Joi,
23.09.2021
Innorat
Acum
9°C

Un animal dispărut din România acum 40 de ani s-a strecurat în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Și a început să inunde lunca

Un animal dispărut din România acum 40 de ani s-a strecurat în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Și a început să inunde lunca

Din primăvara acestui an, pe firul de apă ce curge din lacul Dumbrava formând mai apoi pârâul Trinkbach, a apărut un castor. Prezența acestui animal dispărut din țara noastră în urmă cu aproape 40 de ani s-a făcut simțită după ce nivelul apei în zonă a început să crească.

Deocamdată, reprezentanții Muzeului Astra nu au o explicație legată de apariția mamiferului rozător în incinta celui mai mare muzeu în aer liber din Europa. Acesta s-a instalat în partea dinspre podul care duce la zona de etno-tehno-parc a complexului muzeal. „Ne-am întrebat care este cauza creșterii nivelului apei, după care am văzut diferite urme pe copaci. Am luat legătura cu doamna Ana Maria Benedek, de la Ecologia și Protecția Mediului din cadrul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu. Ea a venit și ne-a încredințat că este vorba de un castor. Și este unul extrem de activ, încât ar putea să ne inunde toată lunca“, spune Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului Astra.

lac castori muzeu Muzeografii au descoperit prezența castorului, după ce nivelul pârâului a început să crească

Atracție turistică?

Deocamdată nu există o explicație despre modul în care castorul a ajuns în spațiul expozițional din incinta de 96 de ha, dar planurile muzeografilor sunt de a conviețui cu rozătoarea. Deocamdată, încă, nu au reușit să îl fotografieze, dar când acest lucru se va întâmpla, imaginea castorului va fi folosită pentru a promova o nouă zonă a muzeului. „Împreună cu specialiștii de la Universitate vom amenaja zona, astfel încât nici noi să nu deranjăm castorii, dar nici muzeul să nu fie inundat. Cel mai probabil vom și împrejmui zona, iar rezultatul muncii castorului va deveni obiectiv turistic în muzeu“, mai spune Ciprian Ștefan.

lac castori muzeu 2 Zona în care trăiește castorul va fi împrejmuită

Specii dispărute

Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră. În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. Castorii sunt specii protejate prin lege, iar cei care îi capturează sau ucid sunt pasibili de pedepse cu închisoarea.

castor foto ipedia.ro Castor. Sursa foto: ipedia.ro

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Ioana Ardelean

Acum 4 ani

suta la suta e valcean, ca doar astia vin si nu mai pleaca de pe aici!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

castorul e neam cu bunica fodor roade tot ca si primarita
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Stimate autor, pe Valea Hartibaciului sunt castori de ani buni. Nu este ceva iesit din comun ca au aparut si in zona specificata de Dvs. Castorii nu au disparut niciodata din Romania ci doar s-au imputinat mult.
Raspunde

Brian Loman

Acum 4 ani

Zona Hârtibaciului a fost repopulată în 96 așa cum spune autorul. Castorii dispăruseră complet din România.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tica Flender

Acum 4 ani

Pe cand locuri de grata in muzeu? Avem si noi dreptul oamni muncitori la o relaxare cu familia la un gratarel si indragitii mititei!
Raspunde

ovi

Acum 4 ani

sunt o colonie intreaga pe Rosbach , la podul din cartierul Marmelada (capatul str Salciilor)
Raspunde

Castoru

Acum 4 ani

Hehe... cel mai "inginer" dintre animale :D
Raspunde

Ionutbt

Acum 2 ani

Au fost aduși pe ascuns în România pentru a nu i ucide oamenii!
Raspunde

Ionutbt

Acum 2 ani

Cartofii fac pagube imense, au fost aduși intr o noapte pe ascuns pentru a nu starni pe localnici !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus