Compania Marquardt a fost partenerul de nădejde al proiectului AVE -„Asta Vreau Eu”, derulat la Școala Gimnazială din Slimnic. Acesta are ca obiectiv principal creșterea gradului de includere a elevilor din învățământul primar și gimnazial în programe de învățare în diferite companii, astfel încât elevii să poată experimenta pe propria piele meseriile. Proiectul a culminat cu vizita a doi elevi (din clasa a VI-a și a VIII-a la sediul Marquardt), unde au văzut cum se fabrică panourile de comandă ale automobilelor.
În 21 noiembrie, la Căminul Cultural din Slimnic a avut loc bilanțul oficial al proiectului. Pe lângă elevi și profesori, la eveniment au participat și reprezentanți ai firmelor și instituțiilor implicate în proiect.
„Anul acesta ne-am bucurat că a intrat în proiect și firma Marquardt, deci, practic, proiectul nostru a crescut. Au fost incluși toți copiii din clasele V-VIII, toate cadrele didactice alături de noi și partenerii de la Inspecția Teritorială de Muncă din Sibiu. Un mare sprijin a fost și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, care sper că va trimite peste granițele Slimnicului această acțiune ca exemplu de bune practici. Proiectul a avut loc în patru etape la Școala Slimnic, iar a patra etapă a fost ieri, când 12 copii au fost la diferite companii din Sibiu”, spune directorul Școlii Gimnaziale din Slimnic, Giusseppe Bothar.
Mai mulți reprezentanți ai firmei Marquardt au prezentat, de-a lungul proiectului, informații despre posibilitățile pe care le oferă învățământul dual și, totodată, ofertele de angajare pe care le au ei.
„Fiind alături de dvs. în acest proiect, încă de la început, compania Marquardt a avut ocazia să participe la o serie de activități desfășurate până acum. Prima dintre acestea a constat în vizita la Școala Gimnazială Slimnic, unde domnul director ne-a primit cu deosebită căldură. Colegii noștri au purtat discuții cu elevii claselor V-VIII despre intențiile de viitor ale acestora, prezentându-le într-o mini-expoziție posibilitățile profesionale pe care le deschide compania noastră și învățământul dual. Timp de o zi, copiii au experimentat diferite activități care simulează funcționarea componentelor Marquardt în automobile. Punctul culminant al acțiunii a constat în vizita elevilor la compania Marqurdt, unde le-a fost oferită posibilitatea de a experimenta diferite meserii și de a intra în contact direct cu specialiştii noștri. Orientarea profesională a elevilor reprezintă idealul spre care tindem cu toții: părinți, elevi, instituții, angajatori”, a spus Bianca Buta, manager HR, Marquardt.
Oana și Horațiu sunt elevii care au avut ocazia să experimenteze pe viu cum se desfășoară activitatea în firma Marquardt. Timp de o zi, au vizitat câteva departamente și au văzut cum se fabrică componentele vehiculelor. „Mi-a plăcut foarte mult. Am văzut cum se fabrică cheile de la Porsche și Audi, și asta m-a făcut să mă gândesc că de fiecare dată când văd o mașină pe stradă, sunt mari șanse să aibă o parte din componente produse aici”, spune Horațiu.
Și Oanei i-a plăcut foarte mult experiența. „Totul a fost foarte frumos. Încă nu știu pe viitor ce voi face, mai am încă doi ani timp să mă gândesc, dar iau în considerare și posibilitatea de a lucra la această companie. Îmi plac computerele, iar la Marquardt foarte multe activități sunt computerizate”, povestește eleva din clasa a VI-a.
Directorul Școlii Gimnaziale din Slimnic mărturisește că în momentul în care Marquardt și-a arătat interesul de a fi partener în acest proiect a fost sceptic, însă, după câteva discuții a înțeles cât de important este ca elevii să știe din timp despre posibilitatea învățământului dual.
„De ce a fost implicată și firma Marquardt? Majoritatea ați auzit de învățământul dual, care se face de la clasa a IX-a în sus. Când am fost invitat la firmă să vorbesc despre acest aspect, eu, în necunoștință de cauză, am zis de ce noi? Că nu avem învățământ dual. Și, atunci mi-am dat seama că este un pas spre viitor înainte, în sensul că îi obișnuim pe elevii noștri să se familiarizeze cu învățământul dual. Astăzi, cu părere de rău, un elev numai cu liceul este cam zero dacă nu urmează și o facultate. Dar știm foarte bine care este procentajul elevilor din mediul rural care intră la facultăți și așa ne-am gândit că este foarte bună această idee de la Marqardt, în sensul că le putem oferi elevilor o pregătire pentru muncă și viață”, explică directorul școlii, Giusseppe Bothar.
La începutul lunii noiembrie, compania Maquardt a organizat prima serie de acțiuni de orientare profesională. Specialiștii companiei au vizitat Școala din Slimnic, unde au purtat discuții cu elevii claselor V-VIII, prezentându-le într-o mini-expoziție interactivă posibilitățile profesionale pe care le deschide învățământul dual și i-au invitat să se joace la patru stații de lucru computerizate care simulează funcționarea diverselor componente Marquardt în automobile.
A urmat apoi, în 20 noiembrie, etapa în care elevii au mers în companii și instituții pentru a prelua pentru o zi meseriile adulților, o acțiune a fost foarte gustată de copii. Cei doi elevi care au fost la Marquardt au vizitat mai multe compartimente: la Departamentul Cercetare au văzut cum se face proiectarea și testarea cheilor auto, în Tool Shop au urmărit cum lucrează sculerii-matrițeri și operatorii CNC (mașini cu comandă numerică), după care au vizitat departamentele Electronică, Asamblare și Laser.
La Atelierul Școlii Duale elevii au asamblat machetele unor mașini de frezat, simulând practicarea unei meserii sub supravegherea cadrelor didactice şi a conducătorilor locurilor de muncă. În acest fel, tinerii au văzut ce au de făcut la locul de muncă, au înțeles necesitatea instruirii şi a echipamentelor individuale de protecţie și au descoperit prin experiență directă caracteristicile meseriei pe care ar putea să și-o aleagă mai târziu în viață.
Șeful ISJ Sibiu, Claudia Mery Simtion, de față la bilanțul proiectului AVE, a promis că va face toate demersurile necesare astfel încât acest proiect să se desfășoare și în alte școli din județ și nu numai. „Sunt foarte bucuroasă că proiectul are succes și se pare că va fi implementat în mai multe școli și posibil și la nivel național”, spune Claudia Mery Simtion.
Evenimentul s-a încheiat cu un mic program artistic, organizat de elevii Școlii Gimnaziale din Slimnic, însă nu înainte de premiera elevilor participanți la proiect, care au primit diplome și cadouri din partea companiei Marquardt.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Căminul Cultural , Școala Gimnazială , Compania Marquardt , Giusseppe Bothar , Şcoala Gimnazială Slimnic , Claudia Mery Simtion , Școlii Gimnaziale , Asta Vreau Eu , Școala Slimnic , Bianca Buta , Departamentul Cercetare , Directorul Școlii Gimnaziale , Inspecția Teritorială , La Atelierul Școlii Duale , Tool Shop , Și Oanei , Ave Slimnic
Vizualizari: 2232
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Hermannstadt
Acum 4 ore
Barosanu
Acum 4 ore
Emil