Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Am mers în control cu inspectorii de la Protecția Consumatorului în Auchan. La ce trebuie să fii atent când cumperi carne?

Am mers în control cu inspectorii de la Protecția Consumatorului în Auchan. La ce trebuie să fii atent când cumperi carne?

Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sibiu a organizat în această dimineață un control tematic în câteva mari magazine din zona Sibiului, reporterul Turnul Sfatului însoțind o echipă de control în supermarketul Auchan din mall. Controale similare au loc periodic în toate marile magazine, inclusiv în Carrefour, Kaufland, Profi sau Lidl.

Tematica verificărilor de astăzi a vizat produsele din carne și există câteva aspecte importante de care un client trebuie să țină cont, în afara unei simple priviri asupra etichetei.

Spre exemplu, puțină lume citește pe etichetă care este temperatura de păstrare a unui anumit produs și care este temperatura din lada frigorifică. De cele mai multe ori există diverse sortimente de mezeluri plasate pe același raft. O diferență minoră ar putea însemna că atunci când ajungeți acasă descoperiți că șunca nu are tocmai gustul așteptat. Prin urmare verificați și temperatura afișată pe lada frigorifică.

”A fost un control tematic privind comercializarea cărnii și a preparatelor din carne. La control, împreună cu colega, am verificat modul de informare a consumatorilor, modul de etichetare, condițiile de prezentare, păstrare și depozitare a preparatelor din carne și a cărnii. La sfârșitul controlului a prelevat probe de preparate din carne pentru a verifica nivelul conținutului de grăsime, de apă, amidon, sare și cel total de proteine de animale. Aceste verificări suplimentare se fac în urma unei adrese primită de la ANPC București”, spune Ioan Băra, comisar al Protecției Consumatorului Sibiu.
Produsele prelevate de inspectorii de la Protecția Consumatorului pentru teste de laborator Produsele prelevate de inspectorii de la Protecția Consumatorului pentru teste de laborator

Un alt aspect la care orice client trebuie să fie atent este cel care ține de promoții. Mai toate supermarketurile au rafturi pentru produse la promoție, însă nu toate afișează clar ce presupune promoția și cărui produs i se adresează. Există astfel posibilitatea ca pe raftul de promoții să se găsească mai multe produse, și numai unul să aibă prețul redus, prin urmare clientul se poate păcăli.

”Abaterile pe care le-am constat se referă la lipsa unor informații privind temperaturile în lăzile frigorifice, care erau de 3,6 grade în vreme ce pe etichetă scria că trebuie păstrate la 2 grade, în cazul anumitor produse. De asemenea, am mai întâlnit lipsa unor informații clare cu privire la o reducere de preț, trebuia specificată clar care este reducerea de preț pentru produsul respectiv și perioada promoției”, mai spune comisarul Ioan Băra.
Atenție sporită trebuie să aveți și când cumpărați carne tocată în amestec, cum este cea pentru mici. Nu de fiecare dată este afișată clar proporția ingredientelor, cât la sută este carne de porc, cât la sută este de vită și așa mai departe.
”Consumatorul trebuie să fie informat corect și precis. Eticheta trebuie precizeze denumirea produsului, cantitatea exactă, data expirării, caracteristicile, condițiile de păstrare”, concluzionează Ioan Băra.
Nu în ultimul rând, un alt aspect de care trebuie să țineți cont când cumpărați carne este originea produsului. Au existat cazuri când în titlul de prezentare că este produs specific unei anumite zone geografice a țării, iar pe etichetă arată că originea este alta. Nu este cazul unor produse celebre, precum Salamul de Sibiu, care beneficiază de protecție geografică recunoscută pe plan european, dar este cazul altor produse, mai puțin celebre. Așa puteți găsi, spre exemplu, cârnați de Moldova făcuți lângă București cu carne din Dâmbovița.

Concluziile finale ale controlului de astăzi de la Auchan vor putea fi prezentate numai după primirea rezultatelor de laborator.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

...

Acum 5 ani

la carrefour reambalau puii in fata oamenilor. fara nicio jena.
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 5 ani

Bah paraciosule, vorghieshti de parca nu tz-ai hi primit mocaciunea!...
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Auchanul e printre cele mai murdare si mincinoase magazine din Sibiu... de personal nu mai vorbesc ca sunt toti frustratii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus