Luni,
20.09.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Studiu Banca Mondială: Sibiul e în topul celor mai atractive orașe din țară

Studiu Banca Mondială: Sibiul e în topul celor mai atractive orașe din țară

Jurnalistul Cătălin Striblea publică pe blogul personal o analiză, în baza unui studiu realizat de Banca Mondială în ultimul deceniu, cu privire la dezvoltarea orașelor din România și unde ar vrea românii să se mute. Datorită numărului mare de locuri de muncă existente, a salariilor peste media națională și a gradului ridicat al calității vieții, Sibiul se află în topul celor mai atractive orașe.

Cum era de așteptat, orașe mult mai mari și mai dezvoltate economic, precum Cluj-Napoca sau Timișoara sunt cu mult în fața noastră, însă păstrând proporțiile Sibiul arată un grad mare de atracție regională.

”Cheia dezvoltării unei țări, potrivit Băncii Mondiale, stă în orașele secundare. În majoritatea țărilor importante, localitățile secundare – adică cele cam de jumătatea orașului principal – sunt centrele care impulsionează economia și o duc mai departe. Sunt orașele inovative și creative. Luați exemplul Detroit, în trecut, sau cel al lui Sillicon Valley, astăzi. Atât migrațiile, cât și navetismul, dar și datele economice arată că aceste orașe încep să apară drept poli importanți ai României. Și mă refer la Cluj, Timișoara, Iași sau Brașov. Aici lumea vrea să vină și nu neapărat pentru bani, ci pentru civilizație. O să vedeți că sunt centre urbane din care lumea vrea să plece musai. Iar asta ar trebui să le spună ceva primarilor de acolo. Și încă ceva. Suntem într-un punct de inflexiune din România. 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România. Tot în România! Atenție, românii nu mai vor în afară. Dar unde?”, scrie Cătălin Striblea pe blogul personal.
Ce spun cifrele?

Analiza migrației arată că cei mai mulți români au mers către Cluj-Napoca, raportat la procentele din populație.

tabel 1

Un alt criteriu luat în calcul de specialiștii Băncii Mondiale este indicele de magnetism, care include venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, investițiile pe cap de locuitor și alții.

tabel 2

În preferința românilor, întrebați unde ar prefera să se mute, dintr-un eșantion reprezentativ de 1250 de respondenți, Sibiul s-a clasat pe locul 6.

tabel 3

Calitatea vieții și numărul mare de locuri de muncă sunt printre criteriile esențiale desemnate de respondenți.

tabel 4

Bani și locuri de muncă

Săptămâna trecută șomajul în județul Sibiu, conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă era sub 2,7 la sută, una dintre cele mai mici rate din țară. Spre exemplu, pe platforma turnulsfatului.ro/locuridemunca, există în acest moment sute de locuri de muncă vacante, scoase spre ocupare de mari companii din Zona Industrială Vest (Continental, Marquardt, Harting), de companii internaționale de renume (Starbucks, Stefanini, Visma) sau, dimpotrivă, de firme locale (Expertarom, Schunn Service sau Emilian.

În același timp, Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut în 2016 cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lună, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Acestea sunt, de altfel, singurele judeţe în care salariul mediu a depăşit în 2016 valoarea de 2.000 de lei net pe lună.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jos Cenzura ts

Acum 4 ani

Nepotisme, corupti, olteni si moldoveni impreuna cu fuego pedofilul si baba marxista. Asta ii Sibiul !
Raspunde

Wtf

Acum 4 ani

De ce nu te muti? Un sfertodoct mai putin...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus