Vineri,
27.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Ion Dur își lansează eseul „Cioran. Conform cu originalul”

Ion Dur își lansează eseul „Cioran. Conform cu originalul”

Marțea viitoare, respectiv 24 octombrie, sibienii și nu numai sunt așteptați la evenimentul de lansare al eseului apărut sub semnătura lui Ion Dur. Despre „Cioran. Conform cu originalul” va vorbi autorul, precum și invitații Constantin Necula și Radu Vancu, la Librăria Humanitas, de la ora 18:00.

Eseul scriitorului propune o nouă pistă de cercetare pentru cei interesați de opera lui Emil Cioran, având șansa de a avea în propriile mâini manuscrisul „Schimbării la față a României.

„Este Cioranul meu, cum s-ar spune. Adică textele pe care le-am scris despre publicistica lui Cioran în ultima vreme, dar și reluarea unor capitole cu aducerea lor la zi din mai vechea mea investigație din Hârtia de turnesol, din 2000. De ce este importantă cartea aceasta pentru mine? Nu atât că este semnată de mine, ci pentru că, în primul rând, sunt unul dintre cei care a avut acces la arhiva cu manuscrise pe care mi-a pus-o la dispoziție Relu Cioran. Am găsit acolo, primele scrieri ale lui Emil Cioran, de la 17-18 ani, după aproximațiile mele, pe care le-am pus în circulație în 2000, în Hârtia de turnesol împreună cu alte texte cum ar fi, de pildă, și teza de licență a lui Emil Cioran pe care au citat-o cu un titlu ușor greșit, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Tot la capitolul structură de rezistență a volumului este faptul că sunt singurul care a avut în mână manuscrisul Schimbării la față a României, alături de Relu Cioran, fără îndoială, căci el mi l-a oferit și căruia i-am făcut o lectură paralelă cu ediția princeps și, nu în ultimul rând, prin carte repun în circulație la sfârșitul ei, după manuscris un capitol pe care Emil Cioran l-a lăsat deoparte în ediția care a apărut la Humanitas în 1990 din Schimbarea la față a României. Eu îl repun în circulație pentru cercetătorii care nu au cum să găsească ediția din 36 și atunci să vadă despre ce e vorba în acel capitol”, spune Ion Dur.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

fosta studenta jurnalistica

Acum 5 ani

Felicitari, dle profesor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, vad ca domn' Necula si cu Raducu, mai nou, sunt in tot si-n toate, nu apare ceva nou in "piața" astfel incat sus-numitii sa nu elucubreze pe tema data, indiferent care! In acest sens, i-am ruga pe distinșii, sa ne lămurească si pe noi, cei mai mici si neinițiați, pe unde face, de fapt, găina oul, fiindcă generații întregi de învățătoare încă nu au reușit sa transmită aceasta informație importanta!?....
Raspunde

Oracolul din Fofeldea

Acum 5 ani

Manuel draga, aia doi louzeri cel putin ies in fata,(au sau nau cva de spus) nu stau si ejaculeaza pe tastatura, din orice pozitie, fara a avea nimic de spus. Asa, sa treaca vremea...
Raspunde

///

Acum 5 ani

Iar de tine nu poate scrie nimeni un comentariu ca repede sari ca arsa! macar acei domni au ceva de spus, sunt cunoscuti in toata tara... Pe cand tu... esti mereu injurata de forumisti... mai potoleste-te!
Raspunde

...

Acum 5 ani

intai a fost ma-ta
Raspunde

h.r.

Acum 5 ani

Daca lucrarea acestui vorbitor de vorbe goale ar fi valoroasa, i-ar fi publicat-o Humanitas, nu o editura obscura, de care n-a auzit nici dracu. Un tip profund limitat, incoerent, un epigon - trist, ca orice epigon - al trairistilor interbelici. Uitati-l, s-a nascut mort.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus