Miercuri,
29.09.2021
Ploi Scurte
Acum
11°C

CJ Sibiu le cere ajutorul sibienilor în lupta cu Ministerul Mediului: Lăsați deșeurile în Sibiu!

CJ Sibiu le cere ajutorul sibienilor în lupta cu Ministerul Mediului: Lăsați deșeurile în Sibiu!

Consiliul Județean Sibiu împreună cu ADI ECO Sibiu a demarat o campanie de strângere de semnături pentru o petiție prin care se solicită  Ministerului Mediului să lase deșeurile menajere în județ. După prima versiune publicată de Ministerul Mediului a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD),  cele aproximativ  60.000 tone de deşeu rezidual generat anual pe raza judeţului Sibiu vor trebui transportate mai întâi la 95 de km distanță, până la Galda de Jos (județul Alba). Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi cărat înapoi pentru depozitare la rampa din Cristian.

Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu au solicitat deja modificarea PNGD, atenționând ministerul prin mijloacele instituționale că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual - cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite, prin creşterea taxei de salubrizare.

Președinta CJ Sibiu Daniela Cîmpean a semnat astăzi petiția și invită sibienii să i se alăture în acest demers având în vedere că până în luna octombrie PNGD mai poate suferi modificări, urmând a fi aprobat prin hotărâre de guvern la finele acestui an: „Pentru a convinge Ministerul Mediului să schimbe această prevedere fac un apel la toți sibienii, pentru că este o problemă care ne va afecta pe toți, indiferent de culoarea politică. Invit colegii de la PSD, ce fac parte din alianța aflată la guvernare, să semneze și să sprijine acest demers în favoarea județului Sibiu, pentru a evita costuri exorbitante pentru cetățeni, dar și impactul negativ asupra mediului”.

Petiția se semnează electronic, prin accesarea următorului link, unde se poate citi textul integral: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/sibienii-cer-ministerului-mediului-sa-isi-poata-trata-deseurile-la-ei-in-judet

 

De ce e important? (…) Dacă se aprobă în forma actuală, nicio investiție publică sau privată pentru tratarea deșeurilor în județul Sibiu nu va primi acord de mediu și nu se vor putea implementa soluții alternative transportării deșeurilor la Alba, întrucât toate deciziile legate de gestionarea deșeurilor la nivel judeţean se vor lua  de către autoritatea de mediu cu respectarea strictă a planurilor naționale aprobate. Soluția actuală propusă de PNGD obligă județul Sibiu la costuri suplimentare constând în construirea cel puţin a unei stații de transfer, achiziţia unor autospeciale de mare tonaj, cu transferul efectiv al deşeurilor în județul vecin, cu  operaţiunile de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în județul Alba și transportarea materialului rezultat în urma tratării înapoi la Sibiu.”

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

nu merge asa

Acum 4 ani

cei de la centru nu o sa fie deranjati de o petitie... Cel mai bine descarcati gunoaile la granita de judet cu Alba pe marginea drumului national. Atunci o sa fie la stiri si abia atunci o sa obtineti ceea ce doriti.
Raspunde

Intrebari, vrem raspunsuri

Acum 4 ani

Ideea atasarii petitiei la documentatie cine a avut-o??? Aceeasi consultanti care au nenorocit un proiect de milioane? Cu recipientele de colectare INUTILIZABILE cu care persevereaza sa impinzeasca orasul??? Cine sunt EI? cum ii cheama? Statul ii plateste in continuare??? Incearca sa repare sau subt mandri de ce au proiectat? Cum platesc faptul ca proiectul nu poate fi finalizat din cauza proiectarii defecte???
Raspunde

Vasile

Acum 4 ani

In ce naiba lume traim? Doar o autoritate publica neputincioasa initiaza o petitie online. Autoritatile serioase au la indemana alte parghii mult mai concrete sa rezolve probleme de asemenea insemnatate. Aceste petitii online ar trebui sa se limiteze la sarvarea ursuletilor sau balenelor esuate .... Dar desigur asta dovedeste, inca odata, daca mai era nevoie, capacitatile profesionale ale domnitelor din CJ Sibiu ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus