Nici nu au anunțat bine autoritățile refacerea porțiunii în care au apărut noi crăpături în lotul Săliște-Cunța, că șoferii atrag atenția asupra altor probleme. Autostrada este plină de gropi, mai ceva ca un drum județean. Mai ales pe timp de noapte, acestea reprezintă un pericol iminent pentru cei care nu traversează segmentul în mod regulat.
Lotul construit de Salini Impregilo a fost, încă dinainte de inaugurare, pus sub semnul întrebării. Alunecările de teren din zonă au fost semnalate încă din timpul șantierului. Solul nisipos își cere, acum, tributul.
De ce au apărut noile crăpături
Fisurile și crăpăturile nou-apărute pe lotul Săliște-Cunța al autostrăzii Sibiu-Orăștie au fost remediate, într-o singură zi. Luni au muncit angajații Hidroconstrucția SA pentru refacerea porțiunii, iar spre seară, restricțiile au fost ridicate. Reprezentanții Companiei de Drumuri au găsit și cauza apariției defecțiunilor. Aceeași ca și în cazul segmentului de 200 de metri care a trebuit demolat și reconstruit.
Pe o porțiune de 70 de metri, crăpături cu deplasarea asfaltului au apărut săptămâna trecută, nu departe de zona care deja a fost demolată și reconstruită. "În urma expertizei efectuate la fața locului s-a stabilit că problemele au fost cauzate în special de incorecta execuţie a unui dren longitudinal, motiv pentru care apa s-a infiltrat în corpul autostrăzii ceea ce a produs deteriorări atât pe banda de urgenţă cât şi pe banda 1, pe sensul de mers Sibiu-Sebeş", explică reprezentanții CNAIR, într-un comunicat de presă.
Soluții de "umplutură"
Asfaltul a fost frezat, iar la suprafață a fost turnat un strat de mixtură. Lucrări superficiale, cred observatrii independenți, care reamintesc de probleme apărute acum doi ani, la doar 200 de metri distanță. "Se pare că se repetă episodul din 2015, când, la fel ca și acum, mai întâi au apărut niște crăpături, după care s-au făcut câteva cârpeli. Cei de la CNADNR au văzut că aceste cârpeli efectiv nu țin și au procedat la închiderea tronsonului de autostradă și demolarea a aproximativ 200 de metri. Din păcate, toată autostrada se află pe un sol care se mișcă în mod continuu. Practic, vorbim de o argilă nisipoasă sau de lut. De la bun început, proiectarea, studiul de fezabilitate, au fost efectuate greșit", crede reprezentantul Asociației Construim România, Paul Dorneanu.
Restricțiile din ultimele zile, care au vizat o bandă de mers, au fost ridicate de pe șosea. Lucrările de remediere vor continua, cu refacerea drenajului prost executat de constructor.
Gropi la tot pasul
Crăpăturile de la kilometrul 276 sunt departe de a fi singurele defecțiuni care trebuie remediate, pe acest lot. "Asta e, mergem așa cum putem. Sunt gropi peste tot. Nu seamănă deloc șoselele noastre cu cele din afară. Nu-i normal. Adică... Mai ales noaptea, cu lumina farurilor, nu poți să eviți tot. Și mașinile se distrug", se plânge Ivan E., șofer.
În 2015, lotul Săliște-Cunța a trebuit închis, pentru că un segment a avut nevoie să fie demolat și reconstruit. Autoritățile susțin că reparațiile se achită din garanțiile depuse de contructor, în valoare totală de 90 de milioane de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cnadnr , Salini Impregilo Sp , Asociației Construim România , Saliste-Cunta , gropi , autostrada A1 inchisa , CNAIR , Reprezentanții Companiei , Șoseaua Alba Iulia , autostrada demolata , Hidroconstructia , Paul Dorneanu
Vizualizari: 2989
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Bike
Acum 5 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 5 ore
Acolo Duța
Acum 5 ore
Gheorghe Ion