Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
7°C

FOTO Aplauze pentru Ziua fără mașini, în centrul Sibiului. „Nu în fiecare zi, dar măcar la sfârșit de săptămână”

FOTO Aplauze pentru Ziua fără mașini, în centrul Sibiului. „Nu în fiecare zi, dar măcar la sfârșit de săptămână”

Bărbatul deschide încet poarta, privește în stânga, privește în dreapta și se întoarce degrabă în casă, de unde revine cu soția. Femeii nu îi vine să creadă: pe toată strada ei, nici urmă de mașini. „Așa ceva n-am văzut niciodată“, se bucură precum un copil, femeia care locuiește aici de aproape 40 de ani. În Sibiu, pentru prima dată, a fost implementat proiectul ”Ziua fără mașini”.

Străzile Arhivelor și Centumvirilor, precum și Piața Mică, Piața Huet și Piața Schiller sunt zonele în care Primăria Sibiu, a decis să implementeze proiectul ”Ziua fără mașini”, în cadrul unui programului Săptămâna mobilității europene, al cărui scop este de a promova mijloacele alternative de deplasare. De vineri dimineața, accesul auto în zonele menționate a fost blocat cu ghivece mari de flori, alături de care stăteau polițiști comunitari. Aceștia îndrumau șoferii către alte zone pentru a-și căuta drum sau parcare și dirijau autospeciala de ridicat mașini. Toată dimineața au lucrat cei de la ridicări, pentru a muta (dar nu și pentru a da amenzi) mașinile parcate în zonele declarate, pentru o zi, ”libere”. Nici măcar rezidenții nu au fost lăsați să își lase mașinile în fața casei, în această zi.

DSC_1255-Pano

”Excepțional”

Printre cei mai impresionați de „schimbarea la față” a străzii pe care locuiesc sunt soții Karacsony. Stau de aproape 40 de ani pe ”Spinarea câinelui” (strada Centumvirilor), iar aglomerarea de mașini parcate în fața casei lor o declară greu de suportat. ”De multe ori, atât de aproape sunt parcate una de alta, și pe parte, și pe alta a drumului, încât nu ai loc să intri în curte. Nu ai loc pe jos. Și se întâmplă adesea. Odată a fost o înmormântare în vecini, iar coșciugul a trebuit scos pe brațe, peste mașini, căci nu era loc de ieșit din curte”, povestește Elena Karacsony. Acum însă, are o bucurie sinceră, de copil. Tocmai a fost chemată în stradă de soțul ei, să se bucure amândoi. „E foarte frumos, excepțional. O adevărată promenadă. Dar cum, numai o zi va fi asta?”, se întristează cei doi, privind către ghivecele cu flori și băncile de odihnă aduse, pentru prima dată, și pe strada lor.

Strada arată bine, este de acord și Mihaela, o sibiancă ce are treabă prin centru. Și-a lăsat mașina la câteva minute de mers pe jos, în parcarea de pe Cazarma ’90. „Arată foarte bine, e o inițiativă bună. Dar dacă ești șofer, e dezastru. Abia găsești un loc de parcare. Oricum, eu circul destul de rar cu mașina, dar și atunci observ acest lucru“, spune femeia. Ar aprecia extinderea zonelor pietonale de către administrația locală. „Care ar mai trebui să facă un lucru: piste de biciclete. Dar piste legate între ele, ar fi un lucru foarte bun“, adaugă Mihaela.

DSC_0773-horz

Nu în fiecare zi, dar măcar la sfârșit de săptămână

Florin Popescu este cel care a pus pe roate, alături de soția lui, o florăriei, la colțul dintre Timotei Popovici și Arhivelor. Vineri, în fața florăriei, nu mai avea nicio mașină, dar nu crede că e o problemă. Dimpotrivă. ”Cine vrea să ne fie client, să cumpere de la noi, vine fie că avem, fie că nu avem loc de parcare în față. Sunt destule locuri în care oamenii își pot lăsa mașinile, precum pe Cazarma ’90, la Teatru, la Sala Thalia, pe Cetății și așa mai departe. Iar de acolo, să vină pe jos. Eu cred că extinderea zonei pietonale ar ajuta foarte mult, e bine să ne mișcăm mai mult și pe jos. Plus că turiștilor cred că le va plăcea mult”, crede Florin. Care apreciază pozitiv modul în care strada Arhivelor arată în ”Ziua fără mașini”. ”Îmi place că totul este mai aerisit”, crede proprietarul Autographe - Maison des Fleurs.

DSC_1232-Pano-vert mic

Pentru Piața Huet și Piața Mică nu este o premieră faptul că au fost scoase toate mașinile. De aceea, Adrian Oprea, cel care a pus pe roate localul Sibio, are și el o propunere către administrația locală. ”Este o situație care mi-aș dori să se permanentizeze. Sunt convins că nu se poate până când nu există o alternativă pentru parcare în zona centrală, dar aș propune ca măcar în perioadele de sfârșit de săptămână această inițiativă să devină permanentă. Asta pentru ca lumea să se obișnuiască și, mai apoi, treptat, piețele din centrul orașului să fie eliberate de mașini. Definitiv”, spune Adi Oprea.

DSC_1214-Pano

Pentru afacere, eliberarea pieței mici de mașini nu ar aduce pierderi. „Absolut deloc. Dimpotrivă, cred că ar apărea mai multe terase frumoase. Iar faptul că am putea, în sfârșit, să admirăm frumoasele clădiri din Piața Mică, nu ar putea decât să sporească numărul de vizitatori în această zonă și, pentru noi, antreprenorii, numărul de consumatori”, mai arată Adi Oprea.

Foto: Silvana Armat

DSC_1174-horz DSC_1179-horz

DSC_1225-horz

DSC_1245-Pano

DSC_0726-horz DSC_0754-vert DSC_1195-horz DSC_0773-horz centumvirilor DSC_1195-horz

 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

Balena Rosie

Acum 4 ani

Comentarii de babe senile si patroni falimentari. Ziua mobilitatii prostiei!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jakob

Acum 4 ani

Ma c.c pe ziua mobilitatii!!!
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Pampers ceva...
Raspunde

bogdan

Acum 4 ani

pofta mare!
Raspunde

€€€€€€

Acum 4 ani

Cat de frumos arata fara masini zonele istorice !!!
Raspunde

bogo

Acum 4 ani

"Nici măcar rezidenții nu au fost lăsați să își lase mașinile în fața casei, în această zi." Comunism in toata regula!
Raspunde

bogo

Acum 4 ani

Primaria, inainte sa viseze la cai verzi pe pereti sa ofere locuri de parcare! Parcari supraterane, supraetajate, subterane...numai sa faca ceva! Nu cred ca blocarea unor zone din oras sunt o solutie atata timp cat nu oferi o alternativa. Oamenii unde sa-si parcheze masinile? Poate in curte la madam Frodo.
Raspunde

Mhircia

Acum 4 ani

Primăria e condusă de o imbecilă, sincer. Mai bine era ales Cobra. Păi la Independenta stau câteva sute de locuri de parcare
Raspunde

Balena Rosie

Acum 4 ani

Cu aceasta ocazie au scos in trafic 100-200 de masini care altfel ar fi stat parcate. Nu au fost in stare sa mature strada Spinarea Câinelui si au pus florile si bancile printre gunoaie si bolovanii scosi din carosabil. Hidosenia aia de zid cu pomi crecuti pe el si caramizi lipsa, strada plina de gunoaiele lasate de turisti in timpul verii si bolovanii lipsa din carosabil de ce nu publicati in reportaj TS.? Pupupuuuuu la baba Fodor!!!!!!
Raspunde

ok

Acum 4 ani

tembelism marca primaria sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan

Acum 4 ani

Eu sunt uimit de faputul ca sunt oameni care posteaza comentarii negative chiar si la actiunea asta. Deci sa vedem ce avem: 1. Un centru care pentru o zi a fost gandit sa fie primitor cu oamenii nu cu masinile. 2. Lipsa zgomot si poluare 3. Locatari fericiti 4. Oameni de afaceri fericiti ( vezi omul de la Sibio). Ok, ce sa faca primaria oare? Stiu, sa nu faca nimic pentru ca oricum o sa fie injurati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprian

Acum 4 ani

Este incredibil, nu? Ziua asta "fara masini" este o dovada de civilizatie. Civilizatie spre care cred ca aspiram cu totii si cu care ne place sa ne mandrim (excesiv avand in vedere relitatea din teren) in Sibiu. Si uite comentarii... Trist, foarte trist.
Raspunde

Locatar din centru

Acum 4 ani

Aplaudati toti care nu stati in zona. Ia sa va vad cat de bucurosi erati daca veneati de la cumparaturi cu 2 baxuri de apa plus alte plase de chestii si trebuie sa lasati masina la ma dracului ca nu se poate intra pe strada. Atunci sa va vad cat erati de fericiti. Nu uitati ca nu toata lumea foloseste masina numai pentru plimbari. Cateaodata este chiar necesara.
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Nu vine nimeni in centru sa-si cumpere 2 baxuri de apa , cumparaturile se fac in hypermarketurile de la marginea orasului.Toti care vin in centru cu masina au pretentia sa-si mute fundul de pe scaunul masinii direct pe scaunul de la terasa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 4 ani

Parca este altceva ! Piaţa Mică nu mai poate fi un obiectiv turistic tocmai din pricina zecilor de automobile plasate aici. Turiştii se amărăsc când trec pe sub Hermannstädter Ratsturm şi zăresc grozăvia. Clădirile medievale, atenţie!, toate monumente istorice, sunt umbrite de parcare. Prima farmacie din România, clădirea din 1568, cine ştie de ea? Casa Artelor, Muzeul de Etnografie ,,Franz Binder”, Casa Aurarilor, Casa Luxemburg, cine dintre turişti le (re)cunoaşte, le observă în treacăt de n-ar avea un pliant în mâini? Clădirile din secolele XIV-XV, în stil gotic, cu faţade în arcade sunt sufocate. Nu te poţi plimba frumos. ªi da, şi terase..prea multe! Esteticul nu ne interesează. Nici istoricul. Nici bunul-simţ. O piaţă istorică devenită depozit de maşini. Răspunsul că parcarea serveşte riveranilor nu este valid, nici că aşa creşte bugetul primăriei. Cultura se poate manifesta doar într-un spaţiu al ei. Lăsaţi-o!
Raspunde

Balena Rosie

Acum 4 ani

Hai sictir psihopupule! Fa cultura la tine la bloc martafoiule si sa ti-o si bagi undeva de unde sa nu o poti scoate!
Raspunde

Bubulina

Acum 4 ani

Nu zice nimeni nimic de terasele semipermanente inalte pana la atejul 1? Masinile de bine de rau turistii le mai pot scoate din cadru cand trag o poza dar mizeriile alea cam cum? Nu stiu ce urateste mai mult?
Raspunde

Giurgiu Ioan

Acum 4 ani

Deci să vedem ce am avut: mașini mutate în spatele bisericii;un locatar mulțumit; un patron mulțumit; cîțiva oameni pe stradă; ploaie;ploaie; ploaie. O ce zi minunată! . Și cînd te gîndești că organizatorii iau bani pentru asta!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprian

Acum 4 ani

Ding - dong! - Cine e? - CIVILIZATIA, permiteti sa intru? - Nuuuu! N-am timp! Acum trebuie sa plec cu masina la magazinul din colt dupa bere si seminte. Treci mai tarziu. Cine stie, poate ma imbolnavesc si te chem cand trebuie sa merg la spital si nu te vad pe nicaieri....sau poate te caut atunci cand am de facut un drum mai lung in tara si imbatranesc pe sosele deoarece nu gasesc unde ai ascuns autostrada... sau poate ne vedem pe la vreo institutie a statului unde ma astepti in brate cu un ghiseu de unde imi zambeste cineva si nu ma trimite la alte o mie de ghisee ca sa iau o mie de aprobari si sa depun un dosar cu sina de 5 kg... sau, cine stie, poate imi faci vreo surpriza si te ascunzi in vreo scoala unde am sa intalnesc profesori dedicati profesiei lor, echipata cu tot ce e nevoie si din care o sa iasa copii fericiti si zambitori, nu roboti cocosati de ghiozdane, informatii inutile si teme la x materii. Stii ce prietene? Nu ai sa gasesti civilizatia nicaieri. Deoarece aceasta este reprezentata de suma civilizatiei mebrilor unei societati. Atata timp cat tu te plangi ca trebuie sa parchezi masina la piata 12 ore si sa mergi pana in centru pe jos pentru o zi fara masini in zona, si cand te bucuri ca a plouat si oamenii nu s-au putut bucura de o asemenea idee, si cand ameninti ca tu lasi masina parcata cu motorul pornit ca sa protestezi poluand, tu nu meriti civilizatie, tu meriti (impreuna cu "fratii" tai multi in ale meltenismului, exact ce ti se intampla in Romania. Dar noi? noi, restul, cati vom fi, ce vina avem?
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Mno ghine, in 'farshit o zaua far' de carutza si far' de baligi...
Raspunde

Giurgiu Ioan

Acum 4 ani

Frumos scris. Recunosc . Adevărat. Poate este vina anilor în care am fost obligat să port uniformă , să mă tund scurt, să fac lucruri că așa le fac majoritatea. Unii ascultă ZZ Top , mai multi poate ascultă manele. Eu musai să ascult manele? Dar ii las în pace . Fiecare să facă în așa fel să nu deranjeze pe cel de lîngă el. Mersul pe jos sau cu bicicleta nu trebuie impus . Nici cu mașina. Să rămînă la alegerea fiecăruia în limitele legale. Aici am comentat fiecare , pro și contra . E bine pentru democrație. Dacă am întrecut măsura , nu a fost cu intenție .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciprian

Acum 4 ani

Ma bucur ca putem avea un dialog. Dupa post-ul acesta, imi dau seama ca am sarit un pic si eu calul, in graba de a te judeca pentru niste lucruri postate probabil "la cald".Lucrez 11 ore pe zi si mai connduc inca 2-3 dinspre si inspre locul de munca si ma enervez cand trebuie sa parchez la 50 m de casa deoarece sunt ocupate locurile de parcare. Am trait si eu vremurile cu tunsoarea, cu uniforma. Mai trist este ca si fiul meu traieste aproape acelasi lucru acum. Ma rog, deea este ca in majoritatea lumii civilizate, oamenii au inceput sa inteleaga ca depindem unul de celalalt, ca pentru mai putina poluare, trebuie sa mai cedam din confort (daca statul in ambuteiaje interminabile inseamna confort) . Am vazut o gramada de oameni plangandu-se de blocajele din Sb. Sunt nimica toata fata de ceea ce va urma. Daca mergi prin Europa, aproape oriunde in vest, ambuteiajele fac parte din cotidian. Noi avem marea sansa de a putea copia solutii pe care ei, la nivelul lor de civilizatie, le adopta astazi. Ideea unei zile "fara masini" in oras (sau in centru in cazul nostru) este aceea de a face cetatenii constienti de cat de multa liniste si relaxare pot avea parte cu mai putine / deloc masini. Poate ca ar trebui sa-i dam o sansa chiar daca creaza un pic de disconfort.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Darth Vax

Acum 4 ani

De acord cu Mihai, al carui comentariu e blamat...hipsteri? olteni manelisti ? nu stiu. Dar asta e orasul marilor gospodari. O zi fara masini mi s-a parut...o zi de plimbare in concediu in Germania, in Austria in UK. Dar Kokoltenaru romanesc nu stie sa circule cu mijloace de transport in comul. La white Rabbit trebuie sa isi expuna caii putere (care ii ascund potenta) pe zona din fata Salii Transilvania. Nasol ! Piata Mica sufocata de masini.Pfff! Sibiul istoric. Ce sa admiri ? De cacao a fost de cacao ramane! Sibienii au plecat. Si-au luat case la tara. De ce? Stiti raspunsul! ....... Numa' bine!
Raspunde

Locatar din centru

Acum 4 ani

OK. Se pare ca multi nu au inteles ideea de BLOCARE A ACCESULUI AUTO. Eu am curte unde imi parchez masina. Azi am fost prins pe picior gresit si nu am putut pleca, ca am autoturism si nu elicopter. Am fost plecat de luni in delegatie si m-am intors azi si cand am vrut sa plec cu masina (si aici nu zic pana la colt sa-mi cumpar tigari ci in alt judet) nu am putut iesi de pe strada. Imi pare rau dar o astfel de initiativa nu mi se pare normala. Ingradim accesul auto... ok dar macar locatarii sa poata iesi. Ce se intampla daca era nevoie de o ambulanta sau pompieri. Blocarea accesului cu acele ghivece e o tampenie colosala. Ori o faci cu cap, permanent, cu bariera/stalpisori si cartele de acces pentru locatari, ori asa pentru o zi pui gardieni publici (ca politie e prea mult pentru ei). Nu vrei sa fie masini parcate pe strada...ok, restrictioneaza parcarea nu accesul. Ceea ce a fost azi, pentru locatari, a fost un fel de sechestrare. Si repet inca o data pentru aia grei de cap care cred ca toti merg dupa paine la colt cu masnia, unii chiar trebuie sa plece mai departe de acoperirea Tursib-ului, si asta cu copil mic/carucior/bagaje/etc.
Raspunde

Balena Rosie

Acum 4 ani

Alo Primaria v-ati uitat bancile alea de 1000 de euro bucata pe strazile cu mobilitatea . E pacat sa dispara ca nu mai are DNA- ul material cand o sa ajunga sa va controleze. Ce daca le-a cumparat KWJ de la prietenul Rieger tot scumpe sunt. Si poate verifica si cosurile de gunoi de 100 euro bucata care in 8 ani le-ati dus la fier vechi.
Raspunde

Gruia

Acum 4 ani

Aplauze pentru un drept luat. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus