Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Patru din cinci sibieni nu au casa asigurată. La dezbaterea pe această temă n-a mai venit nimeni

Patru din cinci sibieni nu au casa asigurată. La dezbaterea pe această temă n-a mai venit nimeni

Niciun sibian nu a venit la întâlnirea cu autoritățile și asiguratorii, pentru a discuta despre polița obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor. La Sibiu, potrivit statisticilor doar o cincime din locuințe au această asigurare, a cărei lipsă poate duce la amenzi.

Sub denumirea „Anul acesta îmi protejez casa!“, la Sibiu a fost pregătit primul eveniment din cadrul unei campanii organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA (PAID), societate care are drept acţionari 12 societăţi de asigurare prezente pe piaţa din ţara noastră.

Doar că vineri, 13 octombrie, de la ora 09.30, în sala din centrul Sibiului unde a fost programată prima întâlnire nu a venit nimeni în afara organizatorilor şi a câtorva jurnalişti. După jumătate de oră, evenimentul a fost declarat închis, iar organizatorii au plecat către casele lor.

Evenimentul de la Sibiu ar trebui să fie urmat de alte întâlniri programate în aproape 20 de primării din ţară, printre care Focşani, Bacău, Alba Iulia şi Cluj-Napoca.

Informații în loc de amenzi

Poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) sunt obligatorii în România. Prima de asigurare PAD este de 10 sau 20 de euro pe an (corespunzătoare unei sume asigurate de 10.000 sau 20.000 de euro), în funcţie de materialele de construire folosite.

Persoanele care nu îşi asigură proprietăţile pot fi amendate de către primării cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei. Reprezentanţii PAID arată, însă, că nu amenzile sunt cele care stimulează încheierea poliţelor obligatorii. „Peste 80% din locuinţele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că ţara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Din cei peste şapte ani de funcţionare a PAID am învăţat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înţelegerea necesităţii acestui produs“, arăta Nicoleta Radu, directorul general al PAID, într-un comunicat de presă care anunţa organizarea evenimentului de la Sibiu.

Sibienii, printre primii

Procentul de 80% locuinţe neasigurate corespunde unui număr total de 7,2 milioane de locuinţe. „În condiţiile în care, legal, statul nu are nicio obligaţie de a oferi ajutor celor ale căror locuinţe au fost avariate şi nu aveau asigurare obligatorie de locuinţă valabilă, nevoia ca fiecare român să fie responsabil pentru proprietatea sa este evidentă. Mai mult decât atât, în cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, şcoli, spitale etc., refacerea locuinţelor rămânând în grija fiecărui proprietar“, mai arată reprezentanţii PAID.

Potrivit datelor aferente lunii august din acest an, furnizate de PAID, în România există doar trei judeţe în care gradul de cuprindere în asigurare (procentul de locuinţe asigurate PAD) depăşeşte 20%. Este vorba de Constanţa (62.863 de poliţe – 21,7%), Sibiu (40.533 – 22,64%) şi Timiş (84.421 de poliţe – 28,63%). Procentul celor trei judeţe este depăşit de cel din Bucureşti, unde există 318.352 de poliţe încheiate, aferente unui procent de 36,81% din totalul locuinţelor.

La celălalt capăt al clasamentului, cinci este numărul judeţelor în care gradul de cuprindere în asigurare este de sub 10%. Cel mai mic procent se înregistrează în Olt (8,19% - 15.668 de poliţe), urmat de Gorj (8,49% - 13.663), Botoşani (8,75% - 15.530), Vaslui (8,92% - 15.539) şi, respectiv, Teleorman (9,08% grad de acoperire – 15.647 de poliţe de asigurare încheiate).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 3 ani

4 din 5 suntem noi valceni de ce neam asigura casele an sibiu cand e decat un oras prapadit si cand nu v-om mai avea de munca al lasam an paragina cum lam gasit cand am venit?!..
Raspunde

Terra/Nova

Acum 3 ani

cred c-ai facut misto cand ai scris textul..Nu poti fi chiar atat de prost, chiar valcean fiind.
Raspunde

Folki

Acum 3 ani

Mars in Prazburgia de gunoi ordinar!!!
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 3 ani

Bre, numai nu mai aruncati-va-ti banii pe geam ca, saivanele e ultimele care cad la cutremur!
Raspunde

Fy

Acum 3 ani

Tenpysdamaty de ghertoi!
Raspunde

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, intr-o lume in care nu mai poți fi sigur nici de propriu-ti mădular, asta înseamnă ca la ora actuala 4 din 5 sibieni ar putea fi olteni?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus