Luni,
24.06.2024
Partial Noros
Acum
28°C

Peste 12 000 de vizitatori la Muzeul Astra în weekend.  Aproape 150 kg de mâncare gătită

Peste 12 000 de vizitatori la Muzeul Astra în weekend.  Aproape 150 kg de mâncare gătită

Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz, organizat în weekend la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, a atras un număr de  12.415 vizitatori, mai mare față de cel înregistrat la ediția precedentă (12.311).

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții Muzeului Astra.

muzeu astra (11)

Pe toata durata Târgului s-a creat o arhivă foto de aprox. 600 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA. În același timp s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 10 reţete, iar Muzeul ASTRA și-a completat colecția de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Saschiz realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari şi maghiari. De asemenea, aici s-au realizat 50 de obiecte de ceramică la roata olarului care au fost donate voluntarilor de la Centrul Scout Nocrich.

muzeu astra (5)

Un alt aspect important este cel culinar. În cele 3 zile de demonstrații culinare interactive s-au gătit aproape 150 kg de mâncare.

muzeu astra (8)

La eveniment au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria. Fabrica Interkeramik din Kecskemet, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 100 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Târgul cu doi voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru conferinţă şi organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

muzeu astra (2)

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VI-a 2018 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul XVIII-lea şi al XIX-lea, Bistriţa.

DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT

 PREMIUL I

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

PREMIUL II

LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

 PREMIUL III

NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria

 DEMONSTRAŢII DE GĂTIT

 PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

 CENTRUL SCOUT NOCRICH (BALINT CSABA şi ALIN CIOCEA)- Gulaşul hunilor

 PREMIUL I

MOLNAR JÁNOS şi MOLNARNÉ ANETTA, Tata, Ungaria (Supă de prins flăcăii)

 PREMIUL II

NAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria ( Viţel cu sos vânătoresc şi găluşte)

 PREMIUL III

FARKAS GÁBOR şi FARKASNÉ SZEGFŰ ANIKÓ, Mezőmegyer, Ungaria (Supă de cartofi cu ciolan afumat şi cârnaţi Csabai)

foto Muzeul Astra

muzeu astra (12) muzeu astra (10) muzeu astra (9) muzeu astra (7) muzeu astra (6) muzeu astra (4) muzeu astra (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

(-)

Acum 6 ani

Ehe, nimic nu mai e ca odata...Acum "sibianul" strânge bracinariu, sa-si cumpere casa mult visata peste drum de cimitir
Raspunde

masticatorul de stiri

Acum 6 ani

conform unui calcul matematic simplu, raportat la titlu, fiecarul vizitator i-au revenit, in medie, 12,5 grame de mancare. .... suficient, nu ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus