Stația de compost de la Șura Mică, amenajată din fonduri europene, are o capacitate de a produce aproximativ 6.500 de tone de compost, în fiecare an. De locuitorii celor 21 de localități din Zona 1 a Sibiului depinde gradul de utilizare al acestei stații, al cărei compost produs și vândut va duce la reducerea taxei de salubrizare.
Pe o platformă cu o suprafață de 4.800 de mp, cu hală de maturare și șopron de stocare, din gunoaiele sibienilor se pot produce aproximativ 6.500 de tone de compost în fiecare an, la stația construită la Șura Mică. La această stație de compost, operatorul de colectare și transport al deșeurilor, SC Soma SRL, aduce deşeurile biodegradabile precolectate în recipientele de culoare maro de către locuitorii Municipiului Sibiu şi deşeurile verzi colectate din celelalte 20 de localități din zona 1 a județului: orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.
Aduse la stația de sortare, deșeurile sunt verificate mai întâi de angajații Brantner Environment SRL, societatea care gestionează stația de la Șura Mică. În cazul în care sunt corect precolectate de către sibieni, aceste deșeuri biodegradabile intră în circuitul de producere a compostului. La finalul procesului, compostul astfel produs este vândut de cei de la Brantner Environment SRL firmelor interesate. Banii obținuți din vânzare sunt virați în conturile celor 21 de localități, în funcție de cantitățile de deșeu biodegradabil strânse din fiecare în parte.
În cazul în care nu sunt corect precolectate, iar printre biodegradabil se găsesc în proporții însemnate și alte tipuri de deșeuri, aceste cantități nu mai intră în circuitul de producere a compostului și sunt trimise direct către groapa de gunoi, fiind plătită taxa aferentă de depozitare este de 60,79 de lei, fără TVA, pentru fiecare tonă de deșeu. Aceste costuri sunt, mai apoi, acoperite din taxele de salubrizare plătite de fiecare locuitor al celor 21 de localități.
Asemenea stației de la Șura Mică a fost amenajată o stație de compost și în comuna Târnava. Aceasta deservește locuitorii din zona de nord a județului Sibiu.
Toate procedurile derulate în cadrul activității de colectare și transport, cele de sortare a deșeurilor biodegradabile și, respectiv, de producere a compostului, dar și facturarea acestor servicii către primăriile celor 21 de localități sunt monitorizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , Șura Mare , Ocna Sibiului , Gura Râului , sura mica , colectare selectivă , deseuri biodegradabile , Municipiului Sibiu , Pentru Sibiu , biodegradabile , compostarea deșeurilor , Brantner Environment , Soma Salubrizare Sibiu
Vizualizari: 2071
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
BB
Acum 8 ore
Sibian și eu
Acum 8 ore
AUR
Acum 9 ore
Kokos
Acum 9 ore
Kokos