Miercuri,
24.07.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Prima expoziție din România cu obiecte din Mexic, la Sibiu. În centrul atenției, un personaj construit de elevii sibieni

Prima expoziție din România cu obiecte din Mexic, la Sibiu. În centrul atenției, un personaj construit de elevii sibieni

Prima expoziție din România cu obiecte specifice culturii mexicane și-a găsit locul la Sibiu, la Muzeul „Franz Binder” din Piața Mică. Aseară, a avut loc vernisajul expoziției, în cadrul căreia participanții au fost invitați să deguste cosași, în prezența ambasadorului Mexicului la București, José Arturo Trejo Nava. Punctul principal de atracție a constituit-o Quetzalcoatl, un personaj care măsoară aproape patru metri, realizat din carton, hârtie, făină şi apă. Acesta a fost creat în șase zile de șapte voluntari de la Școala de Arte, împreună cu trei mexicani.

Cei mai curajoși au gustat din „delicatesele” mexicane, cosașii. „Au un gust sărat, ca de chips”, au concluzionat cei mai mulți dintre ei. „Sunt foarte sănătoși și sunt și un lux. În Mexic este o mâncare scumpă, o delicatesă. Sunt un simbol foarte important pentru mexicani, ei au și zeități care sunt sub aspectul cosașilor acestora”, spune Ioana Kirculescu von Kimakowicz.

WhatsApp Image 2017-07-27 at 12.47.43

Majoritatea obiectelor de artizanat ale colecției întruchipează așa numitul personaj de basm Alebrije, care întruchipează forma pe care o ia visul. „În anii 30, în sânul unei familii de artizani a fost un meșter care s-a îmbolnăvit foarte tare și a avut febră și atunci a visat ființele acestea, iar în spate se auzea Alebrije, alebrije. El a auzit acele voci și de atunci a luat naștere Alebrije. Reprezintă plăcerea de a crea visul sau coșmarul tău, de a-i da o formă”, mai spune Ioana Kirculescu.

IMG_1424

Printre personajele de mici dimensiuni, în centrul atenției a fost și un alebrije mare, de aproape patru metri. La acesta au lucrat mai puțin de zece voluntari de la Școala de Arte din Sibiu, dar și de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și „Radu Selejean” alături de trei mexicani. Dominique și Teodora sunt două dintre elevele care au lucrat șase zile la construirea acestuia. „La început, am împletit tot felul de baghete din hârtie. L-am întărit cu ziare, iar lipiciul a fost făcut din făină și sare. A fost o experiență faină mai ales faptul că am comunicat cu alți oameni, din alte țări. Am fost vreo șase-șapte copii. Cei mai mici sunt în clasa a VII-a și cei mai mari în a X-a. Am aflat că reprezintă un zeu foarte important din Mexic care a ajuns să fie descoperit dintr-un coșmar, al unui om bolnav și e combinația dintre anumite animale. Noi, de exemplu, am făcut o combinație între un dragon și un șarpe, care la capăt are clopoței. Am lucrat de dimineața de la 10-11 până seara la 20-21”, povestesc cele două fete.

WhatsApp Image 2017-07-27 at 12.47.43 (1)

Ambasadorul Mexicului în România mărturisește că nu este la prima vizită în Sibiu, însă este pentru prima dată în calitate oficială, de ambasador. Este mândru că Mexicul are o expoziție la un muzeu din România. „Este o mare onoare pentru mine să fiu în Sibiu și am vizitat înainte de a fi ambasador Sibiul de două ori, în particular. Am mai fost în acest muzeu și am fost impresionat de colecțiile de aici. Sunt foarte mândru că o expoziție mexicană se află aici”, spune el.

IMG_1460

Și directorul Muzeului Astra se declară fericit că sibienii și nu numai pot lua contact cu o mică parte a culturii mexicane prin această expoziție. „Iată că Muzeul Astra diversifică paleta de colaborări nelimitându-se doar la un spațiu european, ci depășește granițele. Sperăm ca cel puțin în doi ani de zile de azi înainte, această clădire să o găsiți altfel,să o găsiți cu expoziții interactive despre tot ceea ce înseamnă civilizația și popoarelor lumii”, spune Ciprian Ștefan, managerul muzeului.

IMG_1477

Vernisajul s-a încheiat cu un mic moment artistic, Cesar Oropreza Ramirez și Dominique Simionescu interpretând câteva melodii tradiționale mexicane. Expoziția este inclusă în programul Olimpiadei Naționale de Meșteșuguri Artistice și Tradiționale, iar ea va putea fi vizitată până în 15 septembrie, de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus