Marţi,
29.11.2022
Partial Noros
Acum
-3°C

Marea unire PSD – PNL – USR - FDGR. Al doilea proiect comun

Marea unire PSD – PNL – USR - FDGR. Al doilea proiect comun

Pentru a doua oară în istoria de după 1989 a parlamentului, toate forțele politice din Sibiu s-au unit pentru un proiect comun. Dacă în cel precedent parlamentarii sibieni au cerut reintroducerea zborului direct Sibiu – București al companiei Tarom, de această dată deputații PSD, PNL, FDGR și USR cer Ministerului Apelor malurile Cibinului pentru administrația locală, printr-un proiect de lege semnat de toți deputații de Sibiu.

Dan Barna (USR), Ioan Terea (PSD), Ovidiu Sitterli (independent), Ovidiu Ganț (FDGR), Raluca Turcan, Nicolae Neagu și Constantin Șovăială au semnat împreună un proiect de lege prin care cer pentru municipiul Sibiu dreptul de administrare a malurilor Cibinului. ”Municipiul Sibiu vrea să investească în anumite proiecte publice cu finanțare din fonduri europene. Ca urmare a trecerii unor suprafețe de teren, înregistrate ca maluri și albii majore, din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Sibiu și în administrarea Consiliului Local Sibiu, municipiul Sibiu va putea să-și pună în valoare râul Cibin prin crearea unui spațiu verde cu funcțiuni de agrement, dar care să asigure în același timp și conectivitatea între diverse cartiere ale orașului. Aceste investiții ar fi integrate într-un proiect mai amplu de infrastructură publică, proiect care ar urma să revitalizeze și să transforme râul Cibin într-un adevărat reper urbanistic al orașului”, se arată expunerea de motive a proiectului de lege, semnată de deputatul PNL Raluca Turcan.

Proiectul de lege privind transmiterea unor suprafețe de teren din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale Apele Române în domeniul public al municipiului Sibiu și în administrarea Consiliului Local Sibiu a fost prezentat săptămâna trecută în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și a fost înaintat la Senat. Prin proiect se dorește transferul către administrația locală a malurilor și albiei Cibinului, între Turnișor și Gușterița.

Primărie dorește să amenajeze aici alei de promenadă și piste de bicicletă. „Municipiul Sibiu intenționează să pună în valoare râul Cibin prin crearea unui spațiu verde, care va asigura conectivitatea între cartiere și ce se va transforma într-un reper urbanistic al orașului. Proiectul are în vedere amenajarea malurilor râului Cibin prin realizarea de piste de bicicletă, alei de promenadă cu bănci, locuri de relaxare și iluminat public pe taluzurile râului, între cartierele Turnișor și Gușterița“, se arată într-un raport al Direcției Patrimoniu și cadastru, din cadrul Primăriei Sibiu.

 

Până în 2022

 

Suprafața de teren pe care municipiul o va cere în administrare este de peste 180.000 de mp. Pentru amenajarea acestor maluri, Primăria intenționează să folosească o parte din cele peste 33,5 milioane de euro, care sunt alocate Sibiului în exercițiul financiar european 2014 – 2020. „Dovedirea dreptului de proprietate sau de administrare asupra terenului reprezintă o condiție de eligibilitate pe care Municipiul Sibiu trebuie să o îndeplinească, pentru a obține o finanțare europeană nerambursabilă. Având în vedere timpul scurt, respectiv anul 2018, pentru depunerea cererilor de finanțare (…) este imperativă obținerea cât mai curând posibil a dreptului de administrare asupra râului Cibin pe o perioadă de minim zece ani“, se mai arată în raportul citat, care însoțește proiectul pentru adoptarea unei hotărâre, prin care CL Sibiu își exprimă acordul cu privire la preluarea malurilor. Dacă amenajarea malurilor Cibinului va fi realizată din fonduri europene, proiectul va trebui finalizat cel mai târziu în 2022.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

ovidiu

Acum 5 ani

Ar fi interesant ca Cibinul sa fie amenajat pentru a fi navigabil in scop turistic si de transport urban intre punctul de intrare in oras Turnisor si iesire Lazaret.
Raspunde

McD

Acum 5 ani

..da buna ideea...ceva gondolieri se gasesc in campingul din Turnior de langa cascade.....
Raspunde

canaris

Acum 5 ani

Bravo!Va trec pe toti la plus!
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 5 ani

Eventual da-le si o camera,chiar un apartament,caci situatia degenereaza.Administrarea Paulei! Parca prin Sighi ar trece Amazonu' ori Parana de nu s-or putut curataz malurile pina acum.Or vrea sa faca si docuri pentru iole ori pasaje pentru pelerini.Ţucal cu monograma!
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

Si cine il va curata? Nu vi se pare ca malul Cibinul e cam murdar? Sibiul dupa Iohanis e murdar. Ar fi frumos daca consiliul local ar face ceva si la capitolul salubrizare.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 5 ani

Da' in vremea lu' Iohannis beai apa cristalina din Cibin?Ii schimbai apa din acvariul delfinului cu apa din Cibin?De ''descarcatul'' zapezii amestecata cu nisip si chimicale in Cibin,cu tot taraboiu' vremii nu-ti mai aduci aminte?Esti nou prin sat,bag sama..
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, la loc comanda! Daca ar fi propus o lege prin care sa se mărească indemnizațiile parlamentarilor de Sibiu, motivata fiind prin "superioritatea" celor născuți pe aceste meleaguri...ehe...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus