Miercuri,
01.12.2021
Innorat
Acum
6°C

Evadare în ”bulă”. Șezătoare postmodernă în Mălâncrav VIDEO FOTO

Evadare în ”bulă”. Șezătoare postmodernă în Mălâncrav VIDEO FOTO

Există un loc unde dacă-ți uiți telefonul în iarbă, cineva te bate ușor pe umăr și-ți spune: ”Poftiți, e al dumneavoastră. V-a scăpat”. Sau dacă cineva scapă un șervețel, nu trec mai mult de cinci secunde și altcineva îl ridică. Fără reproșuri, fără înjurături. Sau la masă. Aici e absolut ridicol. Un fel de bufet suedez în care oamenii, 99% - români și 1% japonezi nu se îngrămădesc. Nu-și sufocă farfuriile. Nu îndeasă prin buzunare. Și ce-i mai relaxant, deși tuturor le e foame, nimeni nu sare rândul și nimeni nu-l înghioldește pe cel din față: ”Hai, șefu! Dormi? Umplem și noi mațul, azi?” Stați că nu e tot. La o degustare de vin, nimeni nu se îmbată. Niciunul nu e atât de șmecher încât să țină cu tot dinadinsul să pară mai expert decât expertul.

E undeva în țara asta cel puțin un loc fără șmecherisme, în care parcarea e parcare. Unde oamenii se salută chiar dacă nu se cunosc. Unde există cărți de vizită, dar și bancuri. Unde e muzică și nu manele. Unde nu e semnal la telefon și oamenii discută. Glumesc. Conversează. Asta e chiar ciudat. E o chestie deosebit de stranie în care nu se ridică vocea, nu se ceartă nimeni și nu se emit păreri văzute parțial pe la televizor. E fain. E ICon Arts. Mălâncrav, de data asta.

IMAG0290

România, anul  2017. Luna a șaptea. Ziua 29.

Astăzi la Merghindeal s-a încheiat ediția 15 a Festivalului ICon Arts. Evenimentul ce a inclus mai multe locații, Sibiu, Sighișoara, Biertan, Richiș, Alma Vii, Mălâncrav, a fost prilej pentru tineri să parcurgă cursuri de teatru și muzică, ocazie pentru profesori să-și împărtășească cunoștințele, pentru sătenii din localitățile rurale să-și etaleze cele mai bune produse de-ale casei, iar pentru turiști să guste puțin din fiecare. Fie că vorbim de muzică, teatru sau de-ale gurii.

https://youtu.be/LzxhFXOYBjE

Festivalul a debutat în 20 iulie, la Sighișoara, unde s-a desfășurat un concert, în 22 iulie, la Alma Vii, a avut loc o prezentare de meșteșuguri și gastronomie locală și a fost proiectat filmul mut ”Träume non Traume”, cu muzica live asigurată de grupul CelloFun. Luni, 24 iulie, la Sala Thalia din Sibiu, a fost un concert de chitară cu Reinbert Evers și Costin Soare. Marți, la Richiș, s-a discutat despre „Dulgherie, calfe călătoare și povestea vinului”, iar Remus Henning a susținut un concert de orgă în Biserica fortificată, s-a gustat mâncare tradițională din zonă, iar seara s-a proiectat filmul documentar „Undeva, cândva în Transilvania”.  Miercuri, caravana s-a întors la Sibiu. Pe scena Sălii Thalia s-a desfășurat spectacolul „Anotimpuri 2. Vara. Premiere mondiale cu Alexandru Anastasiu – vibrafon și Rte Contempo Quartet”.

IMAG0316

Vineri, la Biertan, la Cafeneaua Nouă a concertat Analia Selis alături de ArgEnTango, iar evenimentul s-a încheiat astăzi la Mălâncrav, la Conacul Apafi.

Ziua a început la ora 11 cu povestea sucului de mere. Tradiția de aici a fost împărtășită vizitatorilor și fiecare a putut gusta din dulcea licoare. La final, sticla s-a vândut cu șapte lei, cu un real succes. Apoi, pe scena improvizată în grădina conacului, s-a desfășurat testul final al studenților Academiei ICon Arts de muzică și teatru. La început au susținut scurte recitaluri studenți alături de profesori. A urmat apoi grupul de adolescenți care a urmat în cele nouă zile ale academiei cursurile de teatru ale profesoarei Ana Maria Galea. Aceștia au făcut o scurtă reprezentație în care au vorbit de problemele lorrupte din realitatea crudă. Semn că ne apropiem de final. După amiaza de liniște și bun simț s-a încheiat totuși cu un concert de jazz cu Ana Cristina Leonte – voce, Albert Tajiti – clape, Ciprian Pop – chitară. O șezătoare postmodernă în toată regula, așa cum a fost descris evenimentul de către organizatori.

Pentru cine a știut, a vrut și a mers la Mălâncrav, Biertan ori Richiș a fost o binecuvântată intrare în ”bula” celor care viața nu e o luptă crâncenă în fiecare secundă. E ”decât” faină, liniștită.

IMAG0291

IMAG0308 IMAG0320

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cocardiel-luptător din Marginime

Acum 4 ani

Te pomini c-o hi fo' dicat spanac si "balast" de nu s-or omarat fomiștii si japonejii-ntre ei...
Raspunde

Bleahh

Acum 4 ani

Nu inteleg de ce adminul acestui site nu limiteaza accesul celor de teapa ta , si -I lasa sa-si verse frustrarile si laturile pe aici.. Crede-ma pe cuvant , prietene , nu ai pic de umor, emani doar prostie crasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus