Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

3D mapping cu desene live pe Casa Hermes și workshop-uri pentru copii. Începe Festivalul de Benzi Desenate

3D mapping cu desene live pe Casa Hermes și workshop-uri pentru copii. Începe Festivalul de Benzi Desenate

Casa Hermes din Piața Mică va găzdui în perioada 22 – 24 septembrie Festivalul Internațional de Benzi Desenate Sibiu 2017, eveniment la care vor fi prezenţi peste 30 de desenatori şi autori de benzi desenate din țară şi din Europa pentru a expune, a desena, a gândi, a vorbi, şi a râde pornind de la banda desenată.

Artişti din 6 ţări se vor întâlni la Sibiu pentru un festival de excepţie: Laurent Lefeuvre (Franţa), Serge Ernst (Belgia), Aike Arndt (Germania), Emilyan şi Stanimir Valev (Bulgaria), Tiberius Beka (Serbia) nume sonore din line-up-ul internaţional. Dintre autorii români, ne vor onora cu prezenţa Maria Surducan şi Anna Benczedi din Cluj, Octav Ungureanu, Toma Alexandru şi Alexandru Ciubotariu din Bucureşti. Vor fi alături de noi şi editurile de benzi desenate din ţară: HAC!BD şi Ghidul Pozneţ de cultură.

”Fidel tradiţiei de a prezenta cărţile într-un mod inedit, festivalul propune activităţi pentru toate gusturile: workshop-uri, meciuri de BD, expoziţii, live-drawing, conferinţe, lansări de albume, 3D mapping pe fațada clădirii gazdă. În 2017, vom prezenta un proiect inedit în România: basmul desenat, inspirat din Conte à Bulles din Franţa. Basmul desenat este o întâlnire magică dintre o povestitoare, o desenatoare şi un muzician, care vor transpune publicul în lumea fantastică a basmelor. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 23 septembrie, la ora 20”, spun organizatorii. Maria Surducan, Adrian Barbu şi Fabiola Petri sunt artiştii care au acceptat provocarea de a realiza acest spectacol inedit, prezentat la această ediție în exclusivitate.
Ediția de anul acesta a festivalului se înscrie tematic pe constantele: mitologie, legendă, basm, grafică.

De la prima sa ediţie din 2013, Festivalul de Benzi Desenate de la Sibiu atrage anual peste 2000 de participanţi, fiind cel mai important din România, în afara Bucureștiului.

BD 2016 (4)

Ateliere de benzi desenate

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu oferă publicului posibilitatea de a se apropria cât mai mult de arta grafică propunând o serie de treisprezece ateliere cu cinci artişti diferiţi, de renume, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Atelierele nu sunt destinate exclusiv copiilor, ci se adreseaza şi tinerilor şi adulţilor care vor să înveţe arta benzii desenate.

Laurent Lefeuvre

În cadrul înfrăţirilor dintre comunele din judeţul Sibiu şi cele din departamentul Ille et Vilaine (Franţa), în parteneriat cu Asociaţia Solidarité 35 Roumanie şi Festivalul de Benzi Desenate de la Saint-Malo, Quai des Bulles, Laurent Leufeuvre va susţine patru ateliere în patru comune din judeţul Sibiu și două ateliere în sala de pedagogie muzeală a Muzeului ASTRA. Va performa în şcolile din Sibiu, Păuca, Bârghiş şi Șeica Mare. Va anima de asemenea un atelier la Centrul de plasament din Orlat.

Aike Arndt

Sub îndrumarea ilustratorului Aike Arndt din Berlin vom aborda tema Prima transformare, vom fi martorii creeării unor noi supereori şi vom afla povestea lor. Organizat în colaborare cu Centrul Cultural German Sibiu, atelierul pentru copii cu vârste între 12-15 ani, va fi susținut în limba germană, sâmbătă, 23 septembrie 2017, între orele 11.00 – 13.00 la Biblioteca Centrului Cultural German Sibiu, str. Mitropoliei, nr.16. Intrarea este liberă. Numărul participanţilor este limitat. Înscrierile au loc exclusiv prin e-mail în ordine cronologică. (Informaţii suplimentare la: Telefon: 0269-21 08 30  sau e-mail: cultură@ccgsibiu.ro ).

Serge Ernst

Serge Ernst este un autor belgian care s-a mutat in Franta. A fost reconoscut cu albumele Les zappeurs. Mai nou a colaborat cu scenaristul Zidrou pentru a crea Boule à zéro, povestea unei fetite bolnava de cancer. Cu asociatia 2000BD pe care l-a infitat, viziteaza spitale si se intalneste cu copii internati. Cu sprijinul Spitalului de Pediatrie si Fundatia Polisano, Serge Ernst o sa tina un atelier la Spitalul de pediatrie din Sibiu, vineri 22 septembrie.

Atelierele animate de Serge Ernst şi Mihai Grăjdeanu si Octav Ungureanu vor avea loc la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11, conform programului atașat, ele fiind deschise tuturor celor dornici în limita locurilor disponibile.

PROGRAMUL FESTIVALULUI

JOI - 21 SEPTEMBRIE

19.00: Invitatul lunii la Casa Ille et Vilaine, Sibiu

Conferinţă cu Laurent Lefeuvre despre Comics în Statele Unite şi periplul lui Fox Boy de la Rennes până în România

 

VINERI - 22 SEPTEMBRIE

18.00: Inaugurare / Deschiderea oficială a Festivalului la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11

 

SÂMBĂTĂ - 23 SEPTEMBRIE

10-22.30: Desfășurare festival, expoziţii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego

11.00: Premierea concursului A fost odată ca niciodată... în Sibiu

11.00: Atelier de desen Prima transformare cu Aike Arndt la Biblioteca Centrului Cultural German

11.30: Atelier de benzi desenate cu Serge Ernst

12.30: Meciuri de benzi desenate

14.00: Atelier de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu

15.00: Concursuri de jocuri de societate: HAC, Dixit, Comix, Concept, Duplik

16.00: Conferinţă Arta benzii desenate în România cu Alexandru Ciubotariu

17.00: Conferinţă Naïades, parcurs editorial de la web comics în România, la album în Franţa, cu Maria Surducan şi Anna Benczedi

18.00: Conferinţă The (Imaginary) Costume Museum cu Maria Surducan şi Mihaela Mondoc

20.00: Basm desenat

20.45: Proiectie 3D Mapping cu live-drawing pe fațada Casei Hermes

 

DUMINICĂ - 24 SEPTEMBRIE

10-16: Desfășurare festival,  expozitii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego

11.00: Lansări de carte și discuții

12.30: Meciuri de benzi desenate

13.30: Atelier de character design cu Octav Ungureanu

14.00: Prezentare tip learn and play seria de jocuri Games Of Thrones (Jocul pe masă, Intrigă în Westeros, Mâna Regelui, Tronul de Fier)

EVENIMENT BASM DESENAT

SÂMBĂTĂ, 23 SEPTEMBRIE 2017, ORA 20

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus