Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Câți sibieni au locuințe de închiriat pe airbnb și couchsurfing? Cum sprijină economia Sibiului?

Câți sibieni au locuințe de închiriat pe airbnb și couchsurfing? Cum sprijină economia Sibiului?

În condițiile în care piața hotelieră din Sibiu este aproape de suprasaturație, specialiștii în domeniu atrăgând atenția încă de anul trecut că orașul nostru are nevoie de hoteluri noi dacă vrea să continue dezvoltarea turistică, tot mai mulți sibieni apelează site-uri de profil pentru a-și închiria locuința vizitatorilor. Cele mai cunoscute sunt airbnb și couchsurfing, numărul anunțurilor din Sibiu cunoscând o creștere însemnată în ultimii ani.

Alin. P. are 36 de ani a moștenit de la bunici un apartament de două camere în zona Pieței Unirii, pe care l-a scos spre închiriere pe airbnb. În paralel și-a cumpărat prin programul Prima Casă un apartament nou, într-un ansamblu rezidențial de la marginea orașului, în care locuiește. El spune că a fost nevoie de o investiție de peste 5000 de euro, bani pe care i-a amortizat în primii doi ani, iar acum face profit.

”Multă lume are impresia că e ușor, faci două poze, pui anunțul pe internet și îți vin turiștii. Nu e deloc așa, e multă muncă în spate. Sunt detalii la care nici nu te gândești dacă nu te apuci să faci asta înainte. Trebuie să fii oricând la dispoziția turistului pentru că așa ajungi să primești recomandări și o să ai alți turiști. La început m-am trezit cu review-uri negative din cauză scârțâia patul sau că nu erau pregătite prosoape de baie de rezervă”, a explicat sibianul pentru Turnul Sfatului.
Alin mai spune că lunar trebuie să reinvestească o mică sumă de bani din ce câștigă în întreținerea apartamentului sau în mici reparații ocazionale, dar în ansamblu este mai mulțumit decât dacă ar fi închiriat apartamentul în sistem clasic unor studenți.

O statistică foarte clară despre cât de mare este această piața în Sibiu nu există în acest moment, însă Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, spune că autoritățile în domeniu o urmăresc cu atenție.

”Este o evoluție care nu poate să ne ocolească pentru că este un fenomen mondial. Creșterea numărului de anunțuri în Sibiu este importantă de la an la an. Ea se adresează unei categorii de turiști care asta caută. Zona mi se pare suficient reglementată în acest moment pentru că atunci când faci închiriere în regim hotelier trebuie să te înregistrezi la Finanțe și să plătești niște impozite. Cred totuși că ar fi util ca toată capacitatea de cazare din județul nostru să respecte niște standarde de calitate. Noi am făcut o centralizare undeva în primăvară și erau 863 de locuri în sistemul airbnb. Este clar că a devenit un business și atâta timp cât există cerere pentru asta businessul se va dezvolta, inclusiv în Sibiu”, a declarat Alin Chipăilă.
Fenomenul a stârnit interesul profesorilor și studenților de la Facultatea de Științe Economice din cadrul ULBS. Andreea Huț, absolventă a specializării ”Administrarea Afacerilor în Turism și Servicii” a studiat piața în cadrul lucrării de disertație cu tema ”Impactul economiei de sharing asupra turismului din Sibiu”, elaborată sub coordonarea prof. univ. dr. Ilie Rotariu. Deși datele din studiul Andreei Huț sunt orientative, preliminare și la nivelul unei lucrări de disertație, ele ne pot ajuta să ne facem o idee asupra amplorii situației și evoluția ei. Spre exemplu, Andreea Huț a descoperit că numărul locurilor de cazare existente în Sibiu este semnificativ mai mare decât se crede oficial.
”Luând în considerare numărul de locuri de cazare puse la dispoziție prin Airbnb și Couchsurfing, se poate estima că la categoriile „apartament/apartamente de închiriat” și „camere de închiriat”, pe lângă cele 58 de spații de cazare existente în anul 2017 potrivit ANT, se mai adaugă peste 600 de spații de cazare (379 de spații potrivit analizei noastre, dar în realitate sunt mai multe) cu peste 2000 de locuri de cazare. Aceste spații de cazare listate pe site-urile de sharing pot fi încadrate estimativ la categoria de 3 stele (+/-).  Dacă adăugăm unitățile de cazare ale economiei colaborative la totalul unităților de cazare clasificate de ANT, constatăm că per total, capacitatea de cazare este mult mai mare.”
teza
”În Sibiu, potrivit datelor culese efectiv, economia colaborativă reprezintă 12% din totalul ofertei de cazare, iar potrivit estimării de 2000 de locuri provenind din economia de sharing, procentul crește la 26%. Trebuie precizat că din totalul spațiilor incluse în studiul de față al ofertei de cazare Airbnb și Couchsurfing în Sibiu, nu se cunoaște cu exactitate câte dintre unități sunt clasificate și listate și pe alte platforme tradiționale, și câte aparțin doar economiei colaborative. Am precizat anterior că am identificat câteva pensiuni care sunt prezente și pe Airbnb, dar și pe Booking.com. Acestea nu au fost excluse din studiu, dar se ține cont de ele. De asemenea poate există în categoria economiei colaborative din acest studiu apartamente care sunt înregistrate fiscal și sunt deja incluse în categoria ANT „apartamente de închiriat”, însă nu se poate cunoaște cu certitudine câte”, se arată în lucrarea de disertație citată.
airbnb lucrare

Absolventa ULBS concluzionează că ”potențialul adus de către platformele colaborative este major, și are  un impact direct asupra oamenilor de afaceri, a instituțiilor statului, a investitorilor și a clienților finali. Importanța acestui fenomen este cu atât mai mare cu cât, potrivit Comisiei Europene, creșterea pe care o va înregistra volumul economiei colaborative în următorii ani este de 5  până la 20 de ori față de volumul actual”.

Contactată de Turnul Sfatului Andreea Huț spune că a observat că în Sibiu ascensiunea Airbnb se identifică cu dezvoltarea trendului din ultimii ani de închiriere spații în regim hotelier.

”Sibienii au identificat potențialul acestei platforme colaborative și l-au fructificat cu succes. Am fost încântată când am văzut personal că un spațiu de cazare dintr-o clădire veche a fost atât de bine pus la punct, încât întreg procesul de cazare - decazare a fost realizat în absența proprietarului. Susțin dezvoltarea platformelor colaborative și consider că autoritățile locale și naționale trebuie să își îndrepte atenția asupra acestui fenomen și să îl susțină. Așa cum există țări unde unele platforme colaborative au fost construite din inițiativa Guvernului, nu văd de ce nu ar fi încurajate și la noi, mai ales cele cu impact direct asupra turismului”, a spus autoarea studiului.
Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere pe această temă și conducerii Primăriei Sibiu. Municipalitatea menționează că nu are atribuții în a monitoriza evoluția spațiilor alternative de cazare din oraș, dar recunoaște că Sibiul are nevoie de ele.

”Administrația locală nu are atribuții și deci nici instrumentele necesare monitorizării numărul de turiști care vizitează orașul sau a numărului de înnoptări. Instituțiile abilitate la care puteți solicita astfel de date sunt Institutul Național de Statistică prin Direcția Județeană și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România.

Primăria Sibiu realizează totuși o statistică orientativă prin numărarea turiștilor care intră în Centrul de Informare Turistică din Primăria Sibiu doar pentru a avea un indicator privind tendința de creștere sau descreștere.  Cunoaștem că există și aceste servicii de cazare - airbnb și couchsurfing - și în Sibiu, dar nu deținem date concrete cu privire la cele două servicii pentru că nu avem atribuții legale în domeniu, iar cele două platforme sunt inițiative private. Cele aproximativ 5.200 de locuri de cazare din municipiu sunt insuficiente în sezonul turistic sau atunci când în oraș au loc evenimente mari și de aceea, astfel de alternative de cazare sunt binevenite. Și aceste servicii ar trebui însă monitorizate de către instituțiile abilitate pentru că imaginea oricărei destinații turistice depinde în mare măsură de calitatea serviciilor de cazare”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Sursa graficelor: Lucrarea Andreei Huț - ”Impactul economiei de sharing asupra turismului din Sibiu”, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, pe o scara de la unu la zece, Dvs. ce nota ati acorda acestui "studiu"?...
Raspunde

ilie rotariu

Acum 6 ani

Nota 10. Este primul din tara si a deschis dezbaterea pe aceasta problematica la Sibiu. Asta a si dorit si a spus-o explicit in text. Cand despre 20% din capacitatea de cazare a Sibiului (cea din sistemul sharing) se stiu putine si nu pare nimeni interesat de aceasta... desi si acesti turisti vin in zona centrala si preseaza utilitatile din acesta zona... inclusiv incasarile de TVA etc. etc.
Raspunde

unu

Acum 6 ani

Discutabila situatia apartamentelor din blocurile de locuinte, inchiriate in regim hotelier. Si problematica.
Raspunde

vecinu

Acum 6 ani

Este interesant cum se acrediteaza ideea ca oricine poate sa-si puna apartamentul in acest sistem pentru a caza turisti si a face bani. Lucrurile nu sunt chiar atat de simple iar primaria nu are date deoarece este o activitate majoritar facuta ilicit. Legal, e nevoie de inregistrare economica a acestei activitati, eliberare bon fiscal, declaratii la fisc, etc si, ceea ce se omite, acordul vecinilor pentru functionarea in acest regim. Exact ca si ptr. o firma....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus