Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
22°C

Ion Dur: România este o țară bolnavă, suferim de leucemie politică, traversăm o criză morală

29 Octombrie 2017 12:37

Ion Dur: România este o țară bolnavă, suferim de leucemie politică, traversăm o criză morală

Criticul și eseistul Ion Dur, fost profesor și decan al Facultății de Jurnalistică din Sibiu, și-a lansat, marți seara,  24 octombrie, cartea ”Cioran. Conform cu originalul” (Ed. Tritonic). Evenimentul a avut loc  în prezența a zeci de persoane, care au făcut neîncăpător subsolul  librăriei Humanitas din Sibiu, într-o atmosferă culturală de înaltă ținută.

Invitați să vorbească despre volum au fost doi sibieni cu notorietate națională și internațională: poetul și criticul Radu Vancu și părintele-poet  Constantin Necula, o ”gardă de corp hotărâtă” cum i-a numit metaforic autorul volumului. Ion Dur a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări:

Reporter: Care sunt ideile pe care tinerii, în special, ar trebui să le preia de la gânditorul Cioran?

Ion Dur: Este un model cultural la mijloc. Generația lui Mircea Eliade, din care el face parte, a înțeles ce înseamnă munca intelectuală, studiul autentic în spațiul academic. Au fost studenți interesați de cultura majoră, de proiecte personale. Despre Emil Cioran se spunea că era atras de autorii „minori”. Iată însă că unul care s-a ocupat de asemenea creatori a ajuns să fie un reper fundamental deopotrivă în două culturi, în cea română și cea franceză.

Prin urmare, este vorba de a lua în calcul exercițiul intelectual intens pe care îl făceau ca studenți, modelul de lucru cu cartea, ca scriitori, gânditori, felul în care și-au conceput cărțile. Bunăoară, primul volum cu care Cioran a debutat în spațiul francez, Manual de descompunere, a fost rescris de vreo cinci ori, efort care presupune o grijă cu totul aparte pentru limbaj, pentru cuvânt și propoziție, pentru text.

Rep.: Care este motivul pentru care l-ați invitat pe Părintele Constantin Necula să vă fie alături în această seară?

I. D.: Este un preot pe care eu îl apreciez foarte mult, dar nu este doar un preot ci, în egală măsură, poet (să spun în paranteză că am scris despre lirica lui) și dascăl. Scrie o poezie profundă, nu neapărat de inspirație teologică. Este un cadru didactic universitar competent, cu harul oratoriei, ceea ce mă face să presupun că ține cursuri extraordinare, seducătoare. Sunt sigur că studenții sunt fascinați de discursul lui. Iată de ce prezența lui la lansarea cărții mele este, pe de o parte, în calitate de poet, iar, pe de altă parte, ca un spirit critic lucid care poate să lămurească, dintr-un alt unghi decât al altora, ce înseamnă religiozitatea lui Cioran sau relația dintre filosof și Demiurgul cel rău.

Rep.: Ce aveți în plan să publicați în viitor?

I. D.:  Nu-mi fac planuri, poate doar schiță, planurile le face mai tot timpul altcineva, cum se spune. Tot ce-mi doresc este să trăiesc cât mai mult, să fiu sănătos și astfel lucrurile vor veni de la sine. Am în librărie cea mai recentă carte, Critica judecății de gust, apărută la Editura Eicon, un op de istorie a presei și critică literar-filosofică. Intenționez ca în prima parte a anului viitor să public un jurnal domestic, și asta pentru că nu cred deloc în apariția postumă a unor atare construcții cu caracter intim și extim.

Scriitorul trebuie să aibă curaj, luciditate și responsabilitate față de propriul discurs, oricât de incomode sau incisiv-corozive ar fi episoadele sau persoanele despre care vorbește. El e dator să fie ”face to face” cu enunțurile sale, cu afirmațiile sau negațiile sale cele mai „demolatoare”. Un autor de jurnal mărturisește și se mărturisește. Altfel face jocul unei forme „comode” de lașitate.

Rep.: Cioran a scris o carte controversată intitulată ”Schimbarea la față a României”, pe care o comentați profund și avizat. Dar ce credeți despre situația actuală a României și despre inițiativele Președintelui țării de a efectua schimbări?

I. D.: România este o țară bolnavă, suferim de leucemie politică, traversăm o criză morală, suntem parcă din ce în ce mai dezbinați, în ciuda probelor certe de mobilizare exemplară în fața derapajelor puterii.

Politichia și politicaștrii sunt cele ce contaminează întreaga structură de rezistență a României de azi. Amatorismul și impostura lingvistică au devenit maladii epidemice ale clasei politice (o clasă diletantă, fără clasă, doar cu câteva excepții). Parcă nu avem viață națională, logică națională, cum observa și-n perioada interbelică tânărul Noica, interesul personal primează în fața interesului național.

Președintele Johannis a propus până acum schița prea aproximativă a unui proiect de țară. Poate vom avea un atare document pe viitor, mai cu seamă dacă va mai prinde un nou mandat. O asemenea strategie are nevoie de participarea tuturor specialiștilor, a celor de vârf, a elitei din toate domeniile de activitate. Ceea ce nu este ușor și nici nu se face de azi pe mâine. Perioadele lungi ale istoriei, pentru a fi setate, au nevoie de eforturi pe măsură.

Rep.: Care credeți că sunt plusurile, dar și minusurile din învățământul universitar,  din perspectiva de fost decan?

I. D.: Trăim destinul unor forme fără fond. Nu avem un proiect temeinic, pe termen lung, manifestăm un management frugal. Practic, proiectul Bologna are multe lacune, disfuncționalități, dincolo de unele dimensiuni pozitive, cum ar fi: mobilitatea studenților, mobilitatea cadrelor didactice, posibilitatea de a ne sincroniza cu mediul academic occidental. Cred că am fost de altfel singura țară din Europa de Est care a aderat fără rezerve la strategia Bologna. Sunt preocupat acum de fractura care s-a născut în învățământul universitar, dar și în cel preuniversitar, în contextul în care internetul a devenit sursa majoră, supermarketul care furnizează informații. Se produce o sciziune între ”adevărurile fundamentale” pe care le inoculează elevilor disciplinele școlare, de exemplu, matematica, fizica, biologia, chiar și științele comunicării, și ”adevărurile alternative, rezonabile” pe care internetul și alte surse de informare le pun la dispoziția adolescenților și tinerilor. Mi se pare că aici este locul de unde izvorăște dezinteresul și nepriceperea, adică lipsa de motivație, indiferența și plictiseala studenților sau elevilor față de cursurile din amfiteatre care li se par inodore și insipide sau față de manualele după care învață și prin care se in-formează pentru mai toată viața. Profesorii devin actori de mâna a doua, neconvingători, fără prea mult sânge în instalație, fără empatia cuvenită față de colaboratorii lor, de care îi separă de multe ori o prăpastie.

Rep.: Generația brilianților interbelici, cea a lui Noica, Cioran, Eliade, Vulcănescu, Eugen Ionescu etc. mai constituie azi un exemplu pentru tinerii români?

I. D.:  Generația interbelică poate să fie luată fără nicio teamă drept model, adică model de realizare intelectuală. Dar cu măsură și, de ce nu, cu unele inevitabile rezerve. Repetiția se petrece într-un alt context istoric, într-o altă paradigmă. Spiritul secolului a suferit transformări. și nu puține. Din păcate, astăzi nu prea avem, dintre intelectualii cu performanță, personalități care să ne legitimeze în

Occident la altitudinea valorică pe care au atins-o și o ating în continuare Cioran, Noica, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, cu alte cuvinte strălucita generație interbelică. Nu neg cu asta anumite izbânzi ale spiritului românesc petrecute în ultima jumătate de veac, unele de notorietate. Nu le număr câte sunt, ci doar le cântăresc cu o balanță axiologică. și socoteala sau evidențele nu prea mă încântă.

Comentarii

9 comentarii

emil

Acum 2 ani

apreciați ce mai aveți, negura obturează și trecutul și viitorul
Raspunde

Maria

Acum 2 ani

Cu adevarat un discipol al lui Cioran, actualizand scepticismul lui de final de epocă, de "cădere din timpul istoric", intr-o lume fără valori,a" noilor barbari", fără simțul istoriei, al timpului, al Deitatii si al absolutului, alienati gafaind de "lipsa de timp", sclavii clipei la paroxism, rinocerizati de societatea de consum!
Raspunde

Adevarul nostru

Acum 2 ani

Intrebati-l pe d-nul profesor de cate ori a scris mizerii, lucruri ordinare lipsite de adevar si de etica profesionala in acest ziar, la aceasta rubrica ?
Raspunde

fosta studenta jurnalistica

Acum 2 ani

Dati-mi un exemplu!
Raspunde

Raspandache

Acum 2 ani

Ești bolnav la cap. Pe baza căror argumente arunci acuzații sub acoperirea unui pseudonim? Dacă vrei să fii crezut dă-ți numele și demonstrează că spui adevărul. Hai că nici nu-i greu, doar nu ești un mincinos, așa că de ce te-ai teme?
Raspunde

adevarul nostru

Acum 2 ani

Domnule profesor, comportamentul dumneavoastra in ULBS a fost dominat de lipsa de etica si morala asa incat ce mai asteptati de la altii ? Ati fost un exemplu de moralitate, NU ! Ati performat in constructie institutionala, NU ! Si atunci la ce sunt bune cartile dumneavoastra ?!
Raspunde

fosta studenta la jurnalistica

Acum 2 ani

Nu se poate spune ca a fost dominator... Ca orice profesor, ca orice om, avea o marota> generatia 30... Desi mai erau si alti mari publicisti interbelici, nu doar Cioran, Noica si Nae Ionescu... Sunteti prea ... duri cu dl. profesor... In ceea ce priveste mporalitatea... ce vreti sa spuneti? Nu cred ca a comis vreo nedreptate sau potlogarie cat timp a fost sef de catedra, apoi decan...
Raspunde

Zexe

Acum 2 ani

Antiromanul asta, care a spalat creierii unei generatii de jurnalisti, are tupeul sa vorbeasca de nationalistii Cioran si Eliade? Se poate lua de mana cu prietenul lui, popalaul ecumenic Nicula, la fel de antinational si ala, specialist in lins cururi de venetici!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus