Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
19°C

Patronatul Creditului IFN: O decizie a BNR duce în șomaj 10 mii de oameni

Patronatul Creditului IFN: O decizie a BNR duce în șomaj 10 mii de oameni

Modificarea Regulamentul 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare în forma propusă de Banca Naţională a României (BNR) va produce efecte negative precum închiderea unor IFN-uri şi trimiterea în şomaj a 10.000 de persoane, conform unui comunicat al Patronatului Creditului IFN. "Patronatul Creditului IFN precizează faptul că, în opinia specialiştilor săi, intrarea în vigoare a propunerii de modificare a Regulamentului 20 în forma propusă pe site va produce efecte negative, directe şi indirecte, ce vor fi resimţite de către societăţile de creditare, de către clienţii acestora, precum şi de către întreaga societate, atât pe plan economic, cât şi în plan social", se spune în comunicatul citat de Capital.ro.

Conform patronatului, din perspectiva societăţilor financiare, impactul modificării Regulamentului în forma actuală va conduce la restructurarea activităţii de creditare şi în final la radierea unor instituţii financiare nebancare cu influenţă fiscală, socială şi investiţională şi reputaţională.

Astfel, din perspectivă fiscală patronatul menţionează încasări mult mai mici la bugetul de stat şi la bugetele de asigurări sociale, precizând că IFN-urile sunt societăţi ce achită anual sume foarte mari cu titlu de impozit pe profit sau contribuţii salariale. Pe lângă aceasta, închiderea IFN-urilor ar însemna trimiterea simultan în şomaj a unui număr de aproximativ 10.000 angajaţi, adică o presiune asupra bugetului.

Din punct de vedere social trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi, produce un impact financiar şi asupra familiilor acestora, ceea ce face ca numărul celor afectaţi să fie mult mai mare. De asemenea, măsura adoptată în această formă va crea instabilitate financiară şi nesiguranţă în rândul celor aproximativ un milion de persoane împrumutate la IFN-uri.

La nivel investiţional şi reputaţional, patronatul estimează că unii acţionari vor decide retragerea investiţiei din piaţa românească şi relocarea către alte zone geografice care doresc atragerea capitalurilor străine. Totodată, o astfel de reglementare va avea efect preponderent asupra celor de bună credinţă, în timp ce practici de evitare vor fi identificate rapid de către acei jucători care şi astăzi induc riscul reputaţional în piaţa IFN şi indirect, asupra BNR.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Mno, bucurie mare pe hypermarket-uri, mai primenesc si ei personalu' de la case, ca--i cam istovit datorita consumului in creștere...
Raspunde

Ion Ion ot Ionești

Acum 3 ani

câcat. da' de zecile de mii de români trași în piept și jecmăniți la drumul mare de IFN-uri nu-l doare pe nenea ăsta? mai degrabă îl doare de buzunaru' lui, că se pare că se duc vremurile alea bune pentru ei, cu dobânzi de douăjdouăjdemii (la atât cică se pot urca unii) la sută dobândă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus