Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Colectarea selectivă a deșeurilor: Brantner anunță încetarea unilaterală a contractului de sortare

Colectarea selectivă a deșeurilor: Brantner anunță încetarea unilaterală a contractului de sortare

După o primă tentativă de încetare a contractului prin acordul părților, eșuată în ultimul moment, reprezentanții asocierii Brantner – Schuster & Co Ecologic anunță că au decis să își continue demersul. Din punctul de vedere al Bratner, începând cu ziua de vineri, 10 noiembrie 2017, contractul de sortare a deșeurilor reciclabile și de producere a compostului din cele biodegradabile este încheiat. Miza rămâne, în continuare, scrisoarea de bună execuție a contractului, în valoare de 7,4 milioane de lei.

Cauzele care îi determină pe cei de la Brantner să ceară încetarea unilaterală a contractului semnat anul trecut pentru zece ani pentru suma de peste 74 de milioane de lei, fără TVA, sunt trei la număr: tehnice, calitative și cantitative. Cea din urmă se referă la cantitățile de deșeuri reciclabile care erau preconizate a fi sortate înainte de demararea contractului, cantități mult mai mici în realitate. „În loc de 1.666 de tone de deșeuri reciclabile lunar sunt aduse în stații între 200 și 300 de tone“, arată Lucian Sălcudean, directorul Brantner Environment SRL Sibiu.

Chiar și puține, deșeurile aduse nu corespund calitativ, în sensul că au o compoziție cu totul diferită decât cea estimată. „În documentație era prevăzut faptul că cel puțin 70% din deșeuri vor putea fi reciclate, iar cel mult 30% va fi deșeu rezidual. În realitate, situația stă chiar invers. Noi reușim să recuperăm doar 30% reciclabile, restul fiind deșeuri reziduale, care trebuie depozitate la groapa de gunoi și pentru care trebuie să plătim și taxa de depozitare aferentă“, adaugă Sălcudean.

În fine, stația de producere a compostului ar mai avea nevoie de investiții de aproximativ 400.000 de euro fiind, în opinia celor de la Bratner, prost proiectată. Reprezentanții firmei austriece arată că deșeurile biodegradabile precolectate de sibieni conțin foarte multe deșeuri care nu ar avea ce căuta în astfel de recipiente, de la seringi folosite la cadavre de animale ori scutece pentru bebeluși. „Cum poate un om să sorteze astfel de deșeuri? Și ce calitate credeți că va avea compostul rezultat de pe urma selectării unor astfel de deșeuri?“, întreabă, retoric, Sălcudean.

Încetarea contractului se impune din punctul de vedere al societății în special din cauza pierderilor mari generate lună de lună. „Noi am vrea să continuăm acest contract, fiind unul pe zece ani. Însă nu reușim acest lucru. Acum, la un an, suntem în situația în care Brantner a pierdut în jur de 200.000 de lei pe lună, dacă nu mai mult. Am întins de acest contract ca de un elastic, am sperat că poate găsim o rezolvare la nivel de autoritate publică locală, din păcate am constatat că nu se poate face nimic. Am trimis adrese și către Ministerul Mediului. Problemele cu sistemele integrate de management sunt mari, nu numai la Sibiu. Doamna ministru a Mediului spunea că din toate cele 34 de SMID-uri nu e niciunul funcțional“, adaugă directorul Brantner Environment SRL.

În aceste condiții, au calculat cei de la Bratner, tariful cu care ei au câștigat contractul de sortare și producere a compostului ar trebui să crească de la actualul nivel de 157,45 de lei fără TVA pentru fiecare tonă de deșeu sortat la cel puțin 735 de lei/tonă. Cum o astfel de mărire a tarifului nu este posibilă, cei de la Brantner cer încetarea contractului.

Ultima zi de lucru: 10 februarie 2018. Brantner ar continua și după

Clauzele contractului în baza căruia a început sortarea deșeurilor începând cu 1 noiembrie 2016 prevăd că activitatea în stațiile de sortare mai trebuie menținută de operatori (Bratner și Schuster) încă 90 de zile calendaristice.

Astfel, autoritățile ar trebui ca până pe 10 februarie 2018 să angajeze un nou operator al stațiilor de sortare de la Cisnădie și Șura Mică și a celei de compost de la Șura Mică. În condițiile în care reprezentanții ADI Eco Sibiu (asociația care coordonează implementarea proiectului colectării selective în numele administrațiilor locale din județ) vor lansa o nouă procedură concesiune a sortării și compostării, cei de la Brantner anunță că intenționează să depună o nouă ofertă. Dar asta numai în condițiile în care, în noua documentație vor fi prevăzute cantitățile reale de deșeuri și vor fi rezolvate și problemele de compoziție și cele tehnice mai sus enumerate.

Minim 15 ani

Dacă în ceea ce privește chestiunea cantităților, deficiențele ar putea fi corectate într-o eventuală viitoare documentație, pe partea tehnică ar fi nevoie de investiții. Aproximativ 400.000 de euro ar fi necesari a fi investiți la stația de sortare și compost, pentru achiziționarea unei stații de tratare mecano-biologică, de exemplu. În ceea ce privește chestiunea compoziției deșeurilor sortate de sibieni, lucrurile însă nu mai pot fi corectate chiar atât de simplu, având în vedere că depinde de modul în care oamenii înțeleg să își sorteze deșeurile. „Minim 15 ani vor trece până când vom avea un sistem de reciclare care să funcționeze cum trebuie“, este de părere Sălcudean.

Ce au găsit autoritățile în deșeurile ”sortate” de sibieni

Cei de la Brantner au prezentat și un raport de determinare a compoziției deșeurilor aduse la stațiile de la Șura Mică, raport întocmit de reprezentanții ADI Eco Sibiu. A fost aleasă aleatoriu o mașină care a adus o cantitate de 2.100 de kg de deșeuri sortate de sibieni în pubelele galbene, acolo unde trebuie depozitat plasticul și metalul.

Din cele mai bine de două tone de deșeu au fost găsite doar 48,5 kilograme de metal (din care 26 de kg de doze). Plasticul ce a putut fi reciclat din cele 2.100 de kg a avut o cantitate totală de 545,5 kg, din care 425,5 kg erau pet-uri, 44,5 kg – folie PVC și alte 75,5 kg de recipiente din HDPE (polietilenă de înaltă densitate, folosită și pentru pungi, dar și pentru ambalaje de șampon, detergenți etc).

Restul de 1.376,5 kg de deșeuri sortate de sibieni în pubelele galbene, transportate de Soma și sortate de Bratner au trebuit duse la groapa de gunoi, deoarece nu erau reciclabile.

Proces pe 7,4 milioane de lei

La finele lunii septembrie, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean a fost introdus un proiect pentru aprobarea încetării cu acordul părților a contractului pentru sortare și compost, încheiat în mai 2015 între ADI Eco și asocierea Brantner – Schuster. Proiectul a fost retras, însă, deoarece cu o zi înainte a avut loc Adunarea generală a asociaților din cadrul ADI Eco (adică reprezentanților tuturor primăriilor și cei ai CJ Sibiu) care au respins ideea agreată inițial de conducerea ADI Eco și cea a CJ Sibiu. Căci varianta aceasta presupunea ca ADI Eco să nu execute scrisoarea de bună execuție a contractului, în valoare de 7,4 milioane de lei.

Acum, reprezentanții Brantner spun că în cazul în care le va fi executată scrisoarea de bună execuție vor ataca această decizie în instanță.

Până la publicarea acestui material, reprezetanții ADI Eco și ai CJ Sibiu nu au putut fi contactați pentru declarații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

gunoier

Acum 6 ani

uite asa se castiga bani facand nimic !!! informare a populatiei de selectare a gunoiului ZERO, ultimul articol pe turnulsfatului a fost bun, dar trebuie pus in posta fiecarui cetatean, nu este destul pe siteul unui ziar pe care nul citeste toata lumea !!!! o gramada de carton , plastic aruncat in tomberonul negru de la sate !!! o sa fac poze si le voi trimite sa vedeti cum nu se selecteaza gunoiul
Raspunde

LaFlemme

Acum 6 ani

Nu numai la sate. Mergeti prin Hipodrom sa vedeti cum se "sorteaza". Cartoane, plastice in pubela maro. Oamenii nu neaparat sunt neinformati, ci lenesi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut Vl

Acum 6 ani

mau obligat pe mine s-a adun selectiv cica si s-a platesc o gramada de banii pe prostia asta si ei decat dupa un an anchid programul.ce handicapatii sunt sibieni astia..
Raspunde

el

Acum 6 ani

Ionut, lasa-ne!
Raspunde

FLOWER

Acum 6 ani

si tu ce stii limba romanaaaaa !!! non sibianule!!!
Raspunde

Ioji

Acum 6 ani

In toate tarile civilizate se sorteaza deseurile....probabil ca sunt necesare mai multe infornatii...si poate ca nu ar fi rau sa se inceapa cu elevii din scoli. Ar putea fi sensibilizati atat ei cat si parintii lor.... Problema este ca pana acum preturile erau mai mici si nu era necesara sortarea ....acum cei de la CJ Sibiu vor trebui sa explice de ce au schimbat sistemul si au marit taxele iar populatia trebuie sa si sorteze.
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nene Loji, adevarat grăit-ai, pai ce, noi facem parte din "lumea civilizata"?...
Raspunde

in zona unde locuiesc

Acum 6 ani

tot timpul pubelele galbene sunt pline cu mult timp inainte de a fi colectate. Ce sa faca omul cu deseul de plastic daca nu mai are loc in cele galbene ? Sunteti niste hoti si ati vanat de la bun inceput rezilierea. Cu siguranta civilizarea populatiei nu se face intr-un an de zile si e nevoie de efort sustinut pentru asta, dar pare-se ca singurul lucru care iese din prima in tara asta e hotia.
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Dracu sa va ia cu selectarea voastra imbecila. Ati pus mizeriile alea de containere cu 3cm deschidere. Eu nu ma zangalesc pentru voi. Apoi mai e si taxa aia cretina. Platim mai mult ca in occident, m-am interesat. Apoi mai e si dezinteresul autoritatilor fata de confortul cetateanului, etc... de aia ni selecteaza lumea. De aia nu selectez nici eu. Dupa ce ca ne incarcati cu megataxa de gunoi, trebuie sa le mai si fac treaba. Nu tata. Daca vrei sa sortez, scuteste-ma de taxa. Daca nu, du-te dracu si selecteaza-le tu !
Raspunde

Eu

Acum 6 ani

Din pacate se pare ca capacitatile tale de intelegere sant reduse. Nu stiu unde te-ai interesat dar in occident este mult mai scump ca in Romania. Si inca un lucru tu nu faci munca nimanui o faci pe a ta!!!!! De ce trebuie sa-ti sorteze cineva gunoiul? Sorteazal ocupate de el si depoziteaza-l si nu trebuie sa platesti nimic! Nu uita un lucru CUM AI PRIMIT PLANETA ASTA LA NASTERE ASA TREBUIE SA O LASI CAND MORI!!!! Daca nu copiii tai vor traii intr-o mizerie de nedescris, ori tu nu vrei asta! ASA?
Raspunde

MC.D

Acum 6 ani

Ei fratilor, are clar ca aici se va ajunge...ce sorteaza romanasul nostru...mai nimic...stati sa vedeti ce preturi vor veni, ca totul costa...vor trimite firmele de salubritate inspectori pe la case sa vada ce ati aruncat in pubele, daca nu este ce trebuie... pac-amenda...mai greu e la blocuri ca acolo sunt multi nepriceputi..dar incet, incet se rezolva si acolo...rabdare si multi bani...sa auzim de bine
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus