Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

PSD în 2017, leit CDR în 1996 – 2000

Convenţia Democratică a câștigat în 1996 alegerile pe fondul unei guvernări slabe a PDSR, dar, mai ales, datorită unui program politic și mai ales economic, în timpul campaniei electorale. De atunci a rămas în folclor expresia celor ”15.000 de specialiști”, care au muncit cot la cot pentru a elabora un proiect care urma să scoată România din criză.

Era prima dată când s-a venit într-o campanie electorală cu ceva concret, palpabil. Și oamenii au votat certitudinea promisă de cei 15 mii de specialiști. În 2016, PSD a învățat din lecția de atunci. Și a venit după ani buni cu un program electoral extrem de promițător. Cu date și fapte. Cu un calendar după care urmau să intre în vigoare toate măsurile propuse. Exact, precis, metodic.

Un an mai târziu, totul pare că se năruiește. Un premier a fost trântit la vot pentru că a ieșit din norma partidului. Multe din punctele propuse în programul economic al partidului au fost șterse, altele au fost amânate. O decizie anunțată astăzi, mâine este negată. Dacă ministrul Educației anunță astăzi manuale la dirigenție și sport, mâine premierul susține că e o nerozie. Și la fel se întâmplă la Finanțe, unde Pilonul II de pensii e un pion într-un joc ”Nu te supăra, frate”. Azi este, mâine dispare, poimâine reapare. La fel s-a întâmplat cu plata CAS și CASS. Președintele PSD, Liviu Dragnea anunță schimbarea, premierul îl contrazice: ”vor rămâne pe modelul actual și vor fi plătite de angajator”. Cu impozitul pe cifra de afaceri s-a întâmplat la fel. A fost nevoie de o vizită e premierului Tudose la Bruxelles pentru a se dumiri: se scoate!

Într-o atmosferă incertă în care ce se spune azi e contrazis mâine de membrii aceluiași guvern s-a găsit și un vinovat pentru tot: „Totul pleacă de la Soros, de la răul pe care vrea să-l facă în această țară și nu numai în această țară. E simplu. (...) E o certitudine că e o chestiune foarte organizată”, a explicat liderul PSD, Liviu Dragnea.

În 2016, PSD a învățat din lecția de atunci și a venit cu un program economic ambițios. Dar nu s-a uitat puțin pe firul istoriei și la urmări. La măcelul care a eviscerat CDR-ul. Cum s-au pornit unii împotriva celorlalți, cum s-au canibalizat pentru o putere vremelnică.

Ideea generală cu care au rămas românii după guvernarea CDR poate fi caracterizată prin câteva cuvinte: haos, dezastru, mineriadă.

Se spune că istoria se repetă. Ar fi dureros pentru români să se repete atât de repede.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

iuliana

Acum 6 ani

Doresc sa-mi "esprim" gratitudinea si recunoștința fata de Marele Partid, pentru tot cea dat unora, si ne va lua "tutulora" ...O fac in calitatea mea de muritor șef in cadrul Organizației Gospodinelor PSD-iste! Uraa!
Raspunde

trei puncte

Acum 6 ani

3,2,1 start postacilor pesedisti
Raspunde

€€€€€€

Acum 6 ani

Sper la o mare fresca in Catedrala Tampirii Neamului, cu Dracnea alaturi de Becali. La naiba, deja ma ud :))
Raspunde

Conştiinţa vie.

Acum 6 ani

ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus