Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

Maternitatea Sibiu a primit un incubator nou. Donație de la „Salvați Copiii”

Maternitatea Sibiu a primit un incubator nou. Donație de la „Salvați Copiii”

Spitalul Județean Sibiu are un incubator performant de terapie intensivă, care îi va ajuta  pe medici să acorde asistență medicală imediată și de calitate nou-născuților prematuri. Acesta a fost donat de către Asociația „Salvați Copiii”, fiind a patra donație pe care o face Maternității din Sibiu, iar valoarea lui s-a ridicat la 15.000 de euro. 

Incubatoarele sunt primordiale în ceea ce privește supraviețuirea prematurilor. Doar că, la Sibiu, cel mai nou astfel de aparat a fost achiziționat de către stat în 2009. Asta în condițiile în care o dată la aproximativ 10 ani, acestea trebuiesc schimbate. Totuși, Maternitatea Spitalului Județean se ridică la un standard ridicat față de altele din țară, grație diferitelor organizații care au donat, pe parcursul anilor, fie aparate, fie bani pentru achiziționarea lor.

„Supravieţuirea prematurilor în mediul extrauterin nu este deloc simplă. Tehnologii moderne, sofisticate ajută acești copii să facă faţă unor provocări uneori prea mari pentru puterile lor: diverse tipuri de aparate îi ajută să respire, sondiţe puse în stomac şi linii venoase le asigură nutriţia necesară până când pot suge la sân, monitoare cardio-respiratorii şi pulsoximetre înregistrează ritmul cardiac, respirator şi saturaţia de oxigen a sângelui, alte monitoare pot fi necesare pentru a urmări funcţiile creierului, rinichiului, intestinului””, spune Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

România, pe primul loc la mortalitatea infantilă

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Am pornit la acest drum știind că rata mortalității infantile așează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Realitatea de pe teren ne-a impresionat teribil, pentru că am realizat câte vieți de copii ar fi fost salvate, dacă ar fi avut șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată. În șase ani de când Salvați Copiii derulează acest amplu program de combatere a mortalității infantile, progresele au devenit vizibile. De la 10,1 la mie, cât era în 2010, mortalitatea infantilă a ajuns la o rată de 7,3, anul trecut. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Incubatorul donat maternității sibiene este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. În 2017, organizația a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Mno, daq traba incubatza-i, numai' videtz sa nu samene cu Inspectoriu Jeneral!....
Raspunde

...

Acum 5 ani

bai gyuntare, e incubator nu e cuptor sa-i perpeleasca
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus