Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
15°C

Firmele din Sibiu au produs trei recorduri: cea mai mare cifră de afaceri, cele mai mici investiții, cele mai mari salarii

Firmele din Sibiu au produs trei recorduri: cea mai mare cifră de afaceri, cele mai mici investiții, cele mai mari salarii

Cele aproximativ 28.000 de firme care funcționează în județul Sibiu au rulat în cursul ultimului an fiscal încheiat, 2016, o cifră de afaceri cumulată de peste 6,6 miliarde de euro, un record postdecembrist. Coroborat cu scăderea investițiilor publice, firmele au ajuns la un minim al investițiilor. În schimb, forța de muncă a depășit pragul psihologic de un miliard de euro cheltuieli anuale.

Anul 2016 a reprezentat anul în care societățile comerciale din Sibiu au înregistrat, laolaltă, cea mai mare cifră de afaceri din perioada postdecembristă. 6,692 de miliarde de euro este cifra de afaceri totală a celor peste 28.000 de firme din județ, potrivit datelor prezentate de Camera de comerț, industrie și agricultură Sibiu în cadrul evenimentului Topul firmelor performante.

Majoritatea datelor economice expuse de reprezentanții CCIA au fost comparate cu 2007, an considerat de referință pentru evoluția pozitivă a României postdecembriste. Față de acel 2007, puterea economică a Sibiului a crescut cu 23%.

Din această cifră de afaceri, companiile sibiene au ”extras” un profit de aproape 716 milioane de euro, cel brut fiind de 681 de milioane de euro.

Producția vândută a fost de 5,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creștere cu mai bine de 97% față de anul de referință 2007. ”Anul 2007 este considerat a fi unul de referință, consemnând un maxim istoric al României. În județul Sibiu avem cu aproape 60% în plus față de acel an“, a spus Eugen Iordănescu, în cadrul deschiderii Topului firmelor performante.

Stagnează investițiile private. Ca și cele publice

Pe tot parcursul lui 2016, firmele din Sibiu au cheltuit 45 de milioane de euro cu dobânzile, suma fiind una în scădere față de anii precedenți.

”Sigur, într-o companie dacă reduci cheltuielile este un lucru bun. Dar să cheltuiești mai puțin cu dobânzile arată că ne aflăm pe un trend descrescător în ceea ce privește investițiile deoarece aceste cheltuieli sunt un indicator extrem de sensibil în ceea ce privește investițiile și cheltuielile cu investițiile. Sigur, aici contează și ceea ce s-a întâmplat și cu rata dobânzilor, însă 2016 înregistrează cu siguranță o scădere. Unul din motivele acestei situații are legătură cu nivelul din ce în ce mai redus al investițiilor publice, care într-un fel sau altul alimentează investițiile private din economie. Deci o parte din economie investește în noi echipamente sau extindere ca urmare a investițiilor publice“, a explicat Iordănescu. premiile ccia

Potrivit graficelor prezentate de CCIA, raportat la anul de referință 2007, investițiile Sibiului au scăzut cu o treime (cheltuielile cu dobânzile sunt la 67% față de acum zece ani). Asta în condițiile în care în 2008 și 2011, investițiile erau mai mari cu 43, respectiv 25% mai mari decât în 2007. Scăderea cheltuielilor cu dobânzile, deci și scăderea investițiilor, a devenit o constantă a ultimilor trei ani. În 2014, aceste cheltuieli erau de 79% față de cele din 2007, scăzând mai apoi la 75% în 2016.

”Ne batem pe aceeași angajați”

Referitor la numărul de salariați, datele centralizate de CCIA indică faptul că anul trecut companiile din județ au avut un număr mediu de 114.675 de angajați (98% față de cifrele din 2007), în timp ce datele statistice indicau 131.313 salariați.

„Din punctul nostru de vedere, probabil că realitatea este undeva la mijloc. Deoarece nu întotdeauna datele referitoare la numărul mediu de angajați din baza informativă contabilă a bilanțului sunt completate cu atenție. Pe de altă parte, știm cu toții că avem o oarecare eroare în toate eșantioanele cu care se strâng date”, a mai spus Iordănescu. Potrivit lui, problema angajaților – al căror număr este relativ constant în ultimii ani – este generată de lipsa de capacitate a zonei Sibiului de a atrage suficientă forță de muncă. Această situație are, însă, și o latură pozitivă, cea a creșterii salariilor. „Ne batem toți pe aceeași forță de muncă”, remarcă Iordănescu.
Potrivit datelor CCIA, cheltuielile cu personalul ale companiilor sibiene au depășit un miliard de euro, cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mult decât în 2015 și cu 70% mai mult decât în anul de referință 2007. Creșterea cheltuielilor cu salariile trebuie analizată, însă, și în contextul în care reglementările etatiste au ridicat constant nivelul salariului minim pe economie.

Rata șomajului în Sibiu a fost, anul trecut, la 3,42%. ”Ne aflăm sub ceea ce economiștii numesc zonă de echilibru în șomaj. Sub 5% orice procent de șomaj este considerat nerelevant, adică nu are legătură cu faptul că oamenii nu își pot găsi un loc de muncă, ci ține de o conjunctură”, a mai afirmat Iordănescu.

Prea multă incertitudine

Evenimentul ”Topul firmelor performante” a fost organizat în seara zilei în care Guvernul ar fi trebuit să modifice, într-o ședință extraordinară, Codul fiscal și să mute contribuțiile sociale de la angajator al angajat. Schimbările au fost amânate, dar oamenii de afaceri au transmis mesaje deloc laudative la adresa numeroaselor modificări din zona fiscală.

”Sunt convins că, în ultima perioadă, contabilii au devenit partenerii de discuție cu care petreceți cel mai mult timp, dacă avem în vedere noianul de propuneri și modificări legislative din zona fiscalității. E mult, doamnelor și domnilor, e deja cam prea multă incertitudine și sper că lucrul acesta îl remarcă și doamnele și domnii din conducerea țării. Iar dacă nu îl remarcă, îi invit să stea de vorbă cu dumneavoastră, cei care sunteți garanția unei economii sănătoase”, s-a adresat Gheorghe Aldea, președintele CCIA, oamenilor de afaceri prezenți la evenimentul organizat la Sala Thalia. Aldea a ținut să remarce și faptul că, la fel ca și anul trecut, nimeni din partea Primăriei Sibiu nu a răspuns invitației. ”Nu pentru mine ar fi venit, ci pentru dumneavoastră, cei care plătiți taxe și impozite locale”, a mai spus Aldea.
Directorul executiv al CCIA a cerut și el mai multă predictibilitate. ”Dacă ar fi să exprimăm Guvernului României, oricare ar fi acesta, o dorință, probabil că nu ar fi aceea de a ne da o gură de oxigen. Ar fi să ne lase oxigenul în pace”, a adăugat Eugen Iordănescu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

trei

Acum 3 ani

care patroni sibieni ? aia fara cultura economica? aia care-si fura afacerile si clientii unii altora ? scarba de sibinenii astia! astia nu sunt sibieni, ci sunt niste parveniti urcati in copac!
Raspunde

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, hai sa fim serioși! Cei doi pe care ni i-ati pus in poza nu-s in stare sa se încheie singuri la sireturi darămite sa aibă vreun merit in obținerea rezultatelor de cacao, ce cu emfaza le prezentați...
Raspunde

vasile

Acum 3 ani

CCIA. stie cineva ce fac astia? primesc o cotizatie de la firmele care pun botu si o data pe an dau niste ''trofee''. Aia e tot. Cine mai pune botu la asa ceva?
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 3 ani

si ce zice statistica, cu cat a crescut nivelul salariului net cu atatea cresteri de CA si profit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus