Luni,
24.06.2024
Innorat
Acum
21°C

DNA a trimis în judecată mai mulți foști angajați ai CJ Sibiu și patroni de firme din Sibiu. Acuzații de abuz în serviciu, uz de fals și conflict de interese

DNA a trimis în judecată mai mulți foști angajați ai CJ Sibiu și patroni de firme din Sibiu. Acuzații de abuz în serviciu, uz de fals și conflict de interese

Direcția Națională Anticorupție a remis vineri un comunicat de presă prin care anunță trimiterea în judecată a mai multor foști angajați ai CJ Sibiu, din perioada conducerii lui Ioan Cindrea. În același dosar sunt menționați și doi oameni de afaceri din Sibiu.

Redăm mai jos anunțul DNA și acuzațiile aduse:

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1096/VIII/3 din 2 august 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

KRAUS ANA, la data faptelor șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 infracțiuni),

- conflict de interese, în formă continuată (3 infracțiuni),

- uz de fals, în formă continuată,

STOICA IOAN, la data faptei director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BUCIUMAN EMIL CĂLIN, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în, formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților:

OANCEA ELENA CORNELIA, la data faptei şef Serviciu Financiar Contabilitate din cadrul Consiliului Județean Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MICU RADU CONSTANTIN, la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de:

- complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, formă continuată,

- împrumutarea, sub orice formă, de către directorul societății, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute de lege.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, inculpata Kraus Ana, în calitatea sus menționată, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu  prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile, etc. ) către societățile administrate de inculpații Buciuman Emil Călin, Micu Radu Constantin și o altă persoană.

Într-unul dintre cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relaţiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale.

În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații Stoica Ioan și Oancea Elena Cornelia, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale.

Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.

În perioada 2011-2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa.

În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine şi rudele sale.

În perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Micu Radu Constantin, în calitate de director al unei societăți comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.

Consiliul județean Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Kraus Ana, Micu Radu Constantin, Buciuman Emil Călin și Stoica Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză..

Față de inculpații Crăcea Nicolae Marius și  Vasilescu Valentin, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Turnul Sfatului a scris și în trecut despre acest dosar. Ana Kraus a fost reținută de DNA Alba Iulia, pe 2 august 2016, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată. O zi mai târziu, DNA a cerut instanței instituirea măsurii arestului preventiv, judecătorii menținând drept definitivă măsura arestului la domiciliu.

”În perioada 2014 – 2016, inculpata Kraus Ana a încălcat reglementările legale privind achizițiile publice cu ocazia achiziției unor produse de la o societate comercială. Astfel, Consiliul Județean Sibiu a achiziționat de la societatea favorizată produse în valoare de 155.060,29 lei, în condițiile în care produsele fuseseră achiziționate de societate de la un centru comercial, la o valoare de aproximativ 45.531,34 lei (valoarea cu TVA). Diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%”, susțin procurorii DNA într-un comunicat emis după reținerea șefei din cadrul CJ Sibiu.
Aceasta mai este acuzată de faptul că din 2011 și până în 2015 a încheiat cinci contracte pentru servicii de reparații și întreținere auto, procedurile de atribuire a acestor contracte fiind realizate pe baza unor documente cu date nereale. ”A făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals. Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare de valoare totală de 170.285,27 lei în dauna Consiliului Județean Sibiu”, mai susțin procurorii DNA.

Conflictul de interese penal este indicat de procurorii DNA în legătură cu încheierea unui alt contract cu o firmă deținută și administrată de o persoană din familia sa. ”În anul 2013, inculpata Kraus Ana a încheiat un contract și un act adițional la acesta având ca obiect achiziționarea a unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate, pe de o parte cu menționarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât și cu privire la tranzacțiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menționate în facturi). Astfel, a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264,5 lei, mai susțin cei de la DNA.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

altul

Acum 6 ani

Daca le mai puneti, la urma, 3 sau 4 de zero ne apropiem de Teleorman. Dar acolo sunt profesionisti, aceia trebuie promovati si astia, pedepsiti!
Raspunde

Ina

Acum 6 ani

Nu, trebuie pedepsiti si condamnati toti hotii, chiar si cei mai mici! Din fericire nu e in vigoare OUG 13 si "minorul" prag de 200.000 de lei, ca vad ca pe acolo se invart multe sume.
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

Asa se intampla, dupa cum-i si firesc, cu prostovanii care, pentru un pumn de "arginți" își vând demnitatea, si scot castanele din foc in locul politicienilor...
Raspunde

STROE

Acum 6 ani

printre ei trebuie sa fie cindrea ioan, steliana marcu, care a incasat un salariu nemeritat la CJ dar si dela PSD SIBIU si toti corupti adusi de cindrea la CJ
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus