Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

Elevi și profesori de la „Goga” au reprezentat Sibiul în Ungaria

Elevi și profesori de la „Goga” au reprezentat Sibiul în Ungaria

Câteva eleve din clasa a VII-a de la Colegiul Național „Octavian Goga” alături de doi profesori au participat în perioada 2-6 octombrie la cea de-a doua mobilitate de formare/predare/învățare din cadrul programului Erasmus+ K2. Întâlnirea a avut loc în Ungaria. 

Prof. Luminița Ducu (coordonator proiect) şi prof. Claudia Cristea de la Colegiul Național Octavian Goga Sibiu, alături de elevele Aftenie Alexia-Carmina, Bălașa-Armașu Teodora-Maria, Petruța Emanuela-Ana și Rad Nicol-Georgiana, toate din clasa a VII-a, au participat la cea de-a doua mobilitate de formare/predare/învățare din cadrul programului Erasmus +, KA 2, parteneriate strategice doar între şcoli – „United Nations in One Name” –. Întâlnirea a avut loc la KISPESTI WALDORF ÓVODA, instituție parteneră din Budapesta, Ungaria. Alături de echipa din Sibiu s-au aflat și elevi și cadre didactice din patru ţări europene: Turcia, Ungaria, Polonia şi Portugalia.

Pe parcursul celor cinci zile de formare, toți participanții au fost implicați în numeroase activităţi ce vizau înțelegerea diversității culturale a fiecărei țări participante, respectarea culturii și a tradițiilor altor popoare, în timp ce este asumată o identitate comună, europeană. Tema comună a acestei mobilități, în concordanță a obiectivul principal al proiectului, a fost dansul popular.

elevi goga (2)

În acest sens, elevele și cadrele didactice de la Colegiul Național „Octavian Goga” au prezentat un dans tradițional pentru zona Sibiului, jiana, expunând de asemenea costumul popular tradițional și oferind participanților și o traducere a strigăturilor ce însoțesc dansul. O provocare a fost apoi momentul în care elevele românce au devenit profesori de dans, învățându-i pe colegii din țările partenere să joace jiana și apoi brașoveanca.

La începutul vizitei, elevii și profesorii participanți au aflat informații noi despre sistemul de învățământ Waldorf, despre pedagogia fundată de Rudolf Steiner.

„Descoperirea școlii a fost o experiență altfel: o școală fără manuale, în care elevii realizează propriul manual, ponderea deosebită a cursurilor artistice și practice, învățarea pe epoci a materiilor din curriculum. Elevele colegiului au fost impresionate de atelierul de pictură, de sala de spectacole, de atelierul de lucru manual, descoperite într-un tur de școală. Atelierele vizând dansurile populare au fost realizate într-o manieră interactivă, fiecare participant descoperind dansul, portul popular, linia melodică tipică a tuturor țărilor partenere. Atelierele s-au finalizat cu un spectacol de dans și muzică populară, în care s-au integrat deopotrivă elevi, profesori şi părinți din familiile-gazdă”, spun organizatorii.

Toți participanții la mobilitatea de formare au vizitat și orașul Budapesta, bucurându-se mai întâi de tradiția populară ungară prezentată în Muzeul în Aer Liber, apoi de Castelul Buda, de obiectivele din Pesta: Piața Eroilor, Opera, Parlamentul și de celebrele poduri peste Dunăre.

Toate echipajele participante au apreciat cu superlative această acțiune, considerând-o drept oportunitate deosebită de schimb de experiență şi exemple de bune practici în educația elevilor, alternativa educațională Waldorf oferind metode speciale ca arta să devină o modalitate ideală pentru exprimarea emoțiilor și pentru relaționare. Jurnalul proiectului UNION va fi completat și la următoarea mobilitate, care va avea loc în luna mai în Polonia, acolo unde elevii Colegiului Național Octavian Goga Sibiu vor fi provocați să prezinte jocuri și sporturi tradiționale.

Comentarii

2 comentarii

Aurica Oprinescu

Acum 4 ani

Sintem singura tara care tradeaza traditile si glia stramoseasca! De ce au mers in ungaria???? trebuia sa mearga la noi la Gorj sau Vaslui, romani deai nostrii credinciosi nu la soros care vrea sa ne ieie Ardealul!
Raspunde

...

Acum 4 ani

trebuia sa mearga furdui - iancu sa le cante la aia niste cantece patriotice
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus