Luni,
05.12.2022
Partial Noros
Acum
8°C

Evadare în ”bulă”. Șezătoare postmodernă în Mălâncrav VIDEO FOTO

Evadare în ”bulă”. Șezătoare postmodernă în Mălâncrav VIDEO FOTO

Există un loc unde dacă-ți uiți telefonul în iarbă, cineva te bate ușor pe umăr și-ți spune: ”Poftiți, e al dumneavoastră. V-a scăpat”. Sau dacă cineva scapă un șervețel, nu trec mai mult de cinci secunde și altcineva îl ridică. Fără reproșuri, fără înjurături. Sau la masă. Aici e absolut ridicol. Un fel de bufet suedez în care oamenii, 99% - români și 1% japonezi nu se îngrămădesc. Nu-și sufocă farfuriile. Nu îndeasă prin buzunare. Și ce-i mai relaxant, deși tuturor le e foame, nimeni nu sare rândul și nimeni nu-l înghioldește pe cel din față: ”Hai, șefu! Dormi? Umplem și noi mațul, azi?” Stați că nu e tot. La o degustare de vin, nimeni nu se îmbată. Niciunul nu e atât de șmecher încât să țină cu tot dinadinsul să pară mai expert decât expertul.

E undeva în țara asta cel puțin un loc fără șmecherisme, în care parcarea e parcare. Unde oamenii se salută chiar dacă nu se cunosc. Unde există cărți de vizită, dar și bancuri. Unde e muzică și nu manele. Unde nu e semnal la telefon și oamenii discută. Glumesc. Conversează. Asta e chiar ciudat. E o chestie deosebit de stranie în care nu se ridică vocea, nu se ceartă nimeni și nu se emit păreri văzute parțial pe la televizor. E fain. E ICon Arts. Mălâncrav, de data asta.

IMAG0290

România, anul  2017. Luna a șaptea. Ziua 29.

Astăzi la Merghindeal s-a încheiat ediția 15 a Festivalului ICon Arts. Evenimentul ce a inclus mai multe locații, Sibiu, Sighișoara, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav, a fost prilej pentru tineri să parcurgă cursuri de teatru și muzică, ocazie pentru profesori să-și împărtășească cunoștințele, pentru sătenii din localitățile rurale să-și etaleze cele mai bune produse de-ale casei, iar pentru turiști să guste puțin din fiecare. Fie că vorbim de muzică, teatru sau de-ale gurii.

https://youtu.be/LzxhFXOYBjE

Festivalul a debutat în 20 iulie, la Sighișoara, unde s-a desfășurat un concert, în 22 iulie, la Alma Vii, a avut loc o prezentare de meșteșuguri și gastronomie locală și a fost proiectat filmul mut ”Träume non Traume”, cu muzica live asigurată de grupul CelloFun. Luni, 24 iulie, la Sala Thalia din Sibiu, a fost un concert de chitară cu Reinbert Evers și Costin Soare. Marți, la Richiș, s-a discutat despre „Dulgherie, calfe călătoare și povestea vinului”, iar Remus Henning a susținut un concert de orgă în Biserica fortificată, s-a gustat mâncare tradițională din zonă, iar seara s-a proiectat filmul documentar „Undeva, cândva în Transilvania”.  Miercuri, caravana s-a întors la Sibiu. Pe scena Sălii Thalia s-a desfășurat spectacolul „Anotimpuri 2. Vara. Premiere mondiale cu Alexandru Anastasiu – vibrafon și Rte Contempo Quartet”.

IMAG0316

Vineri, la Biertan, la Cafeneaua Nouă a concertat Analia Selis alături de ArgEnTango, iar evenimentul s-a încheiat astăzi la Mălâncrav, la Conacul Apafi.

Ziua a început la ora 11 cu povestea sucului de mere. Tradiția de aici a fost împărtășită vizitatorilor și fiecare a putut gusta din dulcea licoare. La final, sticla s-a vândut cu șapte lei, cu un real succes. Apoi, pe scena improvizată în grădina conacului, s-a desfășurat testul final al studenților Academiei ICon Arts de muzică și teatru. La început au susținut scurte recitaluri studenți alături de profesori. A urmat apoi grupul de adolescenți care a urmat în cele nouă zile ale academiei cursurile de teatru ale profesoarei Ana Maria Galea. Aceștia au făcut o scurtă reprezentație în care au vorbit de problemele lorrupte din realitatea crudă. Semn că ne apropiem de final. După amiaza de liniște și bun simț s-a încheiat totuși cu un concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară. O șezătoare postmodernă în toată regula, așa cum a fost descris evenimentul de către organizatori.

Pentru cine a știut, a vrut și a mers la Mălâncrav, Biertan ori Richiș a fost o binecuvântată intrare în ”bula” celor care viața nu e o luptă crâncenă în fiecare secundă. E ”decât” faină, liniștită.

IMAG0291

IMAG0308 IMAG0320

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 5 ani

Te pomini c-o hi fo' dicat spanac si "balast" de nu s-or omarat fomiștii si japonejii-ntre ei...
Raspunde

Bleahh

Acum 5 ani

Nu inteleg de ce adminul acestui site nu limiteaza accesul celor de teapa ta , si -I lasa sa-si verse frustrarile si laturile pe aici.. Crede-ma pe cuvant , prietene , nu ai pic de umor, emani doar prostie crasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus