Vineri,
01.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Directorul ANPC: Citiți cu atenție etichetele. Portocalele sunt tratate cu o substanța toxică

Directorul ANPC: Citiți cu atenție etichetele. Portocalele sunt tratate cu o substanța toxică

De câte ori ați citit eticheta sau informațiile suplimentare când ați cumpărat portocale ori lămâi? Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, informează agenția de presă News.ro.

Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă", subliniază Paul Anghel.
El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Substanța ar putea fi cancerigenă. Atacă ficatul şi rinichii.

"Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", subliniază directorul general al ANPC.
"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel.

Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură. Aceste substanță poate afecta grav ficatul și rinichii.

La un control din luna iulie, inspectorii ANPC au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau normele legale. Peste 600 de kilograme de marfă au fost retrase atunci de la comercializare.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

dor3l

Acum 6 ani

Stop stop stop....deci au gasit 60 DE TONE cu probleme si au oprit de la vanzare 600kg...cu restul ce s-a intamplat s-au vandut mai departe fara deranj? Wow, multumim ANPC ca ai grija de noi.
Raspunde

Astrida Fodora

Acum 6 ani

Restul sunt deja vandute si mancate
Raspunde

a

Acum 6 ani

ce inseamna cuvantul Approved din pagina: http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/?event=activesubstance.detail&language=EN&selectedID=1935 adica e aprobat sau nu?
Raspunde

kokos

Acum 6 ani

Unde-ai vazut tu ba boule etichete la citrice?
Raspunde

dan

Acum 6 ani

vorbeste mai frumos, cei care ar trebui se ocupe de protectia consumatorilor vor sa para ca fac si ei ceva, asa ca dau si ei un avertisment sec si imposibil de verificat de consumatori
Raspunde

Bzzz

Acum 6 ani

Romania=GUNOIUL EU=carne de tun/banc de teste pt EU si USA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus