Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Operație în premieră la Spitalul Județean. Umărului unei femei de 70 de ani, protezat

Operație în premieră la Spitalul Județean. Umărului unei femei de 70 de ani, protezat

La Spitalul Judeţean, în cadrul Secție Clinice Ortopedie – Traumatologie, în decursul zilei de azi, a avut loc o intervenție chirurgicală ortopedică complexă care a constat în protezarea totală a umărului unei paciente de 70 de ani, cu proteză totală de umăr inversată. Intervenția a fost realizată prin procedura artroplastiei umărului de către dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie - traumatologie și șeful Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a celei mai mari unități sanitare a județului.

Operaţia a durat aproximativ două ore iar în momentul de față pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate. „Pacienta a fost diagnosticată cu un deficit funcțional sever al umărului, cu deteriorarea articulației (distrugerea capului humeral), în urma unor luxații repetate, practic un umăr blocat - iar protezarea totală este cea mai eficientă soluție în acest caz. Este pentru prima dată când realizăm o astfel de intervenție de protezare totală a umărului în cadrul clinicii noastre, după ce, anterior, mai mulți chirurgi ortopezi ai SCJU Sibiu au efectuat cu succes proceduri de înlocuire parțială a umărului, în cazul unor fracturi complexe ale capului humeral”, explică dr. Radu Sorin Fleacă.

Pacienta a fost internată cu 24 de ore înaintea operației, și în funcție de evoluția sa post -operatorie poate fi externată în 2-3 zile. După operaţie, este indicat ca pacientul să efectueze tratament de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie) şi să se prezinte periodic la control.

orto_umar_1

Conform medicului sibian, acest tip de intervenție chirurgicală este o practică des întâlnită în străinătate, dar în România numărul procedurilor este încă redus, prin prisma adresabilității încă scăzute pe acest segment, în contextul în care mulți potențiali pacienți nu cunosc faptul că există această modalitate de tratament mai puțin frecventă decât protezarea genunchiului sau șoldului.

„În România, protezarea totală a umărului este încă redusă ca număr de intervenții și, de aceea, ne bucurăm că am putut să o realizăm în cadrul secției noastre și pacienții pot afla astfel că îi putem ajuta prin această modalitate de tratament. Protezarea totală a umărului cu proteză totală de umăr inversată se adresează în special pacienților cu artroză a umărului, în vârstă de peste 60 de ani”, precizează Dr. Radu Sorin Fleacă.

Proteza pentru astfel de intervenții este decontată prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la fel ca în cazul protezelor de șold și genunchi iar pacienții asigurați pot beneficia de acestea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, de ce nu încercănați pe-o "puicuța" ca astea au nevoie sa zboare, nu pe tot felul de jumări care, oricum, nu mai interesează pe nimeni?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus