Luni,
22.07.2024
Parțial Noros
Acum
27°C

„Țopăiala fiscală“, varianta de Sibiu. Noul prefect anunță că i-a lămurit pe sindicaliști. „Stupoare, dezinformări”

„Țopăiala fiscală“, varianta de Sibiu. Noul prefect anunță că i-a lămurit pe sindicaliști. „Stupoare, dezinformări”

Într-un comunicat emis după o ședință extraordinară cu membrii Comisiei de dialog social, noul prefect al Sibiului, Adela Muntean, anunță că sindicaliștii nemulțumiți de modificările fiscale au primit explicații ”lămuritoare”. La câteva ore după, sindicaliștii au aflat de comunicat, pe care îl caracterizează folosind cuvinte precum ”dezinformare”.

Ședința extraordinară a Comisiei de dialog social a județului Sibiu a avut drept subiect propunerile de modificare a Codului fiscal, care ar urma să fie adoptate în ședința de miercuri a Guvernului. La ședință au participat reprezentanții guvernului în teritoriu, de o parte, reprezentanții patronatelor și sindicaliștii nemulțumiți în special de transferul contribuțiilor în sarcina angajatului, de cealaltă parte. „Cele mai multe discuții s-au purtat pe capitolul «Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la salariat», unii lideri sindicali exprimându-și îngrijorarea că veniturile nete ale angajaților vor scădea. Explicațiile șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice au fost lămuritoare, fiind susținute chiar de unul dintre reprezentanții patronatelor, care a subliniat faptul că, în mediul privat, angajații își negociază salariul net, fără a fi interesați de venitul brut“, era anunțat în comunicatul de presă emis de Instituția Prefectului Sibiu.

Câteva ore mai târziu, reprezentanții a patru sindicate sibiene (BNS, Cartel Alfa, CNSLR Frăția și CSDR) au aflat despre comunicat, care a fost postat și pe site-ul Prefecturii. „Am luat act cu stupoare de dezinformările apărute pe site-ul oficial al Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu cu privire la şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul instituţiei, şedinţă care a avut ca subiect propunerile de modificare a Codului Fiscal, în principal transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Comunicatul Instituţiei Prefectului sugerează în mod eronat, cu sau fără intenţie, faptul că organizaţiile sindicale ar fi de acord cu transferul contribuţiilor sociale integral din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, comunicând faptul că «explicaţiile şefului Agenţiei Judeţene de Administrare Fiscală au fost lămuritoare»”, este replica dată de sindicaliștii sibieni. Aceștia arată că sunt în continuare împotriva modificărilor referitoare la transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajatului.„Solicităm Instituţiei Prefectului - Judeţului Sibiu modificarea comunicatului şi prezentarea clară a punctului de vedere al organizaţiilor sindicale cu privire la transferul contribuţiilor sociale, aşa cum a fost exprimat în cadrul şedinţei“, mai precizează sindicaliștii.

Protestele mai ample, la începutul anului viitor

Reprezentanții sindicaliștilor sibieni arată că una din principalele urmări ale modificărilor fiscale va fi un haos birocratic în ceea ce privește actele de angajare. „Transferul contribuțiilor către angajator reprezintă pentru noi o mare problemă. Guvernul nu ia în calcul decât, după cum zicea un reprezentant al patronatelor, situația din privat, unde angajatorul se înțelege cu salariatul la venitul net. Care e brutul nu mai e treaba salariatului. La societățile de stat, însă, există sporul de vechime, sporul de condiții grele pentru cei care lucrează în astfel de condiții, ore suplimentare și așa mai departe, iar toate acestea dau o altă dimensiune a salariului brut. Care va fi foarte dificil de cuantificat. Am avut discuții cu conduceri de companii care au spus că nu știu cum vor proceda pentru ca angajații să nu piardă la salariu. Și asta cu atât mai mult ar trebui făcută până la 1 ianuarie când ar trebui să avem contract colectiv de muncă în derulare, act adițional la acest contract, iar salariații să semneze contractele individuale de muncă până la 1 ianuarie. Este imposibil”, declară Georgel Petrache, liderul Blocului național sindical (BNS) Sibiu.

El preconizează că adoptarea noilor modificări fiscale va genera proteste mai ample la începutul anului viitor, când angajații vor descoperi că încasează un salariu net mai mic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

kokos

Acum 6 ani

Iata ca prefecta si-a intrat in paine cu succes: dezinformari ,manipulari , minciuni !Bravo! Multumim din inima Partidului!
Raspunde

politrucul

Acum 6 ani

cine-i nenea asta din poza ?
Raspunde

...

Acum 6 ani

tanti asta era buna la jandarmi sau la politie, nu la prefetura. are inaltimea si kg necesare.
Raspunde

DOREL POPA

Acum 6 ani

Lasa ca e mult mai buna decat Lucica Spaguta Gurita Flamanda. Apropo, nu stie nimeni ce mai face individul? S-a intors la ITM sef? S-a apucat de vechile lui metehne? hahahaha! Lucica, umbrele trecutului nu te apasa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus