Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Asfalt tango, la un an de la modernizare: atât de mult ”a jucat asfaltul”, încât acum marcajele par strâmbe | Video

Asfalt tango, la un an de la modernizare: atât de mult ”a jucat asfaltul”, încât acum marcajele par strâmbe | Video

La niciun an de la asfaltarea principalei artere din Mediaș – Șoseaua Sibiului – asfaltul care a înlocuit vechile gropi și denivelări nu a mai rezistat pe mai multe porțiuni. Stratul de uzură așternut în septembrie anul trecut s-a deplasat atât de mult la stânga și la dreapta, încât marcajele rutiere par acum strâmb trasate.

Lucrările de reabilitare a principalelor străzi care tranzitează Mediașul pe relația Sibiu – Sighișoara au fost realizate în toamna anului trecut, după ce starea carosabilului a atras orașului reputația de a avea cele mai proaste drumuri din județ. Lucrările au vizat străzile Șoseaua Sibiului, o parte din Hermann Oberth și strada Aurel Vlaicu (ieșirea înspre Sighișoara).

asfalt stramb medias

 

O parte din aceste lucrări nu au rezistat, însă, nici un an. Cele mai ample defecțiuni pot fi văzute pe șoseaua Sibiului, în special în zona sediilor Romgaz și Transgaz. Asfaltul a început să capete „valuri“, iar stratul de uzură să se deplaseze la stânga și la dreapta. Acest „dans“ al asfaltului poate fi observat prin faptul că marcajele rutiere care au rolul de a delimita cele două benzi pe un sens – trasate drept anul trecut – sunt acum atât de „strâmbe“ încât par rezultatul unei lucrări extrem de prost executate.

Explicațiile: soluție tehnică precară, execuție deficitară

Turnul Sfatului a apelat la opinia unui constructor specializat în infrastructura rutieră, constructor care a observat derularea lucrărilor. El spune că nici soluția propusă de reprezentanții administrației din Mediaș nu este cea ideală. „Atunci când există drumuri care și-au pierdut capacitatea portantă, cum era acea zonă plină de gropi și fisuri, de obicei se aplică următoarea soluție: se toarnă un strat de egalizare, peste care se așterne un strat de geotextil (un fel de pânză – n.r.), al cărei rol este de a opri fisurile care ar putea urca de la straturile inferioare. Mai apoi se toarnă uzura, după ce în prealabil geotextilul a fost stropit cu o emulsie. Prin urmare, când peste stratul de susținere proaspăt așternut pui geotextilul și dai cu emulsie și așterni ultimul strat de asfalt, cel de uzură, acesta face «priză» cu stratul inferior“, explică, pentru Turnul Sfatului, constructorul care a cerut să nu îi fie publicat numele.

În cazul lucrărilor de reabilitare din Mediaș, însă, soluția propusă de autorități a fost de a pune stratul de geotextil direct peste cea a mai rămas în urma frezării vechiului asfalt. Mai apoi, peste acest geotextil a fost turnat stratul de uzură. „Dacă nu știi să execuți, cum prinzi geotextilul de stratul inferior, pot apărea astfel de probleme: stratul de uzură «fuge». E ca și cum ai turna un strat de beton peste o foiță de plastic, când împingi stratul de beton, acesta se mișcă peste nailon. Deci, acolo eu aș spune că e vorba de o soluție tehnică precară și o execuție deficitară“, este opinia constructorului de drumuri.

”E în garanție”

Primarul Mediașului, Ghoerghe Roman, spune că, oricum, întreaga zonă va intra din nou în reparații în cursul săptămânii viitoare. Iar remedierile vor fi suportate de firma care a așternut asfaltul anul trecut. „Lucrarea are garanție de doi ani. Prin urmare, peste tot pe unde se va interveni, lucrările vor fi făcute pe banii construcției. Oricum, în cursul săptămânii viitoare vor începe lucrări de reabilitare a asfaltului în acea zonă, deoarece acolo recent au fost făcute niște lucrări și la rețelele de gaz“, arată Gheorghe Roman. Lucrările de refacere vor începe din zona sediilor Romgaz și Transgaz și vor viza întreaga șosea a Sibiului.

 

asfalt stramb medias 1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 5 ani

Dl ''specialist'' in drumuri: daca drumurile si-au pierdut capacitatea portanta se ''umbla'' la fundatie (daca nu pina la balast macar la piatra sparta)nu la '' egalizare'' si ''uzura''.Meri de dormi ca daca te intreb cu ce se masoara capacitatea portanta inghiti in sec si stringi din buci pina faci hemoroizi la amigdale.
Raspunde

Bogdan

Acum 5 ani

Sa mori tu pacefacatorule ca asa se face in Romania. Si daca bugetul nu iti permite ce faci, stai si te uiti la drum pentru ca manualul spune ca trebuie sa “umbli” la piatra sparta? Acolo a fost turnat un strat de uzura peste un drum plin de fisuri si gropi. Lucrare care s-a facut dupa 30 de ani de la ultima interventie de amploare. Si da, geotextilul este utilizat pentru a nu permite fisurilor aparute in straturile inferioare ( fisuri datorate, ia ghici?) sa se transmita la suprafata, este o solutie de ranfonsare. Dar na, tot romanul este inginer.
Raspunde

Bogdan

Acum 5 ani

Nu cred ca sunt facute pentru a sifona bani. Daca vroiau sa sifoneze faceau o lucrare de infrastructura complexa, dadeau peste o gramada de “probleme” si majorau valoarea contractului. Asa din ce sa fure, din 4 cm de asfalt cat este stratul de uzura turnat acolo?
Raspunde

m

Acum 5 ani

poti pune mama asfaltului,sau beton armat de buncare atomice......daca terasamentul e varza...degeaba...cooperativa munca in zadar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus