Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

În Sibiu nu mai ai liniște nici în parc. Topul celor mai tăcute și al celor mai zgomotoase locuri din oraș

În Sibiu nu mai ai liniște nici în parc. Topul celor mai tăcute și al celor mai zgomotoase locuri din oraș

Cele mai recente studii de zgomot făcute de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu arată că în orașul nostru valorile admisibile de zgomot sunt depășite în toate parcurile. Chiar și în Maternitate sau în Spital. Pe Calea Cisnădiei valorile sunt aproape duble decât normele UE.

Studiul privind ”Monitorizarea și evoluția zgomotului ambiant în municipiul Sibiu” are la bază nu mai puțin de 165 de măsurări momentane ale nivelului de zgomot ambiant realizate de specialiștii APM Sibiu. Datele indică modul în care suntem afectați de poluarea fonică în fiecare zi.

”Măsurătorile s-au efectuat în principalele intersecţii şi pe arterele cu trafic intens în Municipiul Sibiu în nr de 156 și un nr. de 9 în celelalte orașe ale județului pe o perioadă de 10 minute şi cu o măsurătoare în fiecare locaţie”, arată Stelian Naicu, directorul APM Sibiu.
Cele mai ”zgomotoase” locuri din Sibiu, în 2017, sunt următoarele: Șoseaua Alba-Iulia – zona unde funcționează Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Bulevardul Vasile Milea – intersecția cu strada C. Noica și Strada Constituției, în zona numărului 26.

Iată mai jos un tabel realizat de APM Sibiu, care indică și evoluția poluării fonice în Sibiu, în ultimii 4 ani:

poluare fonica

Important de menționat că în anul 2017 cea mai mare valoare înregistrată a fost 76,6 Db în locația B-dul Victoriei nr. 42 iar valoarea cea mai scăzută a fost 47,9 în Parcul Sub Arin.

Din păcate, măsurătorile ne arată că în toate parcurile din Sibiu valorile de zgomot depășesc, undeori cu foarte multe, valorile admisibile.

Iată mai jos un grafic ilustrativ pentru cât de gălăgioase sunt parcurile Sibiului.

parcuri

”Se observă faptul că datorită amplasării parcurilor lingă arterele principale se depășește valoarea admisibilă datorită traficului rutier”, mai explică reprezentanții Agenției de Mediu.

O comparație între principalele străzi din Sibiu și parcurile orașului ne demonstrează că practic nu mai avem liniște nici în parcuri, nivelul de zgomot fiind foarte apropiat.

strazi parcuri

Și mai trist este faptul că nici măcar bolnavii sau femeile care nasc nu mai au parte de liniște în Sibiu. Măsurătorile experților APM demonstrează că până și în spitalele din oraș zgomotul este mult prea mare față de limitele normale.

spital

Nu în ultimul rând, nivelul foarte mare al zgomotului din anumite zone ale Sibiului indică dezvoltarea imobiliară proastă a orașului din ultimii ani. Cifrele arată că din punct de vedere al poluării fonice, viața pe Calea Cisnădiei este un calvar.

calea cisnadiei

”În concluzie, din interpretarea măsurătorilor rezultă faptul că valorile determinate pentru Municipiul Sibiu depășesc cu puțin standardele și normele sanitare și de mediu, în funcție de categoria tehnică a străzilor , cele mai poluate zone din punct de vedere fonic sunt intersecțiile aglomerate și drumurile de acces, de ieșire și intrate în oraș”, se arată în finalul prezentării Agenției de Mediu Sibiu.
Sursa graficelor: APM Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

"multumim!"

Acum 5 ani

Sa multumim primaritei Sibiului pt ca se implica (inclusiv in acest aspect) si doreste doar binele sibienilor, si face asa multe pt ei! Ohhh ..... am uitat , Sibiul nu are primar... E ca inexistent.
Raspunde

Cl. Anul politic

Acum 5 ani

Există în unele țări asfalt fonoabsorbant...
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

In primaria Sibiu acum se descopera becurile cu LED, autobuzele electrice si pubelele pentru rahatul de caini. Si tu incerci sa le explici despre asfalt fonoabsorbant? :)))))
Raspunde

...

Acum 5 ani

au masurat zgomotul pe constitutiei...pai cand a fost constitutiei strada fara zgomot?
Raspunde

me

Acum 5 ani

Făcând o glumă , poate tocmai femeile care nasc fac prea multa gălăgie. Cea mai tăcută zona pare a fi în cimitir.
Raspunde

V

Acum 5 ani

cand trage streza clopotele nu s-a monitorizat sau cand is preotii live (cica si-o tras micrfoane la patrafire si cingatori???
Raspunde

Dorel

Acum 5 ani

Zona aeroport cu trafic tot mai mare. Cate zboruri faceti pe an pe rutele acestea? Nici unul? Aha
Raspunde

Făgărășanu’

Acum 5 ani

Cum adică cel mai înalt nivel de zgomot e pe B-dul Victorie și cel mai scăzut nivel de zgomot e in Sub Arini? Cele doua obiective supuse analizei, sunt una lângă alta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus