Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
5°C

Cineastul Iosif Demian a primit premiul de excelență al Astra Film Festival

Cineastul Iosif Demian a primit premiul de excelență al Astra Film Festival

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

În discursul său, Iosif Demian le-a mulțumit organizatorilor festivalului, echipei de colaboratori, actorilor și soției sale. El a amintit, totodată, că doi dintre foștii lui studenți din Australia au obținut Oscar-ul.

Premiul de excelență a fost decernat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, care a spus că Sibiul este "o capitală a filmului documentar".

"Aș vrea să felicit Muzeul Național Astra, Fundația Astra Film, pentru că au făcut din Sibiu o capitală culturală, o capitală a filmului documentar nu numai românesc, ci și european", a afirmat Ionuț Vulpescu, citat de Agerpres.
Directorul Festivalului Astra Film, Dumitru Budrala, a menționat că filmul ''Baloane de curcubeu'' și întreg festivalul s-au bucurat de succes, dovadă fiind zecile de mii de cinefili care au fost prezenți în această săptămână la proiecții.
"Zeci de mii de iubitori ai filmului documentar au fost prezenți în serile Astra Film. (...) Filmul 'Baloane de curcubeu' n-a trecut de cenzură, dar munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic au rezistat timpului. Autorul a emigrat în Australia pe la mijlocul anilor 1980. Astăzi își împarte timpul între Australia, unde este unul din cei mai respectați profesori de operatorie din țară și între România. (...) Pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit pentru cinematografia românească și dincolo de granițele ei, Astra Film are onoarea să acorde premiul de excelență cineastului Iosif Demian", a declarat Budrala.
Filmul "Baloane de curcubeu" a fost lansat vineri seară, după 35 de ani, la Sala Thalia, în cadrul Festivalului Astra Film, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După proiecția programată la ora 19,00, publicul a avut ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.

Festivalul Astra Film și-a anunțat sâmbătă seara, câștigătorii, dar ultima zi de festival este duminică. Cinefilii pot vedea "Baloane de curcubeu", duminică, de la ora 16,00, la Astra Film Cinema. Programul proiecțiilor este pe site-ul evenimentului, www.astrafilm.ro.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus