Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

O mână întinsă sibienilor din Piața Aurarilor. ”Dacă nu eram eu, totul se ducea de râpă”

O mână întinsă sibienilor din Piața Aurarilor. ”Dacă nu eram eu, totul se ducea de râpă”

Piața Aurarilor, Sibiu, sâmbătă, 28 octombrie, 2017. Se desfășoară, aici, o nouă întâlnire a sibienilor din Piața Aurarilor cu organizatorii proiectului ”O comunitate pentru Oraşul de Jos”. Se întind trei-patru mese cu bucate. Se împart ziare prin cutiile poștale, însă oamenii pentru care s-a organizat totul întârzie. ”Sunt reticenți”, ni se spune. Din când în când mai iese cineva în piață și prima doleanță este ”fără fotografii”. ”Nu vreau să-mi apară fața pe undeva. Să mă recunoască cineva. N-am dat la nimeni în cap, n-am cerut la nimeni, nimic”. Mesajul e clar, așa că aparatele sunt lăsate în jos, tot așa cum vânătorii își ”parchează” puștile în pauzele de vânătoare. Să nu se întâmple vreun accident…

Fără întrebări, fără fotografii, fără oameni necunoscuți oamenii ies din case.  ”Voi habar n-aveți ce era aici când m-am mutat. Era totul moloz și dezastru. Eu, cu mâinile mele, am reparat și am refăcut totul. Dacă nu eram eu, totul se ducea de râpă”, spune fără vreo urmă de modestie o femeie din zonă. Iese chiar din imobilul care la orice adiere de vânt mai puternică o poate lua la vale. În vară, specialiștii sin primărie spuneau că imobilul practic nu mai are fundație. E toată măcinată. ”Pe vremea ILL-ului ni se spunea că dacă noi locuim aici, tot noi trebuie să și reparăm locuințele. Ne ziceau că nu au bani de reparații, că e treaba noastră. Acum nu mai putem face nimic pentru că ni se face dosar penal. Dar nici primăria nu se înghesuie să facă ceva, nici măcar acolo unde locuințele țin de URBANA”, continuă femeia, fără ca cineva să o poată opri.

Pta Aurarilor_4

Câțiva copii  fac repetiții pentru o petrecere de Halloween. Dansează lângă un telefon din care ies unde cu cel mai în vogă cântec. Măcar nu-s manele.

Chiar dacă zona a beneficiat în ultimii doi ani de un proiect care a încercat să unească locuitorii de aici într-o voce comună, prin care să-și expună problemele, sibienii din zonă ezită să se asocieze. „Majoritatea celor cu care am intrat în vorbă erau nemulțumiți de faptul că sunt băgați în aceeași gloată cu oamenii needucați și scandalagii, cu cei care nu strâng după proprii câini și aruncă hârtii pe stradă. Dar, totodată, aceiași nemulțumiți au evitat, de fiecare dată, să iasă în față și să-și spună păsul asumat. Cazul unei vecine care se zbate de ani de zile să-și zugrăvească fațada clădirii, dar care nu acceptă ajutorul nostru, este concludent. Sau a celuilalt vecin căruia îi este frică să sune la poliție ori de câte ori este atacat pe stradă în drum spre casă. La fel, vecina care știe cine aruncă pungi pline cu gunoi la colț de stradă, dar îi este frică să-și arate nemulțumirea. Dacă tuturor ne este frică, nimeni și nimic nu va schimba fața locului. Primăria nu va veni să zugrăvească fațadele caselor dacă proprietarii nu vor cere, în mod răspicat, acest lucru. Poliția locală nu va patrula mai des dacă oamenii de aici nu vor cere toți într-un singur glas acest lucru”, spune coordonatorul proiectului, Tudor Șt. Popa.Pta Aurarilor_3

„Proiectul  <<O comunitate pentru Oraşul de Jos>> reprezintă dorința de a educa, mobiliza și de a consolida o comunitate pentru a putea salva patrimoniul istoric construit din orașul Sibiu, respectiv Piața Aurarilor, despre care un site de călătorii menționa: Purtând amprenta Evului Mediu, Piața Aurarilor așteaptă să fie re/descoperită de turiști și pusă în valoare. Dacă vrei să descoperi Sibiul istoric, Piața Aurarilor nu poate fi ocolită,” își motivează acțiunea organizatorii evenimentului.

Pta Aurarilor_2

În cadrul acestui proiect s-au desfășurat o serie de acțiuni pentru locuitorii din zona Piața Aurarilor, Centrul Mobil de Consultanță și cutia poștală pentru sesizări fiind unele dintre aceste acțiuni ce au avut ca scop identificarea problemelor de care se lovesc locuitorii, în încercarea de a găsi soluții în rezolvarea lor. Discuțiile și întâlnirile cu cetățenii au urmărit să consolideze relaţia dintre locuitori, dar şi relaţia acestora cu ONG-urile sibiene şi administraţia locală.

Proiectul ”O comunitate pentru Oraşul de Jos” este inițiat de Transylvanet – Federația pentru patrimoniul transilvănean și face parte din Agenda Comunității 2017, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Ce este Federația TransylvaNet?

TransylvaNet – Federaţia pentru Patrimoniul Transilvănean este rezultatul cooperării societății civile în domeniul patrimoniului, în zona de sud a Transilvaniei. În dezbaterile purtate în cadrul a diverse evenimente comune de către reprezentanții societății civile, a rezultat nevoia de constituire a unei rețele care să reprezinte vocea comună a societății civile și care să se implice activ și consistent în monitorizarea stării patrimoniului și a acțiunilor autorităților, în formularea de politici publice și advocacy pe lângă factorii de decizie de la  nivel național, respectiv în informarea și conștientizarea comunităților locale și a publicului larg cu privire la protejarea și valorificarea patrimoniului și la susținerea unei dezvoltări durabile în Transilvania.

Federația Transylvanet a fost înființată la inițiativa a peste 30 de asociații și instituții din județele Sibiu, Brașov și Mureș, aceasta constituindu-se cu personalitate juridică în iulie 2015, având 10 membri fondator. În anul 2016 li s-au mai alăturat alți 10 membri activi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus