Vineri,
02.12.2022
Innorat
Acum
4°C

Interviu. Singura româncă la Mondialele de sărituri, sibianca Anca Șerb

Interviu. Singura româncă la Mondialele de sărituri, sibianca Anca Șerb

Anca Șerb este singura sportivă din România care a ajuns la Campionatele Mondiale desfășurate în luna august, la Budapesta. Performanța ei, locul 29 mondial, este una remarcabilă, dacă este pusă în contextul potrivit: sibianca s-a antrenat, în ultima lună, pe saltea, după ce bazinul clubului pentru care concurează, Steaua București, s-a închis. Condiții pentru sărituri în apă, în România, oricum nu prea sunt, subliniază Anca.

Totuși, sportiva este cu totul dedicată acestui sport, a deschis un club acvatic pentru București în Capitală și spune că vrea să se întoarcă în Sibiu, singurul loc unde își imaginează că își poate crește copiii, la un momentdat.

Începuturile, la Olimpia

Rep.: Începuturile tale în înot au fost aici, la Sibiu. Unde anume?

Anca Șerb: La Olimpia am învățat să înot, când aveam 5 ani. Deci acum 17 ani. Sărituri tot acolo am învățat, cu Ruxanda Cherecheș. Cea mai lungă perioadă și antrenorul cu care am avut și cele mai bune rezultate, cât am fost în Sibiu, a fost Găvozdea Andrei.

Rep.: Ce performanțe ai obținut cât ai fost în Sibiu, antrenându-te aici?

A.Ș.: La Campionatele Balcanice din 2010 am luat două locuri 2, la un campionat internațional am luat un loc 3, în Germania, tot în 2010. Și nenumărate titluri naționale la juniori și la seniori. De când m-am transferat la CS Steaua București, sub tutela dlui Avasiloaie Florin, am fost la campionatele Europene de Seniori din 2014 și acolo am avut o reprezentare bună la 3 metri trambulină. Chiar dacă nu am prins finala, am ieșit pe locul 14, dar a fost unul dintre cele mai bune rezultate ale mele dela seniori.

Rep.: Și cum ți se pare că mai arată Olimpia, acum?

A.Ș.: Sinceră să fiu, chiar dacă am mai fost prin Sibiu, nu am mai intrat la bazin, doar ce am mai văzut poze. Am înțeles că au renovat de curând, dar aparatele, adică trambulinele nu sunt măcar printre ultimele modele. Sunt vechi, de zeci de ani aceleași trambuline în Sibiu.

Antrenamente pe saltea și în “mocirlă”

Rep.: Cum apreciezi performanța ta de la Mondiale de anul acesta?

A.Ș.: Locul 29 este o performanță foarte bună pentru mine, pe plan internațional.

Rep.: Cum ți s-a părut în Budapesta?

A.Ș.: Condițiile sunt superbe, superbe condițiile la bazin. Ultimul model de trambuline, cele mai noi trambuline. Ținând cont că eu, în ultima lună, m-am antrenat pe saltele...

Rep.: Dar din ce motiv?

A.Ș.: Au închis bazinul de la Lia Manoliu, din nou, pentru renovări. Și nu știu... am auzit tot felul de discuții, dar nu știu când o să-l deschidă. Noi, în general, sportivii de la noi din țară, pe trambulină, nu prea avem rezultate, pentru că nu avem condiții de asemenea natură. Avem trei bazine în toată țara – acum au rămas doar două, Bacău și Sibiu. Și cam atât. Astea sunt condițiile la noi în țară, n-ai ce face. O dată pe săptămână, cel puțin, trebuie să-ți cureți trambulina, ca să poți să te antrenezi. Mai ales în Sibiu sau în Bacău. Acum, în București, n-am ce să mai vorbesc de București, că nu mai e. Dar oricum, și în București, era mlaștină bazinul, săream în apă neagră.

Rep.: Și în aceste condiții, totuși, ești în primii 30 din lume.

A.Ș.: (râde) da, da. Chiar am fost surprinsă de bine și mi-a plăcut că am avut o evoluție bună la 3 metri. Chiar nu m-am așteptat.

!cid_fd7569d8-2b2a-4826-884f-0bca40140458

A sărit în fața lui Potec și a lui Țiriac

Rep.: Ai primit felicitări din țară, te-a sunat cineva?

A.Ș.: Au fost aici chiar din federație, chiar domnișoara Potec. Cu dânsa nu am reușit să vorbesc încă, dar a fost și secretarul general, care m-a felicitat. L-am văzut chiar și pe domnul Țiriac, în bazin, acolo, la concurs. Am primit în rest felicitări de la familie, de la apropiați, de la prieteni... Oricum, important e să fiu eu mulțumită de evoluția mea, asta cred că e cel mai important. Că eu mă cunosc cel mai bine.

Sibiul e acasă

Rep.: Dar de Sibiu ce te mai leagă?

A.Ș.: Ce mă leagă de Sibiu e casa. E acasă. O să fie acasă Sibiul mereu. Și ama, care a rămas acolo, în Sibiu. Eu îmi doresc să mă întorc, peste câțiva ani, în Sibiu și acolo să îmi văd de viața mea, fiindcă nu știu, nu o să vreau să rămân în București pentru totdeauna. E liniște în Sibiu. Acolo e locul ideal pentru mine, unde aș putea să-mi fac o familie, să îmi cresc copiii.

Rep.: Și ce să faci aici, tot așa, să antrenezi?

A.Ș.: Da, probabil o să antrenez, nu știu, o să... Nu mi-am făcut așa un mare plan ce să fac, cum o să fac. Probabil o să vreau să încerc să fac ceva pe pielea mea, o firmă, ceva, dar tot legat de sport. O să mă las dusă de val, să văd ce porți mi se deschis.

Rep.: Îți mulțumesc și succes în continuare

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Odin

Acum 5 ani

Felicitări!
Raspunde

Vecina

Acum 5 ani

Bravo mult succes in continuare!Felicitari
Raspunde

Mariana

Acum 5 ani

Bravo, Anca, sunt Lia, iti doresc din toata inima mult, mult succes !
Raspunde

Dadaca Monica

Acum 5 ani

Lia sau Mariana..hotaraste te.
Raspunde

nico

Acum 5 ani

Felicitari!
Raspunde

Silviu

Acum 5 ani

Felicitari si mult succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus