Miercuri,
30.11.2022
Innorat
Acum
-4°C

Ține Sibiul curat! De ce este mai ieftin să sortați corect deșeurile biodegradabile (P)

Ține Sibiul curat! De ce este mai ieftin să sortați corect deșeurile biodegradabile (P)

Stația de compost de la Șura Mică, amenajată din fonduri europene, are o capacitate de a produce aproximativ 6.500 de tone de compost, în fiecare an. De locuitorii celor 21 de localități din Zona 1 a Sibiului depinde gradul de utilizare al acestei stații, al cărei compost produs și vândut va duce la reducerea taxei de salubrizare.

Pe o platformă cu o suprafață de 4.800 de mp, cu hală de maturare și șopron de stocare, din gunoaiele sibienilor se pot produce aproximativ 6.500 de tone de compost în fiecare an, la stația construită la Șura Mică. La această stație de compost, operatorul de colectare și transport al deșeurilor, SC Soma SRL, aduce deşeurile biodegradabile precolectate în recipientele de culoare maro de către locuitorii Municipiului Sibiu şi deşeurile verzi colectate din celelalte 20 de localități din zona 1 a județului: orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.

Aduse la stația de sortare, deșeurile sunt verificate mai întâi de angajații Brantner Environment SRL, societatea care gestionează stația de la Șura Mică. În cazul în care sunt corect precolectate de către sibieni, aceste deșeuri biodegradabile intră în circuitul de producere a compostului. La finalul procesului, compostul astfel produs este vândut de cei de la Brantner Environment SRL firmelor interesate. Banii obținuți din vânzare sunt virați în conturile celor 21 de localități, în funcție de cantitățile de deșeu biodegradabil strânse din fiecare în parte.

În cazul în care nu sunt corect precolectate, iar printre biodegradabil se găsesc în proporții însemnate și alte tipuri de deșeuri, aceste cantități nu mai intră în circuitul de producere a compostului și sunt trimise direct către groapa de gunoi, fiind plătită taxa aferentă de depozitare este de 60,79 de lei, fără TVA, pentru fiecare tonă de deșeu. Aceste costuri sunt, mai apoi, acoperite din taxele de salubrizare plătite de fiecare locuitor al celor 21 de localități.

Asemenea stației de la Șura Mică a fost amenajată o stație de compost și în comuna Târnava. Aceasta deservește locuitorii din zona de nord a județului Sibiu.

Toate procedurile derulate în cadrul activității de colectare și transport, cele de sortare a deșeurilor biodegradabile și, respectiv, de producere a compostului, dar și facturarea acestor servicii către primăriile celor 21 de localități sunt monitorizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Sura Mare

Acum 5 ani

La Sura Mare SOMA nu colecteaza deseuri biodegradabile. Nici nu au fost distribuite pubele de culoare maro. In Sura Mare SOMA colecteaza doar deseu rezidual, hartie, plastic si sticla.
Raspunde

LaFlemme

Acum 5 ani

Locuitorii din Sibiu trebuie neaparat educati, daca nu cu bunisorul atunci cu parul, unde sa arunge gunoiul biodegradabil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus