Watch care si ele arata acest lucru. Plus ca noi nu mai avem padure neatinsa decat undeva prin Retezat, in rest nu mai exista hectar de padure neatins de activitatea omului. De aici si problemele cu ursii care coboara in zonele locuite.
Raspunde

Andrei Soroaga

Acum 6 ani

3 propuneri foarte bune pe care le-am retinut eu si articolul le-a scapat: - Rezolvarea situatiei cu lemnul de foc care a aparut prin modificarea legislativa de anul trecut. Unul dintre inginerii silvici a atentionat ca oamenii nu vor avea suficient lemn de foc si vor lua din padure cum vor putea. Ceea ce evident are un impact de mediu semnificativ mai mare decat daca se urmaresc amenajamentele. - Reprezentantul Nostra Silva a atras atentia asupra raritatii controalelor facute la fabricile de prelucrare a lemnului, lucru care trebuie rezolvat avand in vedere ca majoritatea lemnului taiat ajunge la ei. - Nicusor Dan a sugerat la sfarsitul intalnirii crearea unei directii anticoruptie pentru domeniul silvic independente de Guvern. Au mai fost si alte idei bune sau situatii problema identificate cu interesul de a gasi impreuna solutii, din toate partile - parlamentari, silvici, ong, public. Cred ca ar trebui sa invatam sa ne concentram pe acestea si nu pe scandal, daca vrem sa traim mai bine.
Raspunde

Dan

Acum 6 ani

Un articol echilibrat si cu informatiile necersare!
Raspunde

Pur si simplu

Acum 6 ani

Care-i piatra ? Care-i lacul ? ..... Care-s prostii ??? Desteptarea fratilor !!!
Raspunde

axel78

Acum 6 ani

Hai sa va spun e de simplu ... o monitorizare exacta (la milimentru) ... se poae dar nu se vrea ... avem prea multe paduri de furat ... rahati cu ochi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus