Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cum s-au pensionat 2.500 de sibieni înainte de a împlini vârsta minimă prevăzută în lege și cât au avut de pierdut

Cum s-au pensionat 2.500 de sibieni înainte de a împlini vârsta minimă prevăzută în lege și cât au avut de pierdut

Legislația în vigoare prevede posibilitatea ieșirii la pensie înainte de a fi împlinit vârsta minimă, de 63 de ani în cazul femeilor, respectiv de 65 de ani, în cazul bărbaților. Aproape 2.500 de sibieni au apelat la această prevedere din legislație, care este aplicabilă doar pentru cei al căror stagiu de cotizare este complet. Pensionarea înainte de a fi împlinită vârsta minimă este însoțită, însă, de penalități.

Pensie anticipată parțială se numește pensia încasată de persoanele care au stagiul de cotizare complet, dar nu au ajuns la vârsta standard de pensionare. Cu alte cuvinte, de această pensie anticipată parțială pot beneficia femeile sau bărbații care au muncit cel puțin 35 de ani, dar nu au împlinit 63, respectiv, 65 de ani. Chiar și în aceste condiții, pensionarea poate fi solicitată doar dacă până la împlinirea vârstei standard mai sunt cel mult cinci ani. „Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Persoanele care depășesc stagiul complet de cotizare cu peste 8 ani pot beneficia de pensie anticipată (fără diminuare)“, explică reprezentanții Casei de pensii a județului Sibiu.

Formula reducerii pensiei

Cei care aleg să se pensioneze anticipat vor primi o pensie diminuată în funcție de o formulă care ia în calcul numărul de luni rămase până la împlinirea vârstei standard, dar și anii munciți peste stagiul complet de cotizare. Pe scurt expus, celor care au muncit fix 35 de ani și tocmai au împlinit 58 de ani (în cazul femeilor) sau 60 de ani (în cazul bărbaților) li se va reduce cel mai mare procent din pensie – 30%. Cel mai mic procent de diminuare a pensiei anticipate este de 7.8% și este aplicat acelor români care au depășit perioada de cotizare cu șapte, cel mult opt ani (cei care au mai bine de 43 de ani munciți pot ieși la pensie fără a fi penalizați, indiferent de vârstă).
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste şase ani 0,20%
între şapte şi opt ani 0,15%
Aceste penalități vor fi aplicate din momentul emiterii deciziei de pensionare și până la împlinirea vârstei – standard. „La data împlinirii vârstei standard de pensionare, pensia anticipată şi pensia anticipată parţială se transformă în pensie limită de vârstă care nu mai este penalizată”, arată reprezentanții Casei de pensii Sibiu.

Aproape trei din 100

Numărul celor care pot beneficia sau apelează la această facilitate din lege nu este, însă, unul relevant. Dacă luăm, de exemplu, județul Sibiu, din cei de 98.486 de pensionari aflați în plată la 1 octombrie 2017, 2.430 beneficiază de pensie anticipată parţial, arată reprezentanții Casei județene de pensii Sibiu.

Lista actelor Sursa: Casa județeană de pensii Sibiu

Actele necesare pentru pensionarea anticipată sunt, după caz: - cerere tip pentru înscrierea la pensie; - carnetul de muncă (original şi copie); - carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie); - carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie); - alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată; - actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie); - livretul militar (original şi copie); - adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original); - adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original); - procura specială, pentru mandatar (original şi copie); - dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original); - adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original); - alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dracu

Acum 6 ani

Preocuparea principala a fiecarui roman. Pensia. Si statul degeaba pe banii statului. Si ajutoarele sociale. Azi maine iesim la pensie din facultate. Traiasca PSD si dracu sa-i ia pe cei 1% ramasi intregi la cap in tara asta.
Raspunde

sibian100%

Acum 6 ani

Dracu nu iese la pensie niciodata,de aceea ti-e ciuda.
Raspunde

Gruia

Acum 6 ani

Asadar tu dai o viata intreaga bani la pensii dar nu ai dreptul sa-ti iei inapoi drepturile. Lucrezi cumva in domeniul asigurarilor? :)
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Exact. Al asigurarilor ca vom trai intotdeauna intr-o tara de ****.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Faptul ca se abuzeaza de ajutoare sociale in cazul unor persoane nu inseamna ca toti beneficiarii sunt niste oportunisti nerusinati. Generalizarile isi au locul lor dar nu aici
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dracu

Acum 6 ani

As taia pensiile la toti. Sau macar le-as lua dreptul de vot. Esti pensionar...stai acasa. Ce sa cauti la vot? De aia suntem condusi de aceeasi banditi de atata timp. Ca se pune accentul tot pe altceva. Pe nemunca mai exact. Eu nu zic sa nu-si ia drepturile. F bine. Dar la varsta legala. Oricum, cei care au muncit anii 80-90 n-au contribuit cu nimic in aceasta tara. 90% din ei n-au realizat nimic. Au votat ca vitele aceeasi comunisti care ne conduc si astazi.
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

gindire neofascista(usr,pnl,.........hitler.....stalin..) pensia este drept/vezi constitutie/ dreptul de vot indiferent de virste,sex,religie etc este garantat tot prin constitutie vezi si cosnstitutiia UE in rest sa traiesti la batrinete fara pensie!!!
Raspunde

el

Acum 6 ani

Mare Drac ai!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus