Duminică,
25.10.2020
Ploi Scurte
Acum
11°C

Naționale, multinaționale

18 Octombrie 2017 18:00

Mult zgomot în ultima vreme pe ideea că multinaționalele ar cășuna asupra devenirii economice a României. Adică ele ar fi o piedică concurentă în afirmarea și dezvoltarea capitalului autohton. Cât o fi bârfă cât o fi adevăr?

Este un truism că economia stă la temelia oricărei societăți evoluate și sănătoase. România este (a fost) o țară cu disponibilități și resurse care-i puteau asigura o reală dezvoltare economică concurențială în jocul economiei de piață. Cu toate acestea, în ciuda  cifrelor bombastice referitoare la creșterea economică, azi ne situăm în coada Europei ca randament economic, ba suntem întrecuți de țări africane, asiatice sau sud-americane al căror trend de dezvoltare venea din urmă. Care ar putea fi explicația acestei ciudățenii?

Prima explicație ar putea consta în aceea că îndată după 1989 am plonjat cu o economie de stat, planificată, în iureșul economiei libere, concurențiale, fără a-i asigura  minime măsuri de protecție. Total nepregătită pe teren concurențial ea a devenit pradă ușoară jocului pieței libere. Piața internă a fost inundată de produse străine care au acaparat consumul, fond pe care industria și agricultura au capotat până la anihilare.

O altă explicație nu mai puțin incidentă ar fi că pe fondul noilor realități postdecembriste, românii și-au bătut joc de propriul lor avut. A fost mai la îndemână să ne cheltuim agoniseala atâta câtă și de câtă calitate era, decât să ne fi angajat efortul și răspunderea pentru menținerea și îmbunătățirea ei cantitativă și calitativă spre a o face viabilă pe piața concurențială.

Nu în ultimul rând, dorința de aderare și integrare în Uniunea Europeană a fost atât de mare – de altfel pe deplin justificată politic și promițător sperată economic – încât am trecut cu ușurință peste decalajul ce ne despărțea de țările europene dezvoltate, subscriind la obligații comune dar de pe poziții faptice de evidentă inferioritate.

Cu toate acestea rezultatul este că azi, luați la modul individual trăim mai bine decât ieri, mult mai mulți avem case, ne sufocă mașinile, plecăm în străinătate etc. dar economia deși statistic în creștere exponențială, este în realitate în declin cu perspective tot mai îngrijorătoare. Unde o fi baiul? Cifrele arată că din totalul capitalului operant în economie, capitalul străin deține o pondere de circa 90% iar cel autohton restul. Marea industrie, comerțul, o bună parte din agricultură - inclusiv peste 40% din cea mai bună suprafață agricolă – sunt în mâini străine.  În principiu benefic, acestea asigură un serios bazin al locurilor de muncă mai bine plătit decât în cazul naționalelor. De asemenea plătesc taxe și impozite, după care, aspectul profund negativ este că profitul obținut prin munca românilor în loc să fie reinvestit în economia națională ia calea străinătății.

Sintetizând, jocul economic postdecembrist, în bună parte imputabil nouă și cu subliniere mafiei care ne-a vândut pe interese, merge pe mână străină nu pe mână românească așa fel încât, criticilor li se răspunde că acum, fără aportul străin, atâta cât este, ajungem în colaps. Așa o fi de vreme ce noi nu producem decât taxe, impozite și împrumuturi pe care le așezăm la temelia salariilor, pensiilor și unor semnificative și populiste subvenții sociale.

Care să fie explicația eșecului încercărilor de a reabilita și a reface economia românească?

Mai zilele trecute auzeam dintr-o sursă străină critici în sensul că vrem să punem accentul pe național într-o lume globală bazată pe liberalismul concurențial. Dar mi se pare de asemenea un truism că numai cine are putere națională poate face față concurenței nu și cel cu mâna goală. Am încercat să ne stimulăm și protejăm producția agricolă adoptând o lege prin care obligam unitățile comerciale să se aprovizioneze spre vânzare cu cel puțin 51% produse românești. Legea nu a fost aplicată din cauza opoziției forurilor europene sub cuvânt că nu respectăm angajamentul asigurării liberei circulații a mărfurilor. De asemenea, pe când produsele agricole ale altor țări comunitare  au atestare masivă pe piața europeană ( ex. Italia, Franța, Spania până la 300 produse) nouă nu ni s-au recunoscut decât câteva, de genul telemeaua de Izbănești, gemul de Topoloveni, deși multe produse românești sunt comparativ superioare calitativ, ceea ce induce ideea că producția agricolă românească este boicotată pe piața comunitară.

Nimic surprinzător. Aranjamentele comunitare sună frumos pentru cei gata pregătiți să facă față cu succes concurenței, pe când nouă ni se pune piedică, respectiv suntem limitați pe piața externă, cum totodată nu ni se permite să ne protejăm producția pe piața internă. Altfel spus, cei mai tari îi dau în lături pe cei mai slabi. Știu, normele comunitare politice sună generos, doar că iată, pe terenul transpunerii lor în viață se confirmă că cercurile ecnomico-financiare care le manevrează din culise își asigură preeminența concurențială în dauna celor mai slabi.

Aș mai puncta pe două idei : de ce fonduri europene nu sunt destinate refacerii măcar a unor cât de mici unități industriale? ; de ce mulți dintre investitorii români care au reușit câte ceva în domeniul producției sunt închiși, pe când investitorii străini sunt intangibili?

În concluzie aș vrea să spun că investițiile multinaționale sunt benefice și ca atare bine venite, cu condiția ca alături să primească câmp favorabil de stimulare și dezvoltare și investițiile naționale.

 

Comentarii

8 comentarii

Nikoleta

Acum 3 ani

Mirciulica, cum ii spun eu, dar uneori si KAZANEL are multe afaceri si cu nationale si cu multinationale, cu de toate. El are bani, nu ca altii, doar e senator!!
Raspunde

...

Acum 3 ani

are mai multi bani ca sovi?
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 3 ani

Bah Gabitzule, noi cu multinatzionalele n-avem nghinic, nuuu, noi avem cu transnatzionalele, elea car' au supt vlaga multor popoare ce shi le-au aservit propriilor interesa, iar acu' vor sa ne-o sugă shi pe-a noast'a!....Shi noi, asta nu vrem, decat in conditzaile stabilite de noi!
Raspunde

...

Acum 3 ani

nikoleta transnationala i-a supt toata seva lui kazan
Raspunde

hyt

Acum 3 ani

combinatorii politici au facut aceste REZULATATE ! 40% saracia i n Romania , spune ceva!
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 3 ani

Bre, numai opriți-i pe imperialiști ,ca ăștia vor rupe buzunarele romanilor de atata bănet vărsat!
Raspunde

Niko Leta

Acum 2 ani

G dela Ooy ... nici ooooile numai cred ce zici tu - esti depasit - la pensie cu tine daca ai acumulat ceva in sensul asta !! Adios ciobane :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus