Miercuri,
02.12.2020
Partial Noros
Acum
-4°C

Primul drum ce va fi modernizat din noile fonduri europene: 19 mil. de euro pentru 29,5 km

23 Noiembrie 2017 15:46

Primul drum ce va fi modernizat din noile fonduri europene: 19 mil. de euro pentru 29,5 km

Directorul ADR Centru și președintele CJ Sibiu au semnat, joi după-amiaza, primul contract de finanțare a modernizării unui drum județean, în cadrul exercițiului bugetar european 2014 – 2020. Drumul județean Mediaș – Bârghiș are o lungime de 29,5 km, iar întregul proiect are o valoare de peste 83 de milioane de lei.

Planurile Consiliului Județean Sibiu prevăd ca lucrările de modernizare a drumului care leagă cel mai important oraș din Podișul Târnavelor de Valea Hârtibaciului să fie finalizate cel mai târziu în mai 2021, momentul de începere a acestora fiind estimat pentru luna noiembrie a anului viitor. Până atunci urmează organizate procedurile de atribuire a contractelor de proiectare tehnică, execuție și asistență. „Vreau să subliniez că această sumă de 19 milioane de euro reprezintă 25% din bugetul total al Consiliului Județean Sibiu în 2017, respectiv 150% din bugetul dedicat secțiunii de dezvoltare. Deci, ca să facem acest proiect ne-ar fi trebuit întreg bugetul de dezvoltare al județului pe un an și jumătate”, declară Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Din cele aproximativ 83 de milioane de lei, la cât este estimată valoarea proiectului de modernizare, cofinanțarea din bugetul județului Sibiu va fi de aproximativ 2,4 milioane de lei.

Conducerea Agenției de Dezvoltare a Regiunii Centru a anunțat că finanțarea lucrărilor de modernizare a DJ 141 din Sibiu este al treilea contract de acest fel semnat pe actualul exercițiu financiar în cele șase județe care compun regiunea Centru. „CJ Sibiu solicită finanțare de 99,8 milioane de euro și prin alte proiecte. Ceea ce eu spun că este bine. În actualul exercițiu bugetar european, ne-am propus să dezvoltăm legăturile județene cu autostrăzile“, arată și Simion Crețu, directorul ADR Centru.

Lucrările de modernizare a acestui drum județean presupun crearea unui sistem rutier nou acolo unde există cedări ale patului pământului, lucrări de consolidare cu micropiloți, șanțuri pe marginea drumului, noi ziduri de sprijin, amenajarea de stații de autobuz, amenajarea intersecțiilor cu alte drumuri, elemente suplimentare pentru siguranța circulației, realizarea de podețe pentru accesul la proprietăți, dar și construirea a patru poduri noi. Un al cincilea pod de pe traseu va fi demolat parțial și reconstruit. „Este rezultatul unei munci depusă în ultimii doi – trei ani. Acest proiect răspunde obiectivelor Strategiei județene, de a conecta microregiunile județului. Proiectul a fost depus în iulie 2017, deci evaluarea acestuia a mers mult mai repede decât în vechiul exercițiu, când perioada de evaluare era și de un an“, a explicat Oana Popa, cea care conduce Unitatea de Implementare a Proiectului din cadrul CJ Sibiu. De un drum modernizat între Bârghiș și Mediaș ar urma să beneficieze aproximativ 70.000 de persoane în fiecare an, estimează autoritățile județene. Drumul traversează localitățile care fac parte din unitățile teritorial-administrative Mediaș, Biertan, Moșna și Bârghiș.

Mai urmează două drumuri

În afară de proiectul modernizării DJ 141, CJ Sibiu a mai depus la ADR Centru și proiectele de modernizare a DJ 106B, care va lega satul Țapu de A1 via Soroștin, Loamneș și Ocna Sibiului, și cea de-a doua parte a DJ 106, cea care leagă Agnita de Sighișoara. Directorul ADR Centru, Simion Crețu, aproximează că pentru aceste două proiecte, contractele de finanțare ar urma să fie semnate în cursul lunii ianuarie 2018.

În vechiul exercițiu financiar european, CJ Sibiu a modernizat din fonduri nerambursabile drumuri precum cel dintre Sibiu și Agnita ori cel dintre Dârlos și Hoghilag.

Sursa foto: Google Maps

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

altul

Acum 3 ani

Daca nu mai indreapta unele curbe si le fac la acelasi regim de viteza si la aceeasi latime va fi un "succes" ca
Raspunde

In cautarea capitalului autohton

Acum 3 ani

Deci se poate dezvolta Krombert&Schubert
Raspunde

altul

Acum 3 ani

Daca nu mai indreapta unele curbe si il fac la acelasi regim de viteza si la aceeasi latime va fi un “succes” ca si Sibiu-Agnita care dupa "modernizare" s-a umplut de restrictii de viteza si e plin de accidente grave.
Raspunde

Li Tai

Acum 3 ani

„Drumul traversează localitățile care fac parte din unitățile teritorial-administrative Mediaș, Biertan, Moșna și Bârghiș.” A dreaqu geografie! Daca nu ai fi pus harta poate credeam ca te miri ce drum proiecteaza specialistii. Biertanul frate, este prin alta zona folclorica sau mai bine zis pe alta vagauna a judetului acesta. DJ141 Medias-Mosna-Pelisor-Barghis. DJ141B: Sarosu pe Tarnave-Biertan-Richis-Hula Pelisor. Aici se intersecteaza cu DJ141. Deci comuna Biertan este pe altundeva si este formata din satele Biertan, Copsa Mare, Richis.
Raspunde

(-)

Acum 3 ani

Bai, esti prost? Mai citește o data ce-ai scris
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus