Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

De ce Întâlnirea Sașilor are loc anul acesta la Sibiu și ce scop declarat are ea?

De ce Întâlnirea Sașilor are loc anul acesta la Sibiu și ce scop declarat are ea?

Întâlnirea din acest an a Sașilor, găzduită de Sibiu între 4-6 august, se anunță cea mai mare de pe teritoriul României, după 1990. Spre deosebire de celelalte 26 de ediții de până acum, Întâlnirea Sașilor din 2017 are ca scop declarat atragerea în Transilvania a cât mai mulți tineri din Germania pentru a le arăta potențialul regiunii noastre și pentru a-i convinge că România poate fi o alternativă serioasă în viitorul lor.

Într-o conferință de presă organizată miercuri la sediul FDGR din Piața Mare, Martin Bottesch, președintele FDG Transilvania a declarat că ideea organizării evenimentului la Sibiu apărut în 2014.

”Se doreşte, printre altele, trezirea interesului tinerilor sași din alte țări pentru locurile din care au plecat părinții și bunicii lor. Doar cunoscând Transilvania, ei pot aprecia frumusețile sale, atât naturale cât şi cele ale siturilor istorice, pot înțelege mai bine cultura sa, și, în particular, pe cea a sașilor. Organizatorii doresc să trezească, și unde există deja să întărească, conștiința tineretului săsesc de apartenență la acest spațiu cultural cu speranța că unii vor activa în domeniul culturii şi vor contribui la păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural săsesc”, au declarat organizatorii Întâlnirii.
În plus, Martin Bottesch a declarat că mulți tineri în Germania caută posibilități de dezvoltare în afara Germaniei, iar Transilvania poate deveni o alternativă dacă ajunge să fie cunoscută.

Pentru ca participarea tineretului din Germania să fie posibilă, în acest an evenimentul are loc nu ca de obicei în septembrie, ci în prima săptămână din august când toate landurile germane au vacanţă şcolară.

Dacă în ultimii ani Întâlnirea Sașilor a avut în jur de 1.200-1.500 participanți, anul acesta se așteaptă ca numărul lor să ajungă la 10-12 mii, deci de zece ori mai mulți ca de obicei. În afara invitaților oficiali, mulți vor sosi la Sibiu alături de prieteni și cunoștințe, astfel că numărul lor poate fi mult mai mare. Evenimentul nu ţine doar o zi ca în alţi ani, ci se întinde peste trei zile.

Programul conţine peste 50 de activităţi din care unele se desfăşoară în paralel. Printre acestea se numără prezentarea a 11 expoziţii, 3 lansări de carte, concerte de muzică în spaţiu închis sau în aer liber. Locurile de desfăşurare sunt Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Huet şi str. Cetăţii.

În toate aceste locaţii vor exista puncte de aprovizionare cu mâncare şi băutură şi va fi muzică de fanfară. Pe scena din Piaţa Mare, vineri, va avea loc festivalul de dansuri săseşti.

Un punct culminant îl constituie parada portului popular de sâmbătă care are loc între 10.30 şi 11.30 pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – str. Cetăţii – str. Bălcescu – Piaţa Mare (parţial) şi Piaţa Huet (parţial). La paradă participă aproximativ 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare. Fanfarele sunt din România (4), Germania (5), Austria (2) şi SUA (1).

După parada portului pe scena din Piaţa Mare se vor ţine alocuţiuni. În afara preşedintelui României, Klaus Johannis, şi primarul Sibiului, Astrid Fodor, va vorbi câte un reprezentant al principalilor organizatori: Martin Bottesch (FDGT), Hans Gärtner (ACS), Herta Daniel (Asociaţia Saşilor din Germania), episcopul Reinhart Guib (Biserica Evanghelică).

Duminica dimineaţa vor avea loc slujbe religioase în biserica evanghelică parohială şi în biserica Sf. Ioan, iar seara va avea loc un spectacol muzical în dialect săsesc în palatul de vară al baronului Samuel von Brukenthal, la Avrig.

Există numeroase activităţi concepute în mod special pentru tineri, gândite şi pregătite în general tot de ei. Pentru ca tinerii sași să înțeleagă mai bine Sibiul pentru ei vor exista cinci ghizi turistici în principalele puncte de atracție ale orașului, care îi vor aștepta și vor ține prezentări.

Mai mult decât atât, comunităţile locale ale saşilor organizează, fiecare în localitatea ei, întâlniri pe plan local. Şi acestea se întind, de regulă, peste mai multe zile şi au loc fie o săptămână înainte fie una după evenimentul de la Sibiu. Caietul program al Întâlnirii Saşilor cuprinde şi acţiunile din aproximativ 60 de localităţi transilvane. În multe cazuri saşii organizează aceste acţiuni împreună cu comunitatea românească din respectiva localitate.

Foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Alzara 1918

Acum 5 ani

Achtung ! Johanneskirche este o biserică PROTESTANTĂ ,biserici care dogmatic contestă existenţa sfinţilor ! Greu cucultura,uşor cu scriitura . Succes şi vreme bună !
Raspunde

ger

Acum 5 ani

Stimate d-le Dobre JOHANNISKIRCHE nu este biserica Sf. Ioan ! ...mai lipseste sá scrieti ín loc de SAMUEL (von Brukenthal ) - SAMOILÁ !
Raspunde

Frantz din Dobarca

Acum 5 ani

...mai lipseste sa scrieti Biserica lui KW Johannis ! :)
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Scopul intalnirii este clar: sa vada si regatenii (sibienii get-beget) sasi. Intrebare: intrarea in centru, un fel de ecuson, costa 40 de lei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus