Miercuri,
02.12.2020
Ceata
Acum
-6°C

Suntem hoți. Prin lege. Și proști, că înghițim așa ceva

30 Iulie 2017 22:56

Printre noi, românii, trăiesc în acest moment dat 370.000 de oameni care muncesc part-time. Acești  370.000 de adulți ai acestei țări au semnat 1,2 milioane de contracte part-time. Adică mulți dintre aceștia au semnat mai multe contracte pentru o oră de muncă pe zi, pe două ore și așa mai departe la mai multe firme.

Guvernul socialist al acestei țări, însă, consideră că aceste contracte part-time nu fac altceva decât să mascheze o formă de muncă la negru. Altfel spus, guvernul socialist care ne conduce nouă destinele suspectează că mare parte din cei 370.000 de români cu contracte part-time fac parte dintr-o înțelegere de genul ”că eu te plătesc pe tine pe un contract de doar două ore pe zi, dar tu îmi muncești toată ziua și ne înțelegem noi la bani și cum ți-i dau”.

Prin urmare, ce a zis guvernul socialist al acestei țări: oricare angajator care are un angajat part-time trebuie să plătească pentru acesta impozitele ca și cum angajatul ar lucra minim opt ore pentru salariul minim pe economie. Cu alte cuvinte, domnule întreprinzător-cu-firmă-mică-ce-ai-nevoie-de-un-ajutor-de-doar-două ore pe zi, eu, premierul Tudose, te bănuiesc că ești hoț. Și nu te cred că ai nevoie de un ajutor de doar două ore pe zi, prin urmare îți cer să plătești impozite pentru acesta (15,8% contribuții de asigurări sociale și 5,2% pentru casa de asigurări de sănătate) ca și cum l-ai plăti cu salariul minim pe economie, adică cu minim 1.450 de lei. Tot eu, premierul Tudose, fac un gest de mărinimie și te las să îmi dovedești tu că nu ești hoț și, astfel, să te scutesc de la plata unor impozite mărite. Doar că, pentru asta, angajatul tău cu două ore pe zi trebuie să dovedească faptul că din contractele de muncă pe care le are semnate și cu alții strânge cel puțin 1.450 de lei (salariul minim) pe lună. Iar dacă strânge doar 1.400 de lei, ghinion, toți cei care l-au angajat part-time (că sunt doi, că sunt trei, că sunt patru angajatori) trebuie să vireze la Fisc impozite ca și cum fiecare l-ar plăti cu salariul minim.

Nu merită premierul Tudose să fie numit hoț în aceste condiții (în care încasează impozite mai mari pentru lefuri ai mici)? Nu merită același premier Tudose să fie catalogat drept impotent, din moment ce nu este capabil să îi prindă pe cei care, într-adevăr, folosesc contractele part-time pentru a ascunde munca la negru? Nu merită, același trist premier, să fie numit jegos pentru faptul că, rușinat de impotența în a-i prinde pe cei care fură, ne consideră pe toți hoți?

Și dacă totul s-ar opri numai aici. Dar, nu. Haosul halucinant al lipsei de predictibilitate este magistral – din păcate – ilustrat de această normă legislativă. Pentru că toată această poveste, cu impozitarea part-time-ului ca și când ar fi plătit cu salariul minim, a căpătat o oarecare formă de lege (adică o ordonanță de urgență) acum două săptămâni. Termenul de aplicare al acestei ordonanțe este 1 august 2017. Cu trei zile înainte de acest termen, premierul Tudose și gașca lui nu au apucat să publice normele de aplicare a legii prin care ne consideră pe toți hoți.

Și știți ce e și mai minunat? Că de la 1 ianuarie 2018 s-ar presupune – căci așa anunță premierul Tudose & șleahta lui – că dispar contribuțiile angajatorului, toată impozitarea muncii urmând a trece în responsabilitatea angajatului. Prin urmare, taxarea angajatorului pentru acest part-time prin legea care ne consideră pe toți hoți ar avea efecte pe următoarele cinci luni.

Chiar suntem niște proști că înghițim așa ceva.

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Sibiu

Acum 3 ani

In Romania sunt 10000000% convins ca faza asta cu part time este folosita pt a nu plati taxele pt tot salarul. In minim 90% din cazuri.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Prosti ati fost aia care ati mers la vot! Si bag mana-n foc ca tot asa ati ramas....
Raspunde

Cristi

Acum 3 ani

Da-mi voie sa zic si: PROSTI ati fost si aia care NU ati mers la vot...
Raspunde

Sibianul

Acum 3 ani

Majoritatea taximetristilor sunt angajati 2 ore si muncesc 12 ore. E corect asa?
Raspunde

sibian100%

Acum 3 ani

Toti care lucreaza 2 ore part time lucreaza de fapt mai multe ore si sunt platiti la negru pentru cele peste 2 ore.Masura este perfecta si corecta.S-a trezit domnul ziarist sa faca valuri in cada.
Raspunde

Daniela Ciocanea

Acum 3 ani

Si cand V-am zis sa nu mai mergeți la marii retaileri, sa aranjați marfa in raft , in timpul nopții...
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Draga Daniela, dar ce e rau in a merge noaptea la " marii retailers " si a aranjat marea pe raft ? poate nu stii, dar, Romanii nostoi isi fac cruce de Bogdaproste daca gasesc in strainatate job uri ca asta, si da, Sunt contractI 2 ore si baga 6, dar se simt bine ca au job la Aldi,sau Lidl sau la altii, vin in Romania si se lauda cu ce fac, pe cand, daca fac lucru asta aici, acasa, e umilitor ? de ce ? Uite, vezi, asa gandesc multi si nu e bine...
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Scuze de gramati ca slab a, tekefonul asta "destept" altereaza cu functia de predictibilitate cu vin tele. ...
Raspunde

bogdan

Acum 3 ani

Da sa-i caute pe aia care incalca legea... nu sa ma taxeze pe mine ca altu incalca legea .... de ce nu-i bagam si pe ei in inchisoare ca unu cu bani a furat... si ei au bani ... deci au furat .... varza ....
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Traiane , cu prietenie îţi spun, treci la umbră ! Dacă nu insolaţia e vinovată e grav dar eşti calificat pentru o carieră politică . Jurnalismul l-ţi dat de gard prin atitudini partizane şi liosa harului .
Raspunde

Iosif

Acum 3 ani

Si cei care lucreaza 8 ore full time si au un contract de part time altundeva ??????????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus