Marţi,
07.02.2023
Ceata
Acum
-13°C

8,6 mil. de euro. Cine va fi responsabil de proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019

8,6 mil. de euro. Cine va fi responsabil de proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019

Principalele instituții implicate în proiectul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană au semnat încă de anul trecut un acord, prin care să desemneze entitatea responsabilă de organizarea și implementarea proiectului în anul 2019. În această vară, municipiul Sibiu a decis să ratifice acest acord, prin care Asociația județeană de turism Sibiu este desemnată responsabilă de a duce la bun sfârșit programul care ar trebui să crească reputația acestei zone la nivel european. Pentru programul din 2019, autoritățile publice locale s-au angajat să aloce 8,6 milioane de euro.

Ratificarea acordului semnat în octombrie 2016 va fi supusă votului consilierilor locali ai municipiului Sibiu în cadrul ședinței programată în ultima zi a lunii august. „Prin activitatea municipiului Sibiu în cadrul International Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, în perioada 2014 – 2016, s-a avut în vedere obținerea titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, obiectiv atins în ianuarie 2017, când la Atena Sibiul a primit titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, titulatură pe care o va împărți cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia)“, se arată în raportul care însoțește proiectul de ratificare a acordului din 2016.

Prin ratificarea acestui acord, plata cotizației de membru al Institutului mai sus amintit – în cuantum de 5.000 de euro, anual – va rămâne în sarcina Asociației Județene de Turism Sibiu. Aceasta a fost înființată în 2005 ca organizației non-profit, în care participă atât instituții publice, cât și entități private, scopul fiind acela de a „elabora și implementa politica de turism a județului Sibiu“. În acest moment, din AJTS fac parte Consiliul Județean, municipiile Sibiu și Mediaș, orașele Avrig, Cisnădie și Săliște, comunele Bazna, Biertan, Cârțișoara, Gura Râului, Valea Viilor și Rîu Sadului, precum și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și Muzeul Astra. Alături de aceste instituții publice, din AJTS mai fac parte o serie de asociații private cu preocupări în domeniul turismului și al protejării patrimoniului, precum și agenții de turism, dar și patru persoane fizice.

„Regiunea noastră are nevoie de un nou program care să unească eforturile tuturor actorilor locali – autorități, instituții de învățământ, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile. Sibiul a dovedit că poate gestiona proiecte de anvergură europeană, cu rezultate bune pentru comunitate. Dacă va fi implementat cu succes, programul va aduce beneficii economice, sociale și de imagine întregii regiuni Sibiu“, acordul pentru desemnarea Asociației Județene de Turism Sibiu ca entitate de organizare și implementare a programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019
Prima acțiune

Potrivit acordului de anul trecut, AJTS avea obligația ca, din februarie anul acesta, să angajeze cel puțin două persoane care să coordoneze organizarea, implementarea și promovarea programului SRGE 2019. Recent, activitatea AJTS în acest domeniu s-a făcut resimțită prin lansarea unei proceduri de achiziție pentru servicii de consultanță în publicitate. În cadrul acestui contract, cu o valoare estimată la aproape 62.000 de lei, fără TVA, cei de la Asociația de turism așteaptă elaborarea strategiei de promovare, a campaniilor de publicitate, a elementelor grafice ale campaniei de promovare, precum și realizarea unor materiale publicitare.

Estimările lui 2019: 8.659.220 de euro

În dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană, autoritățile locale și-au asumat inclusiv sume pe care să le aloce în vederea anului 2019.

CJ Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș ar urma să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019. Alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrela SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. În fine, 200.000 de euro ar urma cheltuite pentru marketing și comunicare.

Pentru anul 2019, dosarul de candidatură al Regiunii Sibiu enumeră mai multe programe propuse. Astfel, Agenda Culturală și Agenda Comunității ale municipiului Sibiu au alături programul ”Origini”. ”Patrimoniul culinar va fi în continuare cercetat pentru înţelegerea specificităţii bucătăriilor istorice, a condiţiilor care le-au generat şi a rolului pe care care îl au în noua bucătărie transilvăneană. Ingrediente, tehnici de producţie şi de conservare, instrumentar, reţete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, tradiții, credințe, comunități şi poveşti vor fi aduse în prim-plan”, este descrierea programului Origini.

Sunt propuse ateliere tematice și degustări de fructe pentru susținerea alimentației în școli, dar și un program de promovare a alimentației sănătoase în instituții. ”Program de modernizare a infrastructurii şi de regândire a meniurilor din spaţiile colective de servire a mesei, adaptate pentru toate vârstele sau persoanelor cu restricţii alimentare”, este descrierea din dosarul de candidatură.

Din restaurante, în programe de cercetare

Printre cele aproximativ 25 de programe propuse pentru anul gastronomic 2019 mai intră și unele dedicate organizării de ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovării gospodăriilor țărănești și promovării unor circuite gastronomice.

Dosarul de candidatură promite și dezvoltarea piețelor agro-alimentare. ”Pieţele vor fi dezvoltate şi integrate în program pentru a susţine agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale, a lanţurilor scurte de distribuție alimentară, pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât şi pentru turişti”, se arată în dosarul de candidatură.

Același document susține că autoritățile își propun să influențeze și meniurile restaurantelor din zonă, printr-un program de dezvoltare a mărcii ”Gust local”. ”Vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentaţie publică la specificul local. Marca va fi declinată pentru cele cinci teritorii istorice din regiune şi vor fi dezvoltate mărci dedicate copiilor şi persoanelor cu restricţii alimentare”. Această marcă, ”Gust local” va atesta și garanta proveniența produselor și preparatelor.

Autoritățile își propun inclusiv dezvoltarea unui program de consiliere, certificare și promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale și de sezon, dar și a unui program de ”reinterpretare a rețetelor tradiționale prin prisma noilor tendințe de consum”.

Sibiul, regiune gastronomică europeană ar include și un program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri și resurse locale”. Programul își propune ”conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentaţie şi agricultură, digitalizarea informaţiilor şi conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava şi institute naţionale şi internaţionale în domeniu”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

LP

Acum 5 ani

Tot ce se stie sigur pana acum este ca un sforar incompetent si tupeist, pe nume Iordanescu, a incalecat si acest subiect (omul se pricepe cam la orice!) bagandu-se in seama cu nesimtire si a dat oamenii calificati si cu bun simt din acest proiect.
Raspunde

MS

Acum 5 ani

Oare cati stiu ca la inceput acesta primarita incompetenta nici a dorit sa auda de acest proiect?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus