Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Reprezentantul investitorilor germani, despre modificările fiscale: ne temem de falimentele companiilor românești

Reprezentantul investitorilor germani, despre modificările fiscale: ne temem de falimentele companiilor românești

Modificările din zona fiscală adoptate de Guvern, deși au intenții bune, vor afecta extrem de puternic economia privată, consideră directorul executiv al Camerei de comerț româno-germane (AHK), Sebastian Metz. Primele care vor avea de suferit vor fi firmele românești, lanțul efectelor urmând să ajungă și la investitorii străini, consideră Metz. Prezent la Sibiu, la inaugurarea programului de învățământ dual ”Școala de arte și meserii”, Metz s-a arătat îngrijorat de evoluția economiei în contextul unor măsuri precum sistemul Split TVA sau transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Sebastian Metz este directorul executiv al AHK din 2011, reprezentând cel mai important partener comercial al României. „Din moment ce AKH este reprezentantul oficial al economiei germane în România, pot afirma că instituția noastră reprezintă sau acoperă, mai bine spus, peste 20% din schimburile comerciale ale României. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale româno-germane, atât import, cât și export, a fost de aproximativ 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 21% din întregurile schimburi comerciale ale României“, arată Sebastian Metz. Cele aproape 600 de firme cu capital german înscrise în cadrul Camerei de comerț româno-germane au un număr de angajați cuprins între 200.000 și 250.000, raportat la numărul total de 3,1 milioane de angajați din sistemul privat românesc.

Reporter: Mai e România atractivă pentru investitorii germani? Mai vedeți investitori interesați de a veni aici? Sebastian Metz: Încă mai văd investitori interesați, dar feedback-ul pe care îl primim de la cei care sunt deja aici nu este atât de încurajator. Sunt un pic nesiguri asupra viitorului, în contextul recentelor măsuri politice anunțate de Guvern în domeniul fiscal.

Este vorba de sistemul split TVA sau de alte măsuri? În special despre sistemul split TVA. Acesta, cu siguranță, va avea un impact foarte negativ asupra întregii economii din România, fie cu capital românesc, fie străin. Acesta este mesajul pe care îl primim, că impactul negativ va fi uriaș.

Ați încercat să explicați acest lucru și autorităților din România? Da, bineînțeles. Deocamdată nu avem niciun răspuns. Ceea ce avem până acum este faptul că actuala guvernare consideră că este o măsură bună împotriva evaziunii fiscale. Noi înțelegem că evaziunea fiscală trebuie combătută, dar aceasta nu este cea mai potrivită modalitate. Și asta deoarece split TVA va afecta mult mai mult companiile care lucrează corect, decât cele care intenționează să fraudeze. Trebuie alese alte măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale.

Care este cea mai mare problemă a split TVA? Va bloca sume imense de bani, de cash-flow, din economia privată. Vor suferi cel mai mult companiile aflate într-o situație financiară delicată. Din informațiile mele, poate greșesc, dar companiile locale, cele românești, au o putere financiară mai mică decât multinaționalele, decât companiile străine. Prin urmare, acest sistem va avea un efect negativ mai ales asupra companiilor locale.

Nu ar fi asta o veste bună pentru companiile străine, că mediul de afaceri românesc șubrezește? Nu, deloc. Nimeni dintre investitorii străini nu este interesat de așa ceva. Companiile germane lucrează extrem de mult și de strâns cu firme românești. Iar dacă lovești aceste firme, România va pierde, nu va mai fi o destinație atractivă. Înțelegeți? Companiile locale sunt furnizori pentru cele germane, precum pentru Marquardt, la Sibiu (companie cu peste un miliard de lei cifră de afaceri – n.r.) sau Continental (cifră de afaceri de peste două miliarde de euro, cu fabrici în mai multe orașe din țară – n.r.). Companiile locale lucrează împreună cu cele străine, iar impactul negativ va crește când furnizorii români vor intra în insolvență sau vor avea dificultăți financiare. Va avea efect negativ asupra întregii țări.

Sunt și marile companii afectate negativ de un astfel de sistem? Normal că afectează. Simplu spus: cash-flow-ul unei companii, cu care aceasta lucrează, este redus automat cu aproape 20%. ”Just like that”…

Sistemul split TVA nu este singura modificare fiscală anunțată. Mai avem transferul contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, de exemplu… Nu sunt expert în contabilitate sau în sistemul contribuțiilor sociale, dar nu văd niciun avantaj al acestor modificări. Vă întreb: nu sunt alte lucruri mai importante de făcut decât să schimbăm lucruri care, de fapt, funcționează destul de bine?

sebastian metz 1

Aveți semnale că aceste măsuri fiscale vor determina investitori străini să în mute afacerile? Nu, nu am astfel de semnale. Dar sigur este faptul că România va deveni mult mai puțin atractivă pentru investiții.

Actuala putere politică a avut mai multe poziții de adversitate față de investitorii străini, în cursul acestui an. Au contat aceste semnale și în economia reală sau au fost privite doar ca declarații politice și tratate ca atare? Orice formă de divizare a unei țări, între asta și cealaltă, între alb și negru, sus și jos, nord și sud și așa mai departe este contraproductivă, nu este în beneficiul țării. Cel puțin în comunitatea oamenilor de afaceri germani nu sunt deloc bine primite mesajele prin care Guvernul ne învinuiește ori lansează mesaje populiste pe seama investitorilor străini. Creează nesiguranță, un sentiment ciudat: companiile străine sunt sau nu binevenite aici? Ajungi să îți pui întrebări, personal. Am investit în această țară, deoarece am crezut în aceasta, mi-am plătit taxele, am angajat oameni pe care i-am plătit bine, iar acești oameni plătesc, la rândul lor, contribuții sociale, încerc să cresc nivelul de educație în această țară (interviul a fost realizat cu ocazia lansării unui nou program de învățământ dual la Sibiu, finanțat de trei companii germane – n.r.) și, mai apoi, cineva din conducerea țării vine și spune că tu ești investitor străin și ești o persoană rea… Nu este corect.

Există anumite teorii potrivit cărora nu este deloc întâmplător acest discurs, propagat și în alte țări precum Ungaria sau Polonia… … și în Turcia. Știu și depinde de politicienii români să aleagă în ce direcție vor să îndrepte țara: înspre populism sau înspre normalitate. Noi, ca o comunitate de afaceri, nu discutăm despre opțiunile politice ale României, ci despre efectele pe care măsurile luate le au asupra economiei și asupra atractivității pentru investiții. Dacă în alte țări, precum Ungaria sau Polonia, cum ați spus, nu văd o dezvoltare sănătoasă, nu văd nici faptul că aceste țări sunt atractive pentru investiții. Priviți la Turcia, acolo există riscuri politice.

Conduceți de cinci ani Camera de comerț româno-germană. Au mai fost, în acești ani, amenințări și semnale negative similare la adresa investitorilor străini, care să vă îngrijoreze la fel de mult? Până acum nu am mai experimentat o perioadă cu o atât de amplă densitate, cu o cantitate atât de mare a modificărilor - mai ales fiscale – care, în opinia noastră, să afecteze negativ întreaga comunitate de afaceri.

Putem spune că este o perioadă neagră pentru afaceri? Nu aș spune chiar întunecată, dar priviți mai ales la acest sistem split TVA, care chiar va avea un impact uriaș asupra economiei. Recomandăm autorităților române să reanalizeze și să recalculeze acest impact, avantajele și dezavantajele acestor măsuri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Relucu Popa

Acum 7 ani

Sa ne lase toti acesti straini care nu fac altceva decat sa ne fure bogatiile, pleaca cu profiturile ilegal, ne saracesc si ne vand tara! Sa plece toti si sasi ia fabricile cu ei, nu avem nevoie de acesti infractori! Trebuiesc deschise fabrici romanesti, angajati romani si statul sa ne dea salari bune! La anul sarbatorim 100 de ani de Romania, tara noastra a romanilor cu traditiile si glia stramoseasca! Afara cu straini care vor sa ne fure si sasi bate joc de copii nostrii!
Raspunde

Anton, preparator de beton

Acum 7 ani

Doamne fereste...din pacate sunt multi indivizi ca tine! Atat te duce capul...
Raspunde

...

Acum 6 ani

esti prost, stiai asta?
Raspunde

Ina

Acum 7 ani

Cum vine asta "statul sa ne dea salari bune!"? Ne intoarcem la comunism (oricum nu ne-am indepartat foarte mult de CIUMA ROSIE)? Care stat sa deschida fabrici, eu vad ca acest stat stie doar sa bage in faliment fabrici! Intr-adevar nu mai avem nevoie de alti infractori, avem destui de-ai nostri care pleaca cu "profiturile", de exemplu un Brazilia! P.S. Mai bine ai pune mana pe o carte de gramatica (stiu ca nu ai, dar sigur gasesti manuale nefolosite pe la copii sau nepoti) inainte de a da sfaturi altora!
Raspunde

sibianul realist

Acum 7 ani

A venit Ioana d Arc! Unde ai disparut atata verme? Ai fost la verun training ca sa stii cum sa ne faci morala?
Raspunde

marxist-leninist

Acum 7 ani

Astia abia asteapta sa famimenteze o firma romaneasca sa poata sa se impuna ei si sa-si faca mendrele cum vor! Asta-i imperialismul!
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Bah mataranga, n-ai tu griji pintru banii Bisearecii!...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus