Joi,
05.08.2021
Cer Senin
Acum
19°C

Proiect pe fonduri europene: 6,5 milioane de lei pentru reabilitarea Bisericii Fortificate din Agnita

Proiect pe fonduri europene: 6,5 milioane de lei pentru reabilitarea Bisericii Fortificate din Agnita

Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate din Agnita va intra într-un proces de reabilitare. În cursul zilei de astăzi, s-a semnat azi proiectul pe fonduri europene în valoare de 6,5 milioane de lei. Conform proiectului, lucrările de reabilitare se vor încheia în 2020.  Astfel, portofoliul de obiective istorice și culturale al Regiunii Centru se completează cu încă un punct de atracție care se modernizează cu resurse europene, iar localnicii și turiștii vor beneficia de condiții de siguranță și de noi oportunități.

Contractul, în valoare totală de peste 6,5 milioane lei, fonduri nerambursabile, a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Evanghelice CA din Agnita, Prim-preot Reinhardt Boltres și de doamna Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru.

Se dorește creșterea turismului

Prin această investiție se urmărește creşterea atractivităţii turistice a zonei prin punerea în valoare şi utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Agnita şi introducerea acesteia în circuitul turistic real şi virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu ca și punct de atracţie turistică.

Biserica_evanghelică_Agnita-1

Pentru atingerea acestor obiective, în primul rând se vor derula lucrări de intervenție, care au fost structurate pe 3 obiecte: biserica; turnuri; amenajarea incintei. Aceste lucrări prevăzute au ca scop readucerea ansamblului, cel puţin la forma cum arăta în timpul sfârșitului de secol XIX ca spirit, dar cu clădiri reabilitate si cu un spaţiu urban corespunzător cerinţelor contemporane. Astfel, sunt prevăzute lucrări de asanare, lucrări de consolidări, lucrări de îndepărtare a umezelii din teren și ziduri, lucrări de reparaţii, întreținere și conservare, lucrări de reabilitare structuri, lucrări de instalații interioare și exterioare, lucrări de amenajări exterioare și mobilier urban.

”Turismul cultural este forma care asigură o mare atractivitate regiunii noastre, fiind practicat de mulți turiști din țară și din străinătate și are un aport esențial în promovarea identității locale. Astfel se dezvoltă și economia regională, dar se asigură și creșterea pe termen lung a numărului locurilor de muncă. Practic, în fiecare județ din regiune avem mai multe contracte de finanțare semnate pe această prioritate. Prin investiția care va fi demarată acum se vor corecta diversele intervenții de-a lungul timpului, care s-au făcut poate mai puțin profesionist, cu materiale incompatibile cu structura, materialele și tehnica de a construi din secolele în care a fost edificat monumentul. Acum, orașul Agnita, aflat într-o zonă cu multe monumente istorice de valoare naţională, va avea posibilitatea de revitalizare economică, prin valorificarea celui mai important monument din patrimoniul local”, spune Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

plan Biserica Evanghelica Fortificata din Agnita

6,24 milioane lei, fonduri nerambursabile

Cererea de finanțare pentru „Reabilitarea Ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate Agnita, oraș Agnita, județul Sibiu”, s-a materializat în cel de-al 19-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020, care vizează ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Proiectul, care se va implementa pe o durată de 32 luni, are o valoare totală de circa 6,528 milioane lei, din care peste 6,24 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat pentru realizarea lucrărilor prevăzute, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar, la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Comentarii

1 comentarii

M

Acum 3 ani

cand naiba faceti drumul de langa piata Agnita spre iesirea spre Voila?e mai rau ca unul forestier...zici ca esti pe luna...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus