Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Discuții aprinse la Spitalul Județean: Viitorul Secției de Oftalmologie

Discuții aprinse la Spitalul Județean: Viitorul Secției de Oftalmologie

Secția clinică oftalmologică din cadrul Spitalului Județean Sibiu s-ar putea transforma în compartiment. Asta, după ce la nivelul Comitetului Director, s-a adus în discuție acest lucru, în cadrul unei ședințe. Șeful secției de oftalmologie, Adrian Teodoru, este împotriva acestui lucru, motiv pentru care a făcut o petiție online. El este de părere că, dacă se va întâmpla acest lucru, pacienții ar avea acces limitat la serviciile medicale, nu se vor mai putea atrage fonduri și, totodată, studenții de le Medicină nu vor mai putea face practică.

Vinerea trecută, respectiv 20 octombrie, la nivelul comitetului director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, s-a adus în discuție transformarea Secției Clinice Oftalmologice în compartiment.

„Motivele” transformării

Șeful secției, Adrian Teodoru, nu este de acord cu acest lucru, motiv pentru care a făcut o postare pe Facebook în care prezintă, pe larg, părerea lui.

„Motivaţia invocată de către domnul manager economist Cornel Benchea a fost lipsa spaţiulu în clădirile Spitalului Judeţean şi nevoia urgenţă de transformare a doua saloane din cadrul secţiei noastre în birouri de personal. Un alt motiv menţionat a fost gradul de ocupare a patului (GOP) în primul semestru al anului în secţia noastră de 30%, comparativ cu alte secţii (oncologie, medicală, neurochirurgie etc.) în care gradul de ocupare (GOP) a fost de 40-50%. Comparaţia cu alte secţii nu se justifică prin specificul patologiei medicale şi chirurgicale oftalmologice (diferită substanţial de patologia oncologică, medicală etc.). Dezvoltarea metodelor chirurgicale minim invazive în oftalmologie permite pacientului mobilizarea rapidă cu reluarea în scurt timp a activităţii cotidiene. Acest fapt reduce numărul de zile de spitalizare a pacienţilor”, scrie șeful de secție.

Medicul este de părere că este greșită ideea „de a reduce medicina la nişte numere. Omul nu trebuie redus la un număr care să apară în vreo statistică şi care până la urmă să fie transformat în bani. Prin formaţia de medic, a mea şi a colegilor mei, am văzut întotdeauna omul din fiecare pacient şi, prin profesia de oftalmolog, am încercat să ameliorăm darul cel mai de preţ de la Dumnezeu – vederea. Secţia noastră a fost renovată în urmă cu câţiva ani şi dispune în prezent de saloane moderne, igienizate, două săli de operaţie, o sală de tratament, circuite funcţionale, o sală de curs extrem de utilă pentru pregătirea studenţilor şi a medicilor rezidenţi”, mai scrie Adrian Teodoru.

Ce se întâmplă dacă se transformă secția în compatriment

Anul acesta, s-au întreprins mai multe demersuri pentru dotarea secţiei cu aparatură modernă şi instrumente noi. Astfel, spune Adrian Teodoru au reușit să atragă 100000 de euro, care le va permit să achiziționeze un microscop performant și un tomograf în coerentă optică. În scurt timp, în cadrul secției s-ar putea efectua examinări complete și operații complexe.

„Se pare, însă, că toate aceste gânduri se vor opri prin decizia de retrogradare a secţiei cu reducerea semnificativă a numărului de paturi şi a saloanelor (la numărul de două saloane), probabil şi a personalului, în favoarea unor birouri. Nu vreau să cred că există interese obscure în acest sens. Unele consecințe însă, nu sunt greu de anticipat”, mai scrie el.

Consecințele enumerate de Adrian Teodoru ar fi următoarele, dacă s-ar desființa secția de Oftalmologie:

• pacienţii oraşului şi judeţului Sibiu vor avea un acces limitat la serviciile oferite de noul compartiment de oftalmologie (cu număr redus de paturi); • introducerea tuturor pacienţilor în două saloane va creşte riscul infecţiilor intraspitalicesti (specificul oftalmologiei interzice categoric interferenta unui pacient operat pe glob deschis cu unul cu infecţie oculara– conjunctivita); • se vor perturba grav a circuitele pacienţilor; • se va reduce numărul de operaţii/zi; • vor scădea veniturile realizate la oftalmologie; • prin obstrucţionarea activităţii la oftalmologie mulţi pacienţi vor fi nevoiţi să ia calea serviciilor private; • va fi perturbată activitatea clinică a studenţilor Facultăţii de Medicină (peste 220 studenţi efectuează stagii de pregătire anual la specialitatea oftalmologie); • va fi limitată pregătirea medicilor rezidenţi – cu scăderea numărului de rezidenți sau chiar desființarea rezidenţiatului în oftalmologie la Sibiu (cu direcţionarea acestora spre alte centre din țară).

Ce spune directorul Spitalului Județean

Contactat de reporterul Tunul Sfatului, Adrian Teodoru a spus că nu este deloc de acord cu acest lucru și speră că nu se va ajunge aici. „Am făcut și o petiție online. Deja am strâns peste 300 de semnături. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”, spune șeful de secție.

Eficientizarea activității este principalul motiv pentru care conducerea spitalului a adus în discuție transformarea secției de oftalmologie în compartiment.

„Această chestiune a fost discutată într-o ședință anterioară a Comitetul Director dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Precizăm că nu s-a discutat despre o desființare a serviciului oftalmologic ci de transformarea acestuia din secție în compartiment. Se va discuta din nou în cadrul următoarei ședințe a Comitetului Director și, dacă se va hotărî că această măsură este una oportună, atunci vor fi făcute demersuri către Consiliul Județean Sibiu, care este în măsură să solicite MS astfel de schimbări. Această potențială măsură are la bază dorința de eficientizare a activității SCJU Sibiu, ținând cont de gradul redus de ocupare a secției Oftalmologie precum și de deficitul de spațiu cu care ne confruntăm”, a declarat pentru Turnul Sfatului, directorul Spitalului Județean, Cornel Benchea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alzara1918

Acum 6 ani

Deci nici măcar cât pe vremea lui Nicolae Ceauşescu . Că în condiţiile ăstea nu mai putem să - l pomenim peiorativ . Pensionarea profesorului universitar la 65 de ani e o prostie .
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Bah partzaitule, cata valoare crez tu ca au valuare vorbele unuia car' are un interes legat de subiect?...
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

domnilor doctori seful dvs cornel benchea a fost contabil la Mirsa,contabil la BNR Sibiu,director la BRD Sibiu,director la Banca Feroviara FAlimentara Sibiu, habar nu are ce-i aia spital,medic,servicii medicale,pacienti bolnavi........ l-o fi pus vreun partid politic ca sef birouri poate sa face in parte din bufetul ala lung si mare-ca nui plin acolo- de la intrarea in maternitate si unde,pe coridor , sint si alte sectii(cardio) solutii alternative sint,da nu vrea,cai pe mina cu altii particulari... de ce ??????????????????????????????????
Raspunde

Stanila hoata

Acum 6 ani

Nu stiu cat de priceput e Benchea insa stiu ce perfizi sunt doctorii oftamologi. Acum cativa ani, Stanila, "renumita" oftamoloaga, dupa ce am platit consultatie la cabinetul privat al ei, m-a operat in Spitalul Judetaean. Nu am stat nici macar o zi in Spital internat insa ea mi-a trecut in harti 5 zile de spitalizare...mare hoata aceasta Staniloaie; sa nu mai vorbim ca am ramas cu probleme la ochi.
Raspunde

nelu

Acum 6 ani

nu mai scapam de idiotii astia zisi contabili plus juristi
Raspunde

Cipi

Acum 6 ani

Cu 30% grad de ocupare cum sa fie sectie? Doar se cheltuie bani pentru incalzire si personalul care sta si se uita la paturile goale. Asta nu e nici o stire, pentru ce atata agitatie?
Raspunde

Elena

Acum 6 ani

Eu zic sa-i desființați cu totul sunt destui oftalmologi privați care nu cer luna de pe cer ca plata si nu se compara cu dezordinea, delăsarea si indiferenta din spitalul public.
Raspunde

Popescu Ion

Acum 6 ani

O sectie de oftalmologie cu grad de ocupare 30%, in care dupa ora 12 nu mai gasesti pe nimeni, dar aceeasi doctori la privat au liste de asteptare de o luna, iar din datele declarate la finante sunt extrem de profitabile. Pe aceeasi sectie clinica, rezidentii se plang ca nu se ocupa nimeni de ei si nu sunt invatati. Azi ne este cerut ajutorul, semnand o petitie de "salvare" a acestei clinici, dar maine vom merge sa ne operam in privat. Dar sa nu se inteleaga ca aceasta sectie este un caz singular, 50% dintre sectiile din Sibiu sunt asa.
Raspunde

danc4

Acum 6 ani

benchea e un pârlit , numit politic de câmpeana, acest ins , intr-un interval mic de timp, a facut mult rau sistemului sanitar sibian d-na câmpean ia-l d.....ului pe incompetentul asta de acolo sunt atâția medici competenti care ar putea conduce cu brio spitalul acesta
Raspunde

partidul

Acum 6 ani

asa-i cand pui un om nepotrivit la asa loc important Ce cauta acel economist care a fost traseist prin banci .. manager la spitalul judetea ? Aici nu trebuia sa-si bage coada politica .......si sa fi lasat oameni capabil cu experienta medicala sa ocupe postul oameni care au lucrat si au avut multi ani tangenta cu tot ce se intampla intr-un spital Mare rusine !
Raspunde

HOP

Acum 6 ani

nu va mai agitati .....Desfiintati-o....va raminem recunoscatori !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus