Vineri,
23.02.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Teleenciclopedia interpelărilor parlamentare

Teleenciclopedia interpelărilor parlamentare

Deputatul PNL, Constantin Șovăială, este parlamentarul sibian cu cele mai multe întrebări și interpelări acordate miniștrilor, cu 29 de solicitări. Este urmat de Ovdiu Ganț cu 25 de întrebări și interpelări și Raluca Turcan, cu 12 solicitări către miniștri. Dacă liberalii au ”luat la rost” miniștrii ALDE și PSD, social-democrații sibieni trimiși în Legislativ au tăcut.

Printre interpelările care privesc problemele din județ, au scăpat însă și foarte multe solicitări care pot îmbunătăți cultura generală a oricărui român. Parcurgând întrebările parlamentarilor sibieni am aflat că România e pe ultimul loc printre țările civilizate la ”producția” de ingineri, că în anul 2010 aproape 4 milioane de oameni au murit din cauza obezității, că în ultimii 10 ani, 600 de mii de tineri din România cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au consumat cel puțin o dată un drog și că Zimnicea și Timișoara sunt orașele cu cel mai mare nivel de radiații naturale din România, aproape 5 Bq/mc.

Cum scăpăm de obezi

O frământare a parlamentarilor privește numărul persoanelor supraponderale și obeze din România. ”Numărul de persoane supraponderale și obeze a crescut de foarte multe ori în ultimii 36 de ani, sărind de la 857 de milioane în 1980, la mai mult de două miliarde în 2016. Acest număr reprezintă o treime din populația lumii. Numai în 2010 între 3 și 4 milioane de oameni au murit din cauza complicaților de la obezitate. Țara noastră se află printre țările europene cu cea mai mare proporție a oamenilor inactivi”, spune Constantin Șovăială într-o interpelare, întrebându-l pe ministrul Sănătății ce programe există pentru slăbirea, la propriu, a populației.

Răspunsul a lămurit pe toată lumea. La figurat. ”Promovarea sportului ca stil de viață sănătos este unul dintre obiectivele mele ca ministru al tineretului și sportului. (…) Puterea exemplului este unul dintre cei mai importanți factori motivatori astfel că vom demara un program prin care vom implica marii campioni ai României, din sport, în educația prin sport”, scrie ministrul Tineretului și Sportului, Marius – Alexandru Dunca.

Cu cât dați radiația?

O întrebare rămasă fără răspuns este legată de nivelul de radiații din sol. Dintr-o interpelare parlamentare aflăm că ”Zimnicea și Timișoara sunt orașele cu cel mai mare nivel de radiații naturale din România, aproape 5 Bq/mc, cu mult mai puțin decât limita de avertizare din România de 50 Bq (Becquere). Urmează Turnu Severin, Craiova, Vaslui și Călărași. Este vorba de radon, un gaz radioactiv care există în solul pământului. Potrivit unei directive europene, până în aprilie 2018 urmează să se realizeze o hartă a nivelului de radiații din interiorul clădirilor și tunelurilor”. Nu am aflat nici dacă ne cauzează și nici cine va face harta radiațiilor din casele românilor. Asta, pentru că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a explicat că ”este necesar să vă adresați autorităților publice cu responsabilități în acest sens, respectiv ANRE și CNCAN”.

Ce face metroul când stă?

Într-o altă interpelare, ministrul Transporturilor este chestionat cu privire la mărirea intervalului de activitate a metroului. Pe scurt: de ce se oprește înainte de miezul nopții? De data aceasta avem și un răspuns. ”Pentru menținerea infrastructurii de metrou în condiții de siguranță în pauza de circulare a trenurilor”, se arată în răspunsul ministrului. ”În intervalul 0:30 – 4:30 se desfășoară o multitudine de operații privind revizia căii de rulare și mentenanță tuturor instalațiilor. De asemenea în această perioadă se efectuează revizii amănunțite a treburilor, precum și activitatea de igienizare, salubrizare, dezinsecție și deratizare a trenurilor”.

Combatem drogurile cu onomastici

Datorită deputatului Constantin Șovăială am aflat că în ultimii 10 ani, aproximativ 600 de mii de tineri din România cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au consumat cel puțin o dată un drog ilicit, în timp ce, peste 300 dintre aceștia au decedat din cauza consumului de droguri. Problema drogurilor este reală și nu ar trebui ignorată!”, susține deputatul liberal într-o interpelare. Chestionat cu privire la măsurile pe care Ministerul Sănătății le ia în această privință, aflăm cu stupoare că ”au fost planificate și implementate o serie de campanii IEC celebrând în fiecare an Ziua Internațională de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri”. În plus, putem sta liniștiți, pentru că ”Ministerul Sănătății se preocupă prin rețeaua națională de promovarea sănătății și educație pentru sănătate și creșterea rolului serviciilor preventive din cadrul sistemului de sănătate și la nivelul de educație pentru sănătate al populației în vederea adoptării comportamentelor nesănătoase”, scrie în răspuns Ovidiu Bodog, ministrul Sănătății.

Unde se duc inginerii când se duc?

Într-o altă interpelare, adresată de această dată ministrului Educației, aflăm că România nu produce decât maxim 15 mii de ingineri pe an. ”În momentul de față, România trece printr-o criză de ingineri. Noi vrem să facem autostrăzi, căi ferate, birouri, mașini, dar nu avem oameni cu experiență pentru a realiza ceea ce ne dorim. Conform statisticilor, avem nevoie de 220.000 de ingineri, însă școala livrează doar 40 de mii. Rusia livrează anual 450 de mii de ingineri, iar Coreea de Sud produce 150 de mii de ingineri pe an. SUA produc 250 de mii de ingineri, iar Germania – 100 de mii. România este în coada clasamentului”, se arată în interpelare. Răspunsul e simplu: ”numărul mic de absolvenți de liceu (factor demografic scăzut) care reușesc să promoveze examenul de bacalaureat, a dus la o scădere continuă a numărului de candidați la toate tipurile de programe de studiu”, scrie ministrul Educației din Guvernul Grindeanu, Pavel Năstase.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

iuliana

Acum 6 ani

Si ce-ati vrea sa întrebe parlamentarii PSD-isti? Cum si-a facut Dragnea averea? Sau cand li se arunca si lor un oscior de ros sub forma "școlilor de vara"? Sau cand le vine si lor rândul la un post ministeriabil, ca doar la fel, daca nu chiar mai prosti decat cei in funcții sunt si ei?
Raspunde

Ironim

Acum 6 ani

Bravo,Sovaiala! Dovedesti ca esti mai interesat si responsabil de postul de parlamentar decat Neagu+Cazan de cand sunt ei parlamentari.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

raluca turcan blonda basista stolojenista taietoare de pensii si salarii!!!!ati uitat cind inchidea spitale cu bob si ungurul de la sanatate? talibana basista afar din sibiu CE STUDII FACU LA MOSCOVA/TRADAREA ROMANIRI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

ss

Acum 6 ani

De 2 bani aceste interpelări.....daca doar intrebi ce e cu centura Medias....cand tu ,cel care intrebi ești la putere si nu ai mișcat un deget pt ea?Si in plus ai respins toate amendamentele legate de ea?Cum mai poti avea tupeul sa te numești senator din Medias? Penibil,jalnic si josnic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus