Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Pregătiri de 1 Decembrie, la fabrica de steaguri: „Suntem mândri să știm că am contribuit puțin la bucuria oamenilor”

Pregătiri de 1 Decembrie, la fabrica de steaguri: „Suntem mândri să știm că am contribuit puțin la bucuria oamenilor”

Cu câteva zile înainte de 1 Decembrie, fabrica de steaguri de la Mârșa lucrează intens la câteva zeci de mii de steaguri de toate mărimile, care vor fi mai apoi expuse pe străzile tuturor județelor țării. De dimineața până seara, imprimanta scoate tricolorul de mii de ori, mașinile de cusut lucrează cu ațe roșii, galbene și albastre, iar fierul de călcat are timp doar câteva secunde pentru fiecare material. Asta pentru că fabrica de steaguri din Mârșa are solicitări din întreaga țară.

Solicitările vin din toată România, iar comenzile sunt foarte diferite, de la steaguri mici, de mână, la unele lungi de 20 de metri.

„Avem comenzi pentru zeci de mii de steaguri de toate mărimile și formele. Am avut de asemenea, în ultimul timp o cerere tot mai mare pentru ele, pentru că merg către toate județele țării. Cele mai cerute sunt întradevăr cele micuțe, pe bețigaș, apoi cele de mașină și nu în ultimul rând cele normale de 60/90, drapelele normale. Deja de 17 ani producem stegulețe și steaguri, iar cererea a crescut de la an la an. Asta pentru ne-am adaptat la cererea pieței și acționăm rapid la cererea oricărui client. Acum lucrăm la foc intens și încă așteptăm comenzi, pentru că oamenii mai cer chiar și pe ultima sută de metri, înainte de 1 Decembrie”, spune Narcis Muntean, director tehnic.

Primul pas este printatul culorilor pe material.

De aici, pânzele vor merge la fixare termică, pentru ca apa „murdară” de culori să rămână impregnată în viitorul steag. Apoi începe munca cea mai solicitantă, dar plăcută totodată. Croitoresele pornesc mașinile și cos într-un ritm alert, pentru a reuși să creeze cât mai multe comenzi în cât mai puțin timp. Aici nu sunt create doar simple steaguri.

„Acum, pentru 1 Decembrie, avem eșarfe de pus în mașină pe geam cu două ventuze, eșarfe de pus la gât, cocarde, steaguri auto sau pe bețigaș și apoi trecem la steagurile mari și foarte mari, în funcție de cerințe. Am avut steaguri și de 20 de metri de realizat, dar putem lucra și până la o sută de metri. Atunci când vorbim de durata procedurii, depinde de tipul de steag – cele ale căror culori sunt imbinate sau ale căror culori sunt direct printate. La cele îmbinate trebuie cusută fiecare culoare cu cealaltă”, spune Maria Cardei.

Croitoresele spun că lucrează cu mult drag, iar de fiecare dată când văd steagurile pe străzi, inima le crește de mândrie – știu că sunt făcute cu multă dăruire.

„Dacă avem de cusut steaguri imprimate, e mai simplu. La cele unite însă, durează mai mult până e gata steagul. Lucrez în firmă de cinci ani deja și de când m-am angajat fac același lucru. Îmi place mult, e un mod plăcut de a lucra, mai ales în perioada aceasta. Suntem mândri să știm că am contribuit puțin la bucuria oamenilor”, spune Marilena.

„Sunt începătoare, dar îmi place foarte mult ce fac. Atunci când facem drapelul e cu atât mai frumos, pentru că munca noastră este expusă practic de Ziua României. E mare lucru”, Mariana.

Pentru această perioadă, o solicitare specială vine în fiecare an și de la Junii Sibiului. Pentru dansurile populare programate chiar în următoarele zile, artiștii au nevoie de costume populare tradiționale din mai multe regiuni. Și acestea sunt făcute aici, la fabrica de steaguri.

„Pregătim costume populare din toate zonele țării și în special pentru Junii Sibiului. Sunt clienții noștri fideli și le oferim orice zonă de care au nevoie. Mai ales acum, pentru Festivalul Ioan Macrea, junii se pregătesc cu mai multe jocuri din mai multe zone și trebuie să fie îmbrăcați impecabil. Este complicat pentru că e o croitorie migăloasă, care necesită multă răbdare și finețe. Portul popular nu poate fi creat ușor și mecanizat, indiferent. Fiecare zonă, fiecare sat are specificul, dorința și mângâierea lui. Dacă nu îl faci cu suflet, nu iese cum le ieșea strămoșilor noștri”, arată Nicu Vezan, croitor.

Foto: Cristina Bălău

steaguri (5) steaguri (4) steaguri (2) steaguri (1) steaguri (6) steaguri (8)

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Astrida Fodora

Acum 5 ani

"apa „murdară” de culori să rămână impregnată în viitorul steag"... VAI! Cata expresivitate si emotie! WTF!!!
Raspunde

care, cum?

Acum 5 ani

Marș bozgore la pascut
Raspunde

V

Acum 5 ani

cu mult drag si bani putini, dar dragu nu tine de foame, comunistilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus